Доц. Гломб: Безотговорността може да роди и български вариант на COVID-19

Доц. Гломб: Много хора били изкарали COVID през 2019 г., явно в страната ни има феномени
21 сеп 2021 17:00, Ния Христова
230
 
"Ако продължаваме да бъдем с ниско имунизационно покритие, не бих се учудила да се появи вариант с български произход. Навлизайки в гостоприемник, вирусът сякаш взима живот назаем и започва да диктува условията. Колкото повече пасажи минават от човек на човек, толкова повече даваме възможност на вируса да се усъвършенства. Затова се появиха и тези варианти", каза вирусологът от НЦЗПБ доц. Любомира Николаева-Гломб.
 
Тя отбеляза, че на 99,5% Делта вариантът е доминантен у нас, а Мю вариантът е под засилено наблюдение. 
 
"Той не циркулира в нашата страна. Пробва се да влезе, но не успява, защото по-адаптивният и заразен вариант е Делта. Мю е проблем на Латинска Америка. Има Бета вариант, има Гама вариант - това са варианти, които също будят безпокойство. Първият е характерен за Южна Африка. Гама е най-застъпен в Бразилия, беше засечен за пръв път в Япония. Ламбда е от вариантите под наблюдение", обясни доц. Николаева-Гломб в ефира на Bulgaria ON AIR
 
Вирусологът от НЦЗПБ е категорична, че е необходима имунизация за справяне с епидемиите. 
 
"Много от инфекциозните болести са преборени чрез ваксинационни програми и подобряване на санитарно-хигиенните условия", отбеляза тя.
 
"Хората с алергии нека се допитат до своите лекуващи алерголози. Няколко са съставките, описани са точно. Има ги в кратката характеристика и в листовката на пациента", препоръча тя и обясни научно какво точно съдържат ваксините.
 
Нежеланието на част от българите да се ваксинират вирусологът определя като "безотговорност и престъпен индивидуализъм". 
 
"Живеенето в общество означава отговорност към собственото здраве, но и към здравето на околните. Напълно подкрепям ректорите и ръководителите на учреждения, които изискват сертификат или отрицателен тест. Това е отговорност към обществото. Студенти и лекари, които са в досег с пациенти, може да бъдат източник на инфекция", подчерта доц. Николаева-Гломб.
 
"Чувам как много хора са изкарали Ковид през 2019 г. Явно в нашата страна има феномени, които преди да възникне болестта, вече са я прекарали. Това е несериозно. Липсата на антитела и Т-клетъчен имунитет означава, че човекът е изкарал настинка. Повече от 200 са вирусите, които причиняват подобни състояния", категоричен е експертът от НЦЗПБ.
 
"Веднага след възстановяване е добре да се направи ваксинация", смята доц. Николаева-Гломб.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
18
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Тая дрътата къде ще ми сравнява преминаване на пасажи през Индия - 600000 заразени на ден и България 1900-2000 на ден?!? Как да стане този български щам? Напротив, ние първи ще излезнем естествено имунизирани :)))))))))))))))))))))))))))))))
40
0
 
31
 
! Отговори
11 преди 2 години
"Колкото повече пасажи минават от човек на човек, толкова повече даваме възможност на вируса да се усъвършенства."- Дотук четох. При ваксинираните вирусът минава по-леко и повече време има да се ръси именно, защото са ваксинирани. Следователно повече пасажи ще минават през ваксинираните, които ще го карат леко и ще го разпространяват. Оттук следва, че верояността за мутации при ваксинираните е по-висока, което си го пише в добрата стара медицина. Затова не се прави ваксинация по време на епидеми
39
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не пускайте бг щам, черноморието не може да поеме толкова туристи, след такава реклама
38
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Престъпният ми индивидуализъм ме подтиква към непозволаяване на престъпно инжектиране в моето аз на неидентифицирани химически елемемти от менделеевата таблица. И така ще бъде!!!!!
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
чул я оня горе, ако е там някой де, тва български щам, не само реклама, ще е по страшно и от апокалипсис, бг сме велика нация и сме най опасните, минус, че сме малка нация, жените много ходят по чуждо и все без мъж до себе си
36
2
 
24
 
! Отговори
Пилат от Понта преди 2 години
Ние българите си измивааме ръцете от тази пандемия.
35
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Нежеланието на част от българите да се ваксинират вирусологът определя като "безотговорност и престъпен индивидуализъм". Слугинята Гломб вече раздава присъди на нежелаещите да се ваксинират. Сами си правете сметката за какво същество става дума!
34
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А за тези 200 вируса няма ли да измислите ваксини???
33
2
 
14
 
! Отговори
БГЖрец преди 2 години
Нашия щам ще се казва бааловид и ще пребие щама молохдивок.
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
българското не е майтап, испанския грип пасти да яде пред бг, уникати сме, и доцентите тамън ще си заминат и америка
31
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако искаш тромб слушай доцент Гломб.
30
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като го гледам този толстолоб вече е родена новата мутация... как го пускат това вкъщи да влезе?!?!?!?
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
най сетне и наше производствяо, е сега съм горд, дай и дано, да знаят кво е българина като ги натисне
28
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинация се прави, когато ваксината е минала всички изпитания за безопастност, но и преди пандемията, а не по време на пандемията понеже това води до по-опасни мутации.
27
1
 
26
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
Ей, Тромб, днес закусих, но още не съм се инжектирал. Проблем?
26
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В грешка си ***, от ваксините мутира.
25
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плащат фармата, плюс това много доценти, професори, адвокати и какви ли не екземпляри в територията, избор има голям :))) После да не се чудите, когато видите познатата гледка - "10 човека гледат, как един копа и само цъкат с език" :)))
24
0
 
22
 
! Отговори
123 преди 2 години
Не проповядвам нищо. Против съм ковидфармамедо фашизма! Просто обяснявам, защо изяви на подобни същества, отказват и малкото желаещи да се бодът с въпросните "ваксини".
23
19
 
0
 
! Отговори
ИМЕТО НА БГ-ВАРИАНТ. преди 2 години
е.... РУМЕН РАДЕВ..........зелен чорап фигурант рундьо малкото юмруче превратаджията дългата ръка на нинова и решетников слугата на кремъл.За разлика от него Бойко има голям юмрук и може да го набие ама няма да го набива защото е великодушен и иска всички като мен да са щастливи и забременени от него.
22
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ли с тази Гнoм ни занимавате? Никой не и чете глупостите.