Защо Дания, Нидерландия и Швеция заживяха свободно от коронавируса?

Маските и ограниченията там отпадат
18 сеп 2021 16:52, Красимир Ангелов
426
Защо Дания, Нидерландия и Швеция заживяха свободно от коронавируса?
Снимка: БГНЕС

В някои части от Европа хората вече живеят почти така, както преди пандемията. В Нидерландия например от 25-и септември напълно ваксинираните ще могат да ходят свободно на нощни заведения и на партита, без да им се налага да спазват социална дистанция. Но се въвежда изискването за ваксинационен паспорт.

От миналия петък в Дания вече няма никакви ограничителни мерки заради пандемията. Тя стана първата страна в ЕС, в която животът отново е такъв, какъвто бе преди пандемията. За посещение на концерт или фитнес студио вече не се изисква нито да носиш маска, нито да доказваш, че си ваксиниран. В края на август здравният министър на страната Магнус Хойнике обяви, че Ковид-19 вече не е "социално опасна болест". При това положение властите вече нямат право да налагат противопандемични мерки, като например затваряния, и да изискват представянето на ваксинационен паспорт, пише в свой материал DW.

Още по темата
Към тази група страни скоро ще се  присъедини и Швеция: повечето ограничения, включително тези за събиранията - частни или обществени, както и препоръката да се работи от вкъщи, ще бъдат отменени до края на септември.

Пътуващите до тези страни обаче все още ще трябва да представят негативен резултат от тест за коронавирус или да спазват карантина след влизане в страната, ако не са напълно ваксинирани.

Нашествието на Делта мутацията не спира

Дания и Швеция имат сравнително висок дял ваксинирани срещу Ковид-19 - съответно над 80 и над 70 процента от възрастното население. В Нидерландия са ваксинирани малко над 60 на сто от хората, но се очаква процентът на ваксинираните да нарасне.

Разхлабването на мерките или тяхната отмяна в тези страни става на фона на разрастването на пандемията в много други държави в Европа и в света, основно заради нашествието на Делта мутацията на вируса.

Вирусът продължава да се шири в страните, в които ваксинирането върви по-бавно. България, където напълно имунизирани са по-малко от 20 на сто от хората, се връща към ограничителните мерки върху обществения живот и бизнеса. Броят на новите инфекции нараства, а властите са принудени да наложат отново рестрикции, засягащи ресторантите и нощните клубове, киносалоните и дори масовите прояви на открито. Въпреки ръста на инфекциите, в повечето балкански страни практически почти няма ограничения, а съществуващите не се спазват.

Но има и страни с висок процент на имунизираните, в които инфекциите нарастват. В Австрия, например, има много новозаразени, макар над 60 на сто от възрастното население на страната да е ваксинирано. Поради това властите решиха да съкратят срока на валидност на тестовете за коронавирус, които остават задължително условие за участие в обществения живот. Норвегия също е ваксинирала около 70 на сто от населението си, но изживява нова вълна на разпространение на инфекцията.

Рецептата: доверие в правителството и свободни места в болниците

В края на май датското правителство представи ваксинационния паспорт под формата на мобилно приложение или разпечатан QR-код. Опитът за въвеждането на подобна практика в други страни обаче се натъкна на силна обществена съпротива  - например във Франция, Италия и Гърция. В тези държави доверието във властите и в правителството традиционно не е много високо, за разлика от Швеция, Нидерландия или Дания.

Друг фактор, който прави възможна отмяната на мерките в Дания, Швеция и Нидерландия, са свободните капацитети в болниците в тези страни. Властите не изключват опасността от възникване на нови огнища на заразата, но са решени да държат вируса под контрол, за да не оказва натиск върху здравните им системи.

Тяхната стратегия за последната битка срещу Ковид се базира на балансирания подход: от една страна се залага на рестрикциите и защитните мерки, от друга се дава възможност на хората да живеят така, както преди пандемията. Високият дял на ваксинираните дава възможност да се предотвратят най-тежките случаи на заболяването, като същевременно тежестта на рестрикциите спада.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


426
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
341
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставете ги тия скандинавци - те са заблудени и се ваксинират....толкова са загубени, че техните уредени държави и висок стандарт на живот....да се чудиш как са го постигнали!?А ние сме умни, образовани и работни....а нашата държава е все по-зле...що тъй?
340
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щото са балъци, а ние тарикатите тук няма да се оставим да ни чипират, пък ако ще и да си измрем като мухи!
339
0
 
4
 
! Отговори
Скандинавия преди 2 години
На снимката: 15. Август в Копенхаген, две жени се наслаждават на топлото лято в Дания.
338
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Измислен грип!
337
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено , защото , никога не са живели в уродлив комунизъм.
336
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, у нас освен маски какви ограничения точно има? Кое точно се е променило драстично в начина ни на живот?
335
2
 
0
 
! Отговори
Galenus преди 2 години
Peyte robini tez tazhni pesni sersemski
334
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в холандия все още маските в градския тр. се слагат, но са отвързани и в съботните дни, когато е пазарният ден е гъчкано с хора! в копенхаген още на летището свалят маските, а в малмьо все едно никога не е имало пандемия! в копенхаген на летището 10-тина служители посрещат потока от пристигащи и предлагат безплатен тест и питат за ваксинационен сертификат, но когато посегнеш към телефона да им го покажещ казват, че не е необходимо ...
333
6
 
8
 
! Отговори
Neka vidim преди 2 години
В Израел ,Малта и повечето ваксинирани в началото също смело пуснаха всичко и след месец два пак пламнаха,англия също сега е на първо место по заразени.Така че това че започват да живеят свободно да видим до кога.
332
3
 
4
 
! Отговори
nina преди 2 години
#373Дания-84,6 % от населението на страната е ваксинирано на днешна дата.(от 20 до 90 годишна възраст )
331
10
 
19
 
! Отговори
един преди 2 години
Ваксинираните починали са толкова малко, че изобщо не е и ясно, дали това има някакво статистическо значение, защото хората така или иначе умират постоянно, с ваксини и без такива. Освен това според предишни изследвания около пет процента от ваксинираните изобщо не образували имунитет по някакви причини. Но ние сме винаги назад по правило, така че не се учудвайте!
330
8
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Не поднасяте правилно информацията, дори и нерядко тенденциозно - да, има и вълни при ваксинираните страни, но без много заболели, без задръстване на болници и да не говорим за починалите! Освен това често чета - почва се с и ваксинираните заразени, и ваксинираните умрели, и най-накрая -ама някакъв незначителен процент. Ясно е, че много медии всъщност са антиваксърски, и точно те би трябвало да се санкционират, ако държавата изобщо прави нещо. Мерки у нас не съществуват, по-точно - са халтави..
329
8
 
5
 
! Отговори
Забележете ! преди 2 години
70-- 80 % АМА от възрастното население НЕ НА ВИЧКИ !!! Най уязвимото !!! -- уж четете ,а си пишете ,като че ли нищо не сте прочели ,свободна интерпретация ....
328
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото скандинавците са глупави и вярват на ваксините.Да дойдат в България, *** да им обясни как не вярва на нищо.
327
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ми хвалете Каролинския институт, прочетете за шарлатанина Паоло Макиарини, експериментирал с хора и причинил смъртта им с благословията на института. Хората са се доверили именно заради препоръките от там, че е светило. Всъщност е направо нарцистичен социопат.
326
7
 
18
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
80% ваксинирани,70% ваксинирани, другите 60% ..... Глупави ли са ??Вас само тоягата ви оправя и режим!
325
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кви мерки ве хора аз от началото на пандемията още не съм видял мерки, кво се филмирате. Маски в градския и в магазините и това е. На ресторанти и къде ли не си ходя, когато си искам. На повечето работни мета с изключение на 2-3 месеца миналата година всеки си ходи и присъствено и дистанционно, както когато си реши. Въобще от май миналата година мерки няма и това е. Просто хората в тая обстановка им е по-кофти да излизат и да са постоянно навън. Никой не ги спира реално погледнато.
324
20
 
20
 
! Отговори
Красива cмpът преди 2 години
Голям майтап ще е тази зима - само българските зимни курорти няма да отворят! При това ниво на заразени и умиращи по болниците, никой няма да пожелае да припари до България! Така е, като си имаме министър антиваксър - никаква пропаганда за ускоряване на ваксинирането! Кой каквото си решал да правел - ако иска да се заразява, ако иска да умира, ако иска да фалира, държавата няма да му пречи!
323
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ми дреме, че антиваксърите не ги пускат по кръчми и концерти -да се ваксинират като мен, щом искат свобода!
322
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До В."Каква нормализация щом в Нидерландия делят хората на със и без сертификат?"Няма какво да се занимаваме с някакво си малцинство от 'сухи съчки' и заради техния животец да правиме каквото и да било!