Витанов: Вече изгубихме 20 000 души, все едно сме изгубили война

Математикът прогнозира втори пик на четвъртата COVID вълна през октомври
20 сеп 2021 09:57, Ния Христова
355
Витанов: Вече изгубихме 20 000 души, все едно сме изгубили война
Снимка: БГНЕС
"Вторият пик на четвъртата COVID вълна се очаква през октомври. Базовото репродуктивно число е 0,93, т.е. 100 души, които се лекуват от COVID-19, оставят след себе си 93 заразени. В момента има леко свиване."
 
Това каза в ефира на bTV математикът проф. Николай Витанов.
 
"Вече изгубихме 20 000 души, все едно сме изгубили война. Броят на жертвите ще продължава да расте", каза още той. 
 
Според него максималното репродуктивно число през втория пик на четвъртата вълна ще бъде между 2-2,20. 
 
Проф. Витанов представи и прогноза за 14-дневна заболеваемост спрямо 24.09, където само областите Плевен, Добрич, Смолян и Кърджали няма да попаднат в "червената зона".
Още по темата
 
Той допълни още, че България все още е на повърхността, защото София-град и Пловдив още не са оцветени във виолетов цвят. 
 
"Скритата заболеваемост бива два вида. Миналата година тя беше на безсимптомните. Тази година се появи нов феномен. Хора със симптоми, които не се регистрират, особено младите. Той се прояви в края на август. През лятото процентът на заболелите се вдигна, защото пристигнаха множество хора от чужбина, които си изваха заразени, както и такива туристи. Нормално е да се вдигне вълната", допълни Витанов.
 
Според него присъственото обучение и връщането на хората по офисите ще окажат влияние. 
 
Математикът сподели още, че получава заплахи за убийство, но не е сигнализирал полицията. 
 
"През април 2020 г. имаше човек, който каза, че вирусът си има помагач. Срещу този човек се вдигна страшен вой още тогава. Народът, политиците и журналистите бяха излъгани от хора, които твърдяха, че COVID-19 е безопасен и видите ли нищо няма да стане", допълни той.
 
Витанов смята, че през пролетта на миналата година на 25% от хората е внушено, че вирусът не е толкова опасен и заради тяхното поведение сега говорим за 20 000 починали.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
1
 
16
 
! Отговори
кантарджиев преди 2 години
Витанов,вчера беше неделя,ИЗКЪПА ли се?
170
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Осмото зъбче на третия пик на шеснайстата вълна....
169
1
 
5
 
! Отговори
Pi Ar Sevi Bojko преди 2 години
Vitanov puskaj 4 vulna
168
1
 
20
 
! Отговори
Ko40 преди 2 години
20 000 и затворихте държавата, няколко милиона напуснали БГ и ви боли щъркела. Майко майко
167
0
 
11
 
! Отговори
Нямам зор преди 2 години
да се регистрирам! Заплатата ми е много над осигурителния максимум и всеки ден болничен ми струва много, хиляди. Освен това докато съм в болничен ще трябва и да работя! За кой *** да се регистрирам? За да ви надувам идиотските числа? Лечението ми струва 100 лв. Дори безплатните ви лекарства не искам. Продажници!
166
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"с*опол" не е обида, а проява, симптом на повечето заразни респираторни заболявания! Ало, неграмотниците от тази жъл*та медия,спрете се с чистенето на всяка втора нормална дума. Съвсем сеизлагате вече.
165
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пик може да има и утре, зависи кой диктува кво да се пише в статистиката, излекуваните както винаги повече от заразените, благодарение, че не си слагат ваксини
164
1
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Витанов е виновен за умрелите. Той не си мие ръцете, оттам си пипа брадата и после вирусите се разлитат във всички посоки.
163
0
 
3
 
! Отговори
дърт преди 2 години
Горе-долу колкото са починалите от инсулти за една година!
162
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Скритата заболеваемост бива два вида. Миналата година тя беше на безсимптомните. Тази година се появи нов феномен. Хора със симптоми, които не се регистрират..." - Никакви такива видове няма. Просто повечето хора карат или без симптоми, или със слаби до средни такива и не им е изпила чавка акъла, че да бягат да ги затварят за половин месец по къщите за един *** и малко кашлица. Айде вече, събирайте чаршафите, че станахте досадни с писане и преписване по 100 пъти дневно на едно и също.
161
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
смъртта от ковид ще споходи още много антиваксъри.
160
0
 
6
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
До АнонименДобре си ми е той.Ти се боцкай.
159
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
витанов стига си агитирал, 2 години преди тая пандемия пак толкова си отиваха за период от 2 години, стига си приказвал глупости и агитирал
158
2
 
7
 
! Отговори
Няма преди 2 години
Няма да се плашите , всичко ще е наред ако ще и 20-та вълна да има , само стадно да им спазваме мерките , и най вече вечерният час !!! Най страшното става след 23:00ч....!!! През другото време е спокойно....!!! Боси голи ...жадни гладни...никой да не излиза ....по тъмно...тогава само вируса върлува ....
157
0
 
5
 
! Отговори
ученик преди 2 години
Що на матурата по математика имам 2(двойка),а професор по математика от БАН не може да смята и стои професор на голяма заплата??Ш'ибана математика,а Витанов?!
156
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините са перфектне щит и дават 100% имунитет и защите срещу болестта. Това е престъпление срещу човечеството - излъгаха и инжектираха половината свят с експериментални химикали от които хората сега умират. Това не са вакси Всички комисари в Брюксел начело с Урсула, които взимат по половин милион евро заплати платени от данъкоплатците трябва да бъдат съдени за престъпление срещу човечеството. От тях се започна всичко, те реализираха лъжата, не е работа на ЕК да се занимава с ваксини.
155
1
 
7
 
! Отговори
Sava Tomv преди 2 години
Пиянице, колко се нагуши?
154
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чичо, върви си лекувай мозъка, да запазиш поне останалата ти единствена гънка внего!
153
0
 
11
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Тази пандемия заприлича на латино сериал.5и филм 101и епизод/4а вълна 2и пик.Край няма този филм.
152
0
 
5
 
! Отговори
Цифровизацията преди 2 години
На Нюрнбергския процес е поставен прецедент - "аз си вършех работата, изпълнявах заповеди" - не се признава. Изпълнението на престъпна заповед е престъпление. Осъдени са от чиновника и полицая до висшите генерали. Но тогава е нямало цифровизация, а днес имаме цифровизация и в базите данни и биг дата се пази всичко - и стюардесата която е изгонила пътник който не носи правилно маската, и лекаря който е оказал да направи фалшива ваксина, и огранителя на супермарките който не е пуснал пенсионера без маска, и чиновницие които са подписвали заповеди - всичко е в компютрите.