Проф. Момеков: Remdesivir не се препоръчва при лек и средно тежък COVID-19

Рискът от странични ефекти е по-голям от очакваните ползи
7 сеп 2021 15:23, Анисия Иванова
17
Проф. Момеков: Remdesivir не се препоръчва при лек и средно тежък COVID-19
Снимка: БГНЕС

Българското научно дружество по фармация не препоръчва лечение с Remdesivir  на пациенти с лека и умерено тежка форма на COVID-19. 

Професор Георги Момеков, дфн, председател на УС на Българското научно дружество по фармация и ръководител на Катедра по фармакология, фармакотерапия и токсикология във Фармацевтичен факултет при МУ-София, изпрати становище до министъра на здравеопазване д-р Стойчо Кацаров относно лечението на хоспитализирани пациенти с COVID-19 с Remdesivir.

Според него за пациентите с лек или умерено тежък COVID-19 и без нужда от респираторна подкрепа, Remdesivir не предлага значителна полза по отношение на някои от критично важните параметри.

Проф. Георги Момеков подчертава, че прилагането на Remdesivir без отчитане статуса на пациента и особено при пренебрегване на естествения ход на болестта, е нерационално, като следва да се има предвид, че извън групите, при които се очакват ползи от лечението, в някои случаи съотношението полза-риск не е положително.

По думите му Remdesivir е потенциално хепато- и нефротоксичен, а отскоро в продуктовата характеристика е добавен рискът от брадикардия като страничен ефект от терапията. Затова ролята на Remdesivir в базираното на доказателства лечение на COVID-19 в момента би следвало да бъде ограничена до хоспитализираните пациенти с висок риск от хипервъзпаление и прогресия до тежка форма, които са диагностицирани до 10 дни от началото на заболяването и изискват суплементиране с кислород, но не и апаратна вентилация, пише още в становището.

Според професор Момеков свръхупотребата на медикамента извън формулираните базирани на доказателства препоръки носи не само негативни икономически последици, но реално създава предпоставки за лишаване популацията, която би имала ползи от лечението от достъп до Remdesivir при същевременно прилагане на лекарството при пациенти, при които рискът от странични ефекти е по-голям от очакваните ползи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърите не предпочитат ремдесивир а ивермектин и hcq . Ремдесивира чест води до отказ на черен дроб и бъбреци .
14
8
 
4
 
! Отговори
ironic? преди 2 години
Антиваксърите предпочитат ремдесивир пред ваксина въпреки, че и той се инжектира хаха.
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе тръмп го лекуваха с ремдесевир и регенерон. А не с лекарството против краста, ивермектин.
12
1
 
7
 
! Отговори
Диян преди 2 години
С огромно закъснение, но все пак по-добре от никога. Явно на някого съвестта все пак се е обадила. Обърнете внимание обаче на посочената причина - съотношението полза-риск при лек и средно тежък ковид не било положително. И то при положение, че клиничните изследвания не показват никаква полза от ремдесивир. А като бонус има и странични ефекти, както са посочили и някои от предните коментари (макар и да са попреувеличили). Но лекарство струващо 2-3 хиляди долара за опаковка не се изхвърля лесно.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ивермектин ползват в САЩ, ЯПОНИЯ, ИНДИЯ и други страни и то супер успешно дори при тежки случаи.
10
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На депутатите щом вдигнат температура и веднага в болница с ремдесевир. Никой не е направил бъбречна недостатъчност. Но затова пък маса народ измря от бъбречна недостатъчност вследствие ковид.
9
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид също предизвиква бъбречна недостатъчност, така че кое е яйцето - кое е кокошката... На Тръмп му сложиха ремдесевир още първия ден. Не го чакаха да стане "тежък" случай.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДА ГО СЛАГАТ НА ДЕПУТАТИ
7
1
 
13
 
! Отговори
до 1 Муахаха преди 2 години
у Статията са писали "нефротоксичен", за да стадото дори не схване, че става въпрос за бъбреците им. Аз чух от Американски лекар, че в болницата, която работи, няма оживял, след пиене на това лекарство - всичките умрели от бъбречна недостатъчност. Чудя се, в България, дали Подписваш Декларация като с Ваксините, щото ако не подписваш, хората може да Съдят за Убитите си роднини с НеРазрешен от СЗО Експериментален Медикамент!
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей, аман бе! Поредното експериментално лекарство! Ама човек разсъждава така, че като се разболее е готов да погълне всичко или да го набоцкат със всичко, само и само да му обещаят че ще го излекуват. Обаче ремдесивир е много скъпо лекарство, а ползата от него е в най-добрия случай съмнителна. Да не говорим за страничните ефекти. И, макар никой да не го казва, за него също би трябвало да подписваме декларация за информирано съгласие.
5
2
 
13
 
! Отговори
Допълнение преди 2 години
В щатите убиваха с ремдесивир, а във Великобритания с мидазолам. Нашите марионетки явно са избрали американския вариант.
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мммдаа, с тоя препарат убиваха хора в САЩ за да докарат нужните им жертви на фалшивия вирус. Предстои трибунал!
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сетиха се, че е нефротоксичен - след като "лекуваха" с него почти година... САЩ бяха изкупили всичкия Ремдесивир до октомври 2020-та и съответно имаха по-висока смъртност от повечето държави в света. Бъбречна недостатъчност -> задържане на вода в организма -> белодробен оток, който си мислят, че е вторична пневмония... Айде сега да проумеят и че съществуват ефективни лекарства и да си оправим смъртността и да оставим неваксинираните на мира.
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ремдесивир масово убива хора, не позволявайте да го прилагат!
1
0
 
24
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
Ремдесивир не се Препоръчва При Нищо, включително според Корумпираните СЗО, защото това е Елексират на Смъртта! Уврежда бъбреците и си адиос-риос!!