Финландия започва да ваксинира норките срещу коронавируса

В Дания и Нидерландия трябваше милиони да бъдат умъртвени
1 окт 2021 08:49, Елка Василева
36
Финландия започва да ваксинира норките срещу коронавируса
Снимка: архив, БГНЕС

Финландските фермери, отглеждащи животни за кожи, първи в ЕС ще започнат да ваксинират норките си срещу коронавируса. Това съобщи браншовата организация FIFUR, цитирана от ТАСС.

Финландската кожарска промишленост ще стане първата в ЕС, която ще започне да ваксинира животни срещу коронавируса, каза ръководителката на организацията Маря Тиура.

Финландската агенция за храните е издала разрешение за използването на ваксина срещу COVID-19 за норки, разработени от FIFUR съвместно с група учени от Хелзинския университет. Ваксината е наречена FurcoVac и е експериментален препарат, отговарящ на изискванията на властите за подобни лекарства.

Разработването на ваксината е започнало през есента на 2020 година с цел да се предотврати евентуално разпространение на вируса във финландските ферми за кожи.

Препаратът е бил тестван в университетска лаборатория и във финландско стопанство, като имунният отговор на животните се е оказал на достатъчно добро равнище.

За разлика от Дания и Нидерландия, където се наложи да бъдат умъртвени милиони норки, във Финландия към момента не е регистриран нито един случай на коронавирус сред пухкавите зверчета.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И хлебaрките трябва. Докъде ли ще стигне тази пародия?
11
2
 
16
 
! Отговори
Кошмар преди 2 години
ще убиват животинките...
10
1
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЧОВЕШКАТА ГЛУПОСТ ГРАНИЦИ НЕ ЗНАЕ! И ПО-ЛЕСНО Е ДА РАЗБИЕШ ЕДИН АТОМ ОТКОЛКОТО МНЕНИЕТО НА ЕДИН ПРЕДУБЕДЕН ИДЕОТ/ ВСЕ МЪДРОСТИ ОТ АЙНЩАЙН
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нова пазарна ниша за фазер...
8
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Резултатите от хората са задоволителни - под 10 % умират, дългосрочните странични ефекти са под 50 %. Вече може да се ваксинират и норки.
7
4
 
18
 
! Отговори
А бе преди 2 години
Вие ни взехте за канарчета вече !
6
11
 
5
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 2 години
Скоро ще бъде въведена задължителна ваксинация у вас - купил съм и кандидат президентите и кандидат здравните министри и ще подпишат заповедта. Реално всички вие ще се окажете екипирани с новия ми Windows 11 инсталиран във вас, а не само на вашето PC чрез наночиповете, с които ще ви инжектираме.
5
4
 
9
 
! Отговори
Асан преди 2 години
А мечките кога :)))
4
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горките животинки..... :(
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле, какво откритие на пияницата мастит! Както личи, скоро ще открие топлата вода, че и колелото.
2
9
 
21
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Гледах навремето един филм. Слиза една мацка от лимузина, облечена в палто от норка. И един активист, природозащитник отива при нея и я пита: Госпожо, знаете ли колко животни са загинали, за да ушият палтото с което сте облечена? А тя му отговаря: - А ти знаеш ли аз с колко животни съм спала, за да си го купя? :)))))))))))))))
1
16
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Леле, какви хубави и скъпи палта стават от тези мили животинчета :)))