Учени откриха "свръхчовешки" имунитет към COVID-19 при някои хора

Те можели да неутрализират различни щамове
29 сеп 2021 09:08, Петя Славова
192
Учени откриха "свръхчовешки" имунитет към COVID-19 при някои хора
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Няколко скорошни проучвания показаха, че поне част от хората, заразени със SARS-CoV-2 през 2020 г., които след това са били ваксинирани с иРНК ваксини като тези на Pfizer или Moderna тази година, изработват "свръхчовешки" или "хибриден" имунитет, което означава, че произвеждат много високи нива на антитела, способни да неутрализират различни щамове на COVID-19 и други вируси, предава БГНЕС.

Още по темата

Проучване на университета Рокфелер в Ню Йорк констатира, че антителата на 14 души, ваксинирани с една ваксина, след като вече са били заразени с коронавирус, са успели да неутрализират шест щама на коронавируса, включително Delta и Aeta, както и няколко други свързани вируси, включително първия вирус, SARS-CoV-1, идентифициран през 2003 г. С други думи, тези "гъвкави" антитела могат дори да неутрализират други вируси. Антителата от ваксинирани хора, които не са преболедували коронавируса или неваксинирани хора, които са преболедували COVID-19, междувременно са били „безпомощни“ срещу някои от тези вируси или варианти.

"Разумно е да се предположи, че хората с хибриден имунитет ще бъдат доста по-защитени от останалите, а може би и от всички версии на SARS-CoV-2, с които вероятно ще срещнем в обозримо бъдеще", казва ръководителят на изследването Пол Биениас от университета Рокфелер Той подозира, че тези хора ще имат известна степен на имунитет срещу бъдещи вируси, подобни на SARS, които на този етап не са ни познати.

Друго проучване установи, че здравите хора, които са имали контакт с вируса и са се ваксинирали са придобили шест до 100 пъти повече антитела в сравнение с хората, които са били ваксинирани с една или две дози или преди това са преболедували след заразяване с коронавируса и не са били ваксинирани.

Вестник "Telegraph" публикува изследване, което установи, че до една трета от хората с предишна инфекция изобщо не произвеждат антитела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
5
 
16
 
! Отговори
ХАХАХА преди 2 години
Такъв имунитет има всеки живеещ здравословен живот със правилно хранене, спортен режим и добър работен режим. Нещо рядко срещано в наши дни.
70
1
 
24
 
! Отговори
Аз преди 2 години
В началото - ваксините дават свръх имунитет. После - имунитетът им спада след 6 месеца до година. После - ами не пазят от заразяване, само че няма да можеш да заразяваш и ще караш по-леко, няма да умреш. После - ще може да заразяваш и ще може да умреш....ама ако си го преболедувал и се ваксинираш ще имаш свръх имунитет хахХАХХАХХХАХАХАХАХА
69
2
 
21
 
! Отговори
така де преди 2 години
Уоу, анализирали цели 14 човека незнайно как подбрани и хоп - поредната платена ковид-вакси-пропаганда. ООникална репрезентативност!! И това кефи "до една трета от хората с предишна инфекция изобщо не произвеждат антитела." - как ще развиват след като пср-а е бил фалшиво положителен само да докарат желаните бройки. Познавам доста близки хора, които 3 седмици след отрицателн пср (обшо 5 седмици след положителния такъв) имаха нула антитела - карали грип писан като ковид, както казаха докторите :)
68
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Третата доза дава крилаааа.
67
2
 
24
 
! Отговори
реалист преди 2 години
Ако сложат и бустерна доза, могат да живеят вечно.
66
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Установили също, че при някой хора "ваксината" предпазва от зъбобол и запек. Ако все пак получат запек, автоматично разширявала долното отверстие за по-комфортно изхождане. Циркаджии!
65
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти да видиш! Значи сега Малкиятмек, като пусне по-страшния вирус, няма да може да ги умори? Войната на милиардерите.
64
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
способни да неутрализират различни щамове на COVID-19 ............ а дали не е, защото са преболедували?
63
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При повечето хора!
62
1
 
15
 
! Отговори
ту лоу ,ту лейт преди 2 години
Найс трай.
61
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много неприятна новина за вирусолозите от Ухан )))
60
2
 
20
 
! Отговори
Стар преди 2 години
Не взимам никакви лекарства, ни за кръвно ни за нищо. Имам приятели с по-лошо здраве, защото ходят по доктори и гьлтат каквото им даде джипито. Оня ден викаха за един Бърза помощ защото беше почти умрял от предозирани хапове за кръвно. Опитни мишки на фармацията.
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 68 В храната.
58
0
 
6
 
! Отговори
58 преди 2 години
Или природата ги пази, а бетона няма такива качества.
57
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 58 Анонимен Естествено изолираните не боледуват. Не е по въздуха . Точно така! Не е по въздуха, а е респираторно заболяване! А може би е и по полов път или друг!
56
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Отровната" ваксина спасява животи, но след като българите са с дебели глави и все някой им е виновен за всичко и вечно не вярват в нищо и на никого, не се учудвайте, че в момента се РЕДУЦИРАМЕ яко.....Хубав ден от мен и продължавайте да се лекувате с ракия и черен пипер!!!!!
55
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Супер герои не щем да ставаме. Ние сме нормални хюман и не ни трябват супер сили. Изкарахме го гадината и сега имунитета ни е достатъчен. Колкото, толкова. Виж, хорицата дето са стари и болнави да си сложат ваксина, защото техния имунитет е ден до пладне. Ние поемаме риска да си останем обикновени хора, без супер силите на Капитан Америка или жената Котка.
54
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не са станали хибриди между човек и машина. До Марс ще могат ли да летят.
53
4
 
14
 
! Отговори
Стар преди 2 години
Не съм антиваксър, напротив ваксър съм и редовно се ваксинирам с вино и ракия в предписаните количества. През последните 30 години не съм бил един ден болен от грип и дори нямам личен лекар.
52
3
 
30
 
! Отговори
До Анонимен 53 преди 2 години
"...аз не искам да плащам за лечение от моите данъци за такива антиваксъри като теб когато се разболееш." -- То и аз не искам да ти плащам дрогата, която се каниш да поемаш редовно с инжекциите, ама ти я плащам, нали? Държавата откъде и с кои пари ти я е купила? За моето лечение не си платил ни стотинка. Не се слагай нагло напред! Коронавирус изкарах октомври, 2020, на парацетамол и витамини у нас. Кое от тях си миплатил ти, нахалнико?