COVID-19 няма да мутира в по-опасен вирус, защото "няма къде повече да ходи"

На това мнение е създателят на ваксината на Оксфорд
23 сеп 2021 14:55, Нели Христова
103
COVID-19 няма да мутира в по-опасен вирус, защото "няма къде повече да ходи"
Снимка: Pixabay

Малко вероятно е COVID-19 да се превърне в по-смъртоносен вариант, който да избегне защитата на имунизацията, защото "няма къде повече да ходи", каза създателят на ваксината на Оксфорд.

Сара Гилбърт заяви, че коронавирусът вероятно ще има по-леки ефекти върху заболелите. Говорейки на уебинара на Кралското общество по медицина в сряда, тя каза: "Обикновено вирусите стават по-малко вирулентни, тъй като циркулират по-лесно и няма причина да си мислим, че ще имаме по-вирулентна версия на Sars-CoV-2."

Експертът казва, че все пак трябва да се очакват някои нови вариации на коронавируса, но прогнозира, че той в крайна сметка ще стане подобен на грипния вирус. "Това, което се случва с течение на времето, е само бавен дрейф, това се случва с грипните вируси. Виждате малки промени, които се натрупват за определен период от време и тогава имаме възможност да реагираме на това", заяви тя.

"Вирусът не може напълно да мутира, тъй като протеинът му трябва да взаимодейства с рецептора ACE2 на повърхността на човешката клетка, за да влезе в тази клетка", обяснява Гилбърт мнението си, защо COVID-19 няма да стане по-опасен.

"Ако той промени толкова много своя протеин, то той няма да взаимодейства с този рецептор и няма да може да влезе в клетката. Така че "няма къде повече да отиде", за да избегне имунитета, но все пак продължава да бъде наистина заразен вирус."

Според нея с преминаването на COVID-19 към по-сезонен вирус, в населението ще се изгради общ имунитет.

"Склонни сме да наблюдаваме бавен генетичен дрейф на вируса и в населението ще се развива постепенно имунитет, както при всички останали сезонни коронавируси. Има четири от тях и те се разпространяват от десетилетия и дори не сме наясно с тях", допълва Гилбърт. "Така че вече живеем с четири различни човешки коронавируса, за които всъщност никога не мислим много и в крайна сметка Sars-CoV-2 ще стане един от тях. Въпросът е колко време ще отнеме, за да стигнем дотам и какви мерки ще трябва да предприемем, за да го управляваме междувременно."

Досега вариантите на коронавируса, които по-добре избягват ваксината, не са успели да окажат голямо влияние, тъй като силно инфекциозният вариант на "Делта" продължава да доминира в броя на случаите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
3
 
! Отговори
аааа преди 2 години
зависи от следващите избори! Ако са пак тези страхливци които не си изпълняват плана който самите те публикуваха и одобриха преди няколко месеца всичко е възможно.
67
1
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
НЯМА "живо същество" на клетата Земя,което ДА НЕ МУТИРА НЕПРЕКЪСНАТО!!!!!НЯМА!..НИКОЙ НЕ МОЖЕ да спре мутацията,НИКОЙ!...Тя е по-първична и основна дори и от "Големия взрив"!...Дрънкат глупости "светилата",защото започнаха да усещат,че балона им започва да се спатъхва..."Све има свой край,па чак и...ковидистерията"..
66
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крадците ГЕРБ приключиха с властта! Проумейте го най после! Нещата са други вече!-:))))
65
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не сте разбрали! Пак! Същността е, че ваксините действат и вероятно няма да има нов щам, който да се изплъзне от защитата.
64
14
 
98
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ще навреди на предсказанията на куп математици, които вещаят нови и нови все по-големи пикове и много, много умрели.
63
18
 
92
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Значи лъжите ви се изчерпаха?
62
10
 
35
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
МИЛИАРДЕРКАТА САРА ГИЛБЪРТ: ВАКСИНАТА МИ АСТРА ЗЕНЕКА НЕ ПРЕДИЗВИКВА ТРОМБИ И ТОВА СА ДОЛНИ ЛЪЖИ! КУПУВАЙТЕ ДОКАТО ИМА , ЧЕ НЕ ОСТАНАХА!
61
41
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съседите ми мъж и жена на 76 и 74 г. се боднаха с Астрата още през март и нищо им няма. Цяло лято си шетаха на селската къща и миналата седмица се прибраха. Няма и масов мор в Англия, където почти всички са с Астра. Гледам и стадионите им пълни и всичките без маски. Само разбирачите в България никога няма да свършат!
60
9
 
34
 
! Отговори
Смело боледувайте преди 2 години
Само така ще се оправим всички заедно да се заразим и да го преболедуваме.
59
13
 
29
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЗЕЛЕНООКАТА САРА ГИЛБЪРТ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ОПАСНА МАСОВА УБИЙЦА КОЯТО СТОИ ЗАД ВАКСИНАТА НА АСТРА ЗЕНЕКА И СИ ПЪЛНИ ДЖОБОВЕТЕ ОТ НЕЯ!
58
27
 
11
 
! Отговори
Бay преди 2 години
имате огромно самочувствие. :D Слабо образован, работещ неквалифициран труд == гении. :D
57
15
 
19
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До 50 Не е префектния начин, това е единствения начин. Всички болести са от ваксините.
56
18
 
30
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ, ЧЕ СТАВА ДУМА СА ОКСФОРДСКАТА ВАКСИНА: АСТРА ЗЕНЕКА ИЗБИЛА СУМАТИ НАРОД КОЯТО МАСОВАТА УБИЙЦА САРА ГИЛБЪРТ НЕ СЕ СПРЯ ДА РЕКЛАМИРА КАТО БЕЗОПАСНА!
55
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами тогава дано да приключи този здравен фашизъм за пътуващите.. Дано думите на г-жа Тромбоза да са верни!
54
4
 
14
 
! Отговори
Е, сега! преди 2 години
До Анонимен 50: Угур Шахин не е нито микробиолог, нито вирусолог, нито дори лекар. Той е клетъчен биолог, който знае какво представляват вирусите кажи-речи само от обща култура. Така че когато Сара Гилбърт и Угур Шахин се разминават в тезите си, не приемай тюркгерманеца за еталон!
53
3
 
13
 
! Отговори
Има и Може преди 2 години
НАПЪЛНО и ЧИСТО нов ВИРУС каквъв е проблема да дойде да се появи. Ново име от рода на ЕБолвид-22
52
10
 
32
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
До Анонимен-МАНГЪРОВ НЕ Е ОТ ВЧЕРА-АЗ МУ ВЯРВАМ И ПРОДЪЛЖАВАМ ДАМУ ВЯРВАМ-ДУМИТЕ МУ СЕ ДОКАЗВАТ ЛЕКО ПОЛЕКО.
51
5
 
26
 
! Отговори
Мечо Кух преди 2 години
Вирусите съпътстват човешката цивилизация от хилядолетия и се явяват естествен регулатор на популацията.Отсяват непригодните.С ваксина или без, едни оцеляват, други не.Определящ е личния имунитет.
50
6
 
23
 
! Отговори
вай вай ваййй преди 2 години
Еееее, язък за напъните на Кунчо РЗИ-то, бай Шиле, Витанката "математика" и още знайни и незнайни "специалисти"..........!
49
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много по-важна новина е че са затворили Дървата дупка.Една от най-красивите пещери.Аз често ходя там.Интересно е защо са я затворили,при условие че един е заразен.