Директор: На прага на образователна криза сме

Края на октомври може да има пик на заразените, прогнозира математик
30 сеп 2021 12:37, Анисия Иванова
23

"Процентът на отсъстващите в нашето училище през вчерашния ден се вдигна. Отсъстващите ученици бяха 220 - преобладаващо в 5 клас. Има класове с 50-60% отсъстващи. Със сигурност причината е някакво заболяване в семейството. Двама учители при нас са карантинирани и 10 колеги са болни с различни грипни проблеми", посочи директорът на 119 СУ и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов.

Все повече деца се заразяват с коронавирус. Делта вариантът, който преобладава сега, атакува младите хора.

Изводите са направени на базата на извадка. "Преди точно в училищата се гледаше броят на заболелите и постепенно се затваряха. Резонно е да се наблюдават училищата. В този момент те са център на контактите. Там децата общуват", обясни математикът проф. Марусия Божкова.

Директорът на 119 СУ увери, че противоепидемичните мерки в училището се спазват - строга дезинфекция, висока степен на хигиена и силно проветряване.

"Пети клас е сигналният випуск, който отсъства в момента. Ако и днес ситуацията е такава, ще предложим преминаване на ротация за 5 клас. Решението ще бъде дадено от МОН и здравното министерство", коментира още Стаматов.

Проф. Божкова каза, че за да бъде представителна извадката, тя трябва да отразява всички особености на популацията.

"Трябват данни, които да са по-информативни - да бъдат по области, по училища, по възраст - да е ясно къде се случват повече заразявания. Показателите възраст и място са много важни", подчерта статистикът пред Bulgaria ON AIR.  

Тя добави, че до преди 2 седмици сме се намирали в ситуация на леко покачване и прогнозира, че към края на октомври може да има пик.

"Смятахме, че ако има пик, ще бъде по-нисък от наблюдаваните досега. Този вариант е по-различен. Неговите проявления в нашата страна са по-различни. Нашият код произвежда нещо съвършено различно. Когато преминаха тези 2 седмици, се вижда, че сме в плато. Ваксинираните са предпазени за определен период. Те се връщат отново към групата на податливите и трябва пак да се вземат мерки", посочи проф. Божкова.

Диян Стаматов изтъкна, че основната цел в момента е да не се правят опити за цялостно затваряне на училищата.

"Много бързо да се излиза в ротация точно с тези випуски, където има проблем. И за по-кратък интервал от време, може би седмица. За да се преминава бързо към присъствено обучение отново. Продължавайки по този начин  - с дистанционно обучение, ние сме на прага на образователна криза, катастрофа. Това е също толкова опасно колкото и Ковид-19", категоричен е директорът на 119 СУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още един математик прогнозирал...... Я, се наредете в редица, прогнозирайте пик на 1-ви, 2-ри, 3-ти и т.н. октомври, все един ще познае и ще го обявим за ВЕЛИК )))
17
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали затова ги пуснахте децата, да се изпоразболеят и да заразят и родителите си ..... и после да викате помощ, пандемия, затваряме. Да им се чудя на родителите, защо си пуснаха децата.
16
9
 
15
 
! Отговори
09874рд9714ък09843с преди 2 години
Ами - това е положението. Преди - рискуваха живота най-вече на възрастните хора. Сега с делта-вируса - вече рискуват живота и на децата. Но пак не искат да ги оставят да учат дистанционно. И лъсва цялата лъжа с това как дистанционното обучение пречи на знанията. Проблемът всъщност е, че на някои хора няма кой да им гледа децата вкъщи и сега всички трябва да отнесат последиците. Трябва училищата безплатно да им гледат децата, докато се увеличава бройката на труповете.
15
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом и учителите са антиваксъри, значи не сме на никакъв праг, а образованието се е провалило ОТДАВНА.А който е изненадан, че 2 седмици след началото на учебната година се изпоразболяха, е неграмотен, в частност.
14
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На матурата 60% бяха двойки. Не сме на прага на никаква криза. Много отдавна сме навлезли надълбоко в нея. Не може неграмотни и прости родители да отгледат, високо образовани и интелигентни деца.
13
7
 
11
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Да, има вирусен ларингит и вирус с температура и кашлица при децата! И да не е модерният Covid 19. При смяната на всеки сезон боледуват децата!
12
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спирайте отсъствията на хипохондриците!
11
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В цял свят в гимназиите се носят маски и се правят тестове с цел превенция, само тук борим ковид с шише дезинфектант и отворен прозорец? Абсолютна безотговорност!! При тези условия, да задължиш някого да е присъствено при делта пик, без сериозни превантивни мерки и да рискува здравето и живота си, а и на семейството си е противоконституционно! Или преминаване незабавно онлайн централно, или оставка!!
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЯСНО-НАЯДОХА СЕ ЛЕКАРИТЕ,С ЕГА -МАТЕМАТИЦИТЕ...
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние никога не сме излизали от образователната криза. В бюрата по труда се пазят определени в сайта работни места за наши хора. Диплома никой не ти иска, а шефовете са със средно образование и предпочитат да наемат сродни души - роми и ниско морални индивиди !
8
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като чета понякога разни коментари, си мисля, че образователната криза е започнала преди 30 години!
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ФАКТ!Борисов пръв му показа как се учи онлайн.....
6
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ! Учените ни дадоха възможност за нормален живот, ако я пропуснем, защото имаме някаква наша българска логика не само образованието ще е в криза, ще затворят и заведенията(УЖАС)....
5
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не сме на прага, а СМЕ в образователна криза като всичко друго на тази територия.
4
5
 
8
 
! Отговори
Сержант преди 2 години
Криза в нещо, което го няма
3
9
 
13
 
! Отговори
Ама как? преди 2 години
Нали сме най-интелигентната нация? Какъв е тоя вирус, дето не ни е---ва за сливи и мори по стотина на ден? Нема такова нещо, нема вирус... А някои страни вече премахнаха всички ограничения..., какви ***, ама ваксинирани??? Българинът отново гордо защити теорията на Айнщаин и доказа на цял свят, че глупостта и вселената са безкрайни.
2
20
 
8
 
! Отговори
ФАКТ! преди 2 години
при радеф е така !!
1
16
 
12
 
! Отговори
Лол преди 2 години
ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕ СЕГА ОТ 5 ОКТОМВРИ ИСКАМЕ