Д-р Томов: Ваксините правят COVID-19 да е като грипа, намаляват риска 10 пъти

40% от всички заразени, дори и да са без симптоми, развиват сериозни органни увреждания
18 сеп 2021 09:36, Елка Василева
270
Д-р Томов: Ваксините правят COVID-19 да е като грипа, намаляват риска 10 пъти
Кадър: БНТ

Положителната новина, свързана с COVID пандемията, е за ваксинираните с две дози преди две седмици поне - те могат да бъдат в голяма степен спокойни. В момента в интензивните отделения почти няма позитивни пациенти, които са били ваксинирани. Това съобщи пред БНТ математикът д-р Лъчезар Томов - преподавател в Департамент “Информатика” на НБУ, в коментара си за хода на четвъртата вълна.

Той отбеляза, че ваксинираните в България са малко на брой, а средната възраст на имунизираните не е висока.

Още по темата

“Ваксините намаляват риска 10 пъти, правят тази болест да е като грипа, с който сме свикнали. Така че с времето и ваксинацията, ако се цивилизоваме и стигнем до нормалното ниво на 80-90% ваксинирани, тогава ще имаме много малко хора в болница”, подчерта математикът.

По думите му 40% от всички заразени, дори и да са без симптоми, развиват сериозни органни увреждания - сериозен спад на бъбречната функция и на когнитивните функции, проблеми със сърдечната дейност.

"Ситуацията  е много комплексна. Има отговорност и миналото, и сегашното правителство, и цялата политическа класа. Единствено Борисов се ваксинира публично, никой друг, всички си мълчат", добави математикът.

"В БЛС защо има хора, които говорят лъжи. И разправят, че влизат в инфекциозно отделение без маска. Това е за затвора", смята Томов.

"Никой не иска локдаун, но накрая просто ще се случи, защото болниците ще се запълнят, хората ще почнат да умират по стълбите. Няма как да знаем, ние не изпълняваме нищо. И просто без значение кой е на власт - накрая ще се наложи (локдаун, бел. ред.). И дори и ваксинираните ще трябва да си останат. Ние нямаме авторитети. Ние не сме божества и когато си отиде някой наш близък - тогава отиваме да се ваксинираме", каза още математикът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
3
 
6
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 2 години
Отлична работа робе мой, явно работиш за да ме задоволиш и да си заслужиш премията... Пускаме Windows 11 тази есен и той ще бъде инсталитан във всеки чип, който се поставя при ваксинация, лицензионната такса ще си я вземаме от банковата ви сметка директно, която ще може да се достъпи само с кода от чипа.
162
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, естествения имунитет е 13 пъти по-силен от този чрез ваксина. Доказано от Израелците. Но о, чудо. Не ни признават естествения имунитет. Явно въпросът е друг и целта е всичко друго, но не и спасяване на населението. Сори. Изкарах го. Имам естествен имунитет и няма да се ваксинирам.
161
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откога думите на мустакатия г.....е ........... станаха по меродавни и с по голяма тежест на инфекциониста Мангъров с 40 годишен стаж . Или вече да слушаме математик като по-компетентен от епедимиолозите.
160
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Под всички статии обикновените коментиращи са на едно мнение и само т..р...о..л..о..вете са на противното :) Като се отървем от тях, няма да спорим :)
159
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както казах преди, българските марионетки - най-некадърните марионетки в света. Един от ярките представители. С такива хора никоя "пандемия" няма шанс.
158
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единствената държава, която иска да има положителен прираст от своето население, прилага класическа ваксина - с деактивиран вирус. Всички държави, които от години имат отрицателен прираст, който компенсират с внос на хора от други народности и дори раси, прилагат генни препарати. Случайно съвпадение.
157
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименВместо да дават луди пари за ваксини, защо просто не изследват насилието за им"унитет и Т имунитет. Бас държа, че хората до 60 г ще ги изненадат с наличието на такъв имунитет..."Има изследване. Доказано е, че огромна част 60% от населението не може да хване вируса. ОСвен това е доказано, че след преболедуване имаш ествествен имунитет, който е в пъти по-силен от този на ваксините.
156
0
 
13
 
! Отговори
АБС преди 2 години
Значи не са ваксини.
155
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
164, а като има толкова ваксини защо ние се съобразяваме само с тези които позволява ЕС? Защото ако позволим друга, нашия ИАЛ ще носи отговорност за страничните ефекти. Т.е. те знаят че единствения начин да не ги съдят е като прехвърлят отговорност върху международни организации - ЕМА и СЗО. Щом правят това значи знаят, че всичко е експеримент и който го мине, мине. Който не, еми дано му е сладко житцето. Ако ще е проба-грешка, тогава избирам ако ме хване, оцелявам или не. Поне избора си е мой!
154
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То ковид-19 е като настинка. Защо да го усложняваме като грип? Няма логика.Да не говорим, че масата над 90% от хората едва разбират, че са болни.
153
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре е да го пускат тоя по-често по медиите. По-добра анти-реклама на ваксините не съм виждал.
152
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Пътят към ада е постлан с добри намерения."
151
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вместо да дават луди пари за ваксини, защо просто не изследват насилието за имунитет и Т имунитет. Бас държа, че хората до 60 г ще ги изненадат с наличието на такъв имунитет. Ако няма някой такъв имунитет, то ще са предимно възрастните хора, защото по презумпция по-трудно го изграждат. Но и сред тях ще има висок % с имунитет, просто защото са ваксинирани със задължителните стари ваксини. Хайде да направят изследване. Но не искат, защото им е платено да бодат без значение дали трябва или не.
150
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Защото целта е отнемане на граждански права, а *** е т..р...о...л
149
11
 
1
 
! Отговори
До 156 преди 2 години
Вече има над 20 вида антиковид ваксини. От най-различни държави , с най-различни технологии. Като казваш "тази", какво имаш предвид? От коя те е страх? Или всички видове са за да те чипират, включват в 5 G , променят днк?....... айде давайте по-конкретно.
148
1
 
11
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
ВАКСИНА СРЕЩУ КОВИД НЯМА.ТОВА КАКВА ВАКСИНА Е СЛЕД КАТО ГО ПРЕНАСЯШ И ЗАРАЗЯВАШ И СЕ РАЗБОЛЯВАШ МОЖЕ БИ ПОВТАРЯМ МОЖЕ БИ ЛЕКО.ТОВА НЕ Е ПРЕВЕНЦИЯ СРЕЩУ ВИРУСА.
147
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** стига с тия глупости. Те ни облъчват от години с какво ли не. Но че има нещо нередно във ваксините е факт. Моето семейство изкара вируса още в началото. Тогава нямаше пср и ни диагностицираха по това, че нямахме вкус и обоняние, а и някои от нас за 24 ч имахме трудно дишане. Сега нямам право на зелен паспорт. А общувам с хора с ковид и не се разболявам. Очевидно е че съм с имунитет от повече от година, но това не ми се признава. И въпросът е защо? А ваксинирания се разболява, но го признав
146
1
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
СЪВСЕМ СКОРО ЩЕ ОБЯВЯТ, ЧЕ ЩАМА МЮ Е МНОГО МНОГО ОПАСЕН И ПОЧТИ НЕ СЕ ПОВЛИЯВА ОТ ДОСЕГАШНАТА ВАКСИНА И, ЧЕ ТРЯБВА ВСИЧКИ ВАКСИНИРАНИ ДА СЕ НАБОДАТ И СРЕЩУ НЕГО! А СЛЕД ТОВА ЩЕ ИМА И МНОГО ПО ОПАСНИ ОТ МЮ ! ВАКСИНИРАНЕТО ТЕПЪРВА ЗАПОЧВА, ТЪЙ, ЧЕ ВСЕКИ КОЙТО СЕ КАЧИ НА ВАКСА ВЛАКА ДА СИ ЗНАЕ, ЧЕ СЛИЗАНЕ НЯМА!
145
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно аз никога не съм се ваксинирал срещу грип и много рядко го прекарвам.А самия грип е доста по-коварен от ковида .Така ,че математичето г.е.й.ч.е да си завре прогнозите там където най- много обича .Сещайте се .
144
7
 
7
 
! Отговори
nexussss преди 2 години
Чудесно! Грип не ме е хващал над 15 години, т.е. "ваксина" за COVID-19 ми е излишна. Благодаря за инфото хахахаха