Срокът на годност на ваксините може да бъде удължен

Препаратите годни до септември ще могат да се прилагат до месец декември
Обновена: 4 окт 2021 10:29 | 4 окт 2021 10:12, Ния Христова
84
Срокът на годност на ваксините може да бъде удължен
Снимка: БГНЕС
"Срокът на годност на ваксините може да се удължи, това вече се направи за "Пфайзер". Европейската агенция за лекарствата извърши оценка и потвърди, че срокът може да удължи от 6 на 9 месеца. Така че, за всички доставени в страната ваксини, чисто регулаторно, срокът на годност е удължен". Това обясни пред БНТ Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.
 
"Всяка промяна в кратката характеристика не е нещо специфично за България, важи за всички останали страни", обясни Кирилов.
Още по темата
 
"В България в момента има партиди със срок на годност до септември, респектирвно сега той е до декември", обясни Кирилов.
 
"Близо 6,6 милиона от разрешените до момента ваксини са доставени у нас до момента. Има налични от всички разрешени, около 2,5 милиона са поставените дози, а около 550 000 са дарени на държави извън ЕС. 100 000 дози са препродадени на Норвегия, водят се преговори", обясни още директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата.
 
"На база честотата на поставяне на дозите е необходимо да бъдат търсени такива варианти, затова се водят активни преговори", подчерта Кирилов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
3
 
! Отговори
ХХХ преди 2 години
Какво да кажа...на маймуни ни направиха с тия ваксини вече :(
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вместо да вдигнат на хората пенсиите те купуват ваксини за милиони. Пълнят гушите на фарма мафията
69
1
 
4
 
! Отговори
Ь преди 2 години
Така и така никаква полза от тях то бяха хладилници, фризери
68
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спокойно, ще ги прелеем в шишенка с днешна дата и ето ви ваксини в годност. Супер лесно е.
67
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яйцата със срок на годност до септември също може да ги пишем със срок на годност до април догодина.
66
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахахайайайахахаха, баси вица
65
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 69 Хубаво е, че си си сложил, ама сертификатът изтича... Ако искаш нов - бустерна доза. От тези с изтеклия срок...
64
1
 
23
 
! Отговори
ужас преди 2 години
Никога няма да сложа ваксина с изтекъл срок!Не стига,че не са достатъчно изпитани,че има не малко смъртни случаи след ваксиниране,ами да се бодем и с такива с изтекъл срок.Наглост без границииии!
63
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз взех .че се ваксинирах с 3-а игла Пфайзер.първите 2 игли през февруари нищо.сега температура.треска.отпадналост.увеличени лимфни възли..какво ми биха.в срок ли беше.какво не знам .но първите 2 игли нищо ми нямаше.сега ужасно се чувствах.
62
1
 
23
 
! Отговори
Доктор Ху* преди 2 години
Ами че да .... Не може да изтече гаранционния срок на нещо което Е ПРИСТИГНАЛО С ИЗТЕКЪЛ ГАРАНЦИОНЕН СРОК . Да не би да има още наивници дето да си мислят че нашенските управници - таррикати плащат пълната цена и купуват току що произведени ваксини ? Хаха . Обираме ваксините с изтекъл срок на годност от Германия и Франция и с тях се убождат ентусиастите наплашените от Ковид-а . Нали имаше определени ниски температури за съхранение ? Нали купувахме хладилници ? Накрая дойдоха с баничарката ......
61
2
 
20
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Е сега вече се навих :))))))))
60
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е интересно вече. Тая игра много е изтъркана от предварителна липса на стоен замисъл. Предпочитам Монополи и Белот.
59
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брех, м а а му ст.ара, да не са им турнали оцел и сол и после да са ги пъкнали на бавен огън за консервация? Какви чудеса е сътдворила таз наука безподобна!
58
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисля, че можем да си запазим ваксини и в египетските пирамиди - след още 2,5 хлд. години хората може би ще мислят, че са някакъв нов вид бира, оцелял през хилядолетията.
57
2
 
19
 
! Отговори
Много ясно преди 2 години
Нещо като "фейк" ваксините....няма драма да седи и 20 години.....докат не се набоде цялото стадо....
56
1
 
37
 
! Отговори
Пародия преди 2 години
Безпардоннен цирк !!!
55
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво й има на частицата "а****", бе неграмотни пис*ачи, че я заличавате? Елементарен български не знаете. Сигурно я мислите за обида някаква.
54
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** как не! Те и търговците по магазините така си увеличават сроковете на годност на хранителните продукти. Нищо, че вонят, та се нетраят!Търгашите на инжекционни разтвори в случая съвсем се изложиха с тази идея! Ясно показаха,че не им пука ни за здравето, ни за живота на хората. Важното е продуктът да сепласира - с лъжа, на сила - да върви печалбата.
53
1
 
31
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Те и без това не са годни, нали трябваше да стоят в хладилници при -70 градуса. Някой да е чул да има навсякъде от тях. Показаха един за пред медиите и дотам всичко плиключи.
52
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв ли консервант са му вложили на омаломощения вирус за туй време,понеж немощен,но все черпи от него даден му като условие за да не се посвести също как наркоман все маломощен от наркотик,ако се предозира или по-силен по съдържание ще го ликвидира,че още над тоз срок за годност изчислен,значи от туй ще се поразшава и понеж няма още количество наркотик-консервант ще се тресе,а още с удължаване наполовина над обявения срок за годност с дозировка от съдържанието ще го сразят с витамините в човек