София град вече е в червената зона, прогнозата не била добра

Витанов: Прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост е от червена по-червена
95
София град вече е в червената зона, прогнозата не била добра
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

поред математика от БАН проф. Николай Витанов тенденцията за разпространението на коронавируса не е добра.

„София град влезе в червената зона. Това не е добре“, написа той в социалната мрежа Facebook.  
„Картата на риска по нашата методология също показва начало на негативно развитие. Виолетовото расте. В тези области човек вече трябва да е по-внимателен. От друга страна, по време на пиковите стойности на предишните две вълни, тази карта беше изцяло виолетова. Което показва, че обстановката може и да не е спокойна, но още не е много лоша“, отчита още той.

Още по темата

Според него прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост е от червена по-червена.

„Там друг цвят скоро няма да видим“, предупреди той.

„Базовото репродуктивно число днес е 1.118. Под 1.3 е, обхватът на заразата продължава да се разширява, но вие не сте изненадани“, пише още Витанов.

„Писах, че ще имаме глътка въздух (а не цяла цистерна с кислород). На повърхността има разведряване, но в дълбините нещата не са на добре“, смята той.

„Броят на регистрираните смъртни случаи почти не расте, а смъртността се увеличава доста. „Изводът е, че може и да сте със симптоми и да не се регистрирате като болен, но математиката ще хване този процес“, пише Витанов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
4
 
! Отговори
До Нещата 33, преди 2 години
Дано си прав. Че е изкукуригала идеята - да, това е така. Но че и изкукуригали управници сме виждали и още ги има - и това е така.
43
5
 
8
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До Строител - кво ще ограничим като затворим бардаците и кръчмите? Гъбичните инфекции ли? Хахахаха.
42
10
 
6
 
! Отговори
Строител преди 2 години
Затворете кръчмите и бардаците, така ще ограничим разпространението. Дайте и бонус при ваксинаниране
41
5
 
3
 
! Отговори
До 44 преди 2 години
Деде, защо си напъваш това, дето го нямаш?
40
4
 
11
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Значи статистиките ги правите математически !? Примерно в София днес са починали 1000 човека , слагате процента на смъртност , който е официално 3% и получавате 30 починали от Ковид , които са починали в къщи без да се регистрират , че имат симптоми !?!? Звучи логично , НО въпросът е : Щом има хора , които умират вкъщи без да са регистрирани като болни , КАК сте се здобили с точния % на смъртност , за да я правите таз математика???
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 40, Руска Фашага си ти заедно с ОПГ ГЕРБ-СДС-ДПС другарчетата ти !!!
38
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ама че нещастен човечец е тоя витанов
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
спокойно бе вече има чували боткса се беше притеснил чували има умрели няма
36
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Софето се имат за много Ентелигентни и затова масово гласуват за фашиягите от демократична България,затова мисля че красная московска армия първо там трябва да влезнат,кат дойдат в БГ!!
35
22
 
20
 
! Отговори
Стойчо кацаря преди 2 години
В София е пародия, а си представям какво е по села и паланки. Вчера минах покрай бирария Стамболов. Няма къде да хвърлиш игла. Наложи ми се да ползва автобус. Влизам вътре и какво да видя, бях единственият с поставена маска. Имаше няколко с такава на брадичката, а повечето бяха без. Изгледаха ме като извънземен и едва ли не, с поглед ме караха да сваля и моята. С присъственото обучение до две седмици ще сме с 5000 позитивни. То нямам как да е иначе.
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Програмист Караш ли вече неваксинираните на прасетата и в мините? А, забравих, това беше Професора!
33
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз дори не мога да си представя как така няма протести против тези фалшиви новини
32
8
 
8
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
До Горкият Витанов 31 : Ще се случи, драги, само изчакай да минат изборите. Иглата идваааааааааааааа :)
31
2
 
15
 
! Отговори
Нещата преди 2 години
До Анонимен 30 "Чували ли сте за плана за тотално унищожение на основното човешко право на свобода на словото? Че прокуратурата щяла да преследва всеки, който изразява несъгласие с въвежданите мерки?" Има такъв таен законопроект, разработен от изкукуригалия Симидчиев, но няма да бъде приет, защото партията му приключи и никога няма да види власт след изказването на Радан не знам си кой си. Така че не го вземай навътре.
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Други много по малко населени градове и области са много преди София в червената зона. Ама София им е все като трън в очите.
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И как ще хване математиката нерегистрираните починали от Ковид? А има ли такива, откъде се знае? Ще им вземат посмъртно PCR проби за тестове? Или ще ги надпишат автоматично като починали от Ковид?
28
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На третата седмица след откриването на учебната година София ще бъде в кървавочервената зона. Настъпването на мотиката е любимото занятие на столичани, граждани в село раждани!
27
9
 
29
 
! Отговори
Горкият Витанов преди 2 години
Витанов, не се радвай! Няма да се случи никога масова ваксинация в България. А иначе четеш ли новини? В САЩ в някои щати като Аризона, Южна Дакота, Южна Каролина и т.н. категорично губернаторите се противопоставиха на заплахите на Байдън и казаха, че там задължителна ваксинация няма да има. Четеш ли, мамин, тези новини? Едва ли. Ако там е така, сам си направи сметката дали в България ще има масова ваксинация?
26
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чували ли сте за плана за тотално унищожение на основното човешко право на свобода на словото? Че прокуратурата щяла да преследва всеки, който изразява несъгласие с въвежданите мерки? Току-що ми донесоха такава информация и ако това е вярно, то лично за мен фашизмът е вече И тук. Чакаме лагерите на смъртта.
25
3
 
12
 
! Отговори
Витанов, преди 2 години
кога облече скафандъра, бе?Сигурно хората те гонят по улицата и за това се криеш.Голяма аритметика е твойто.Как ги смяташ прогнозите, на надница или на ангро?