Ще имал ли фалити на болници заради цената на тока?

Адв. Димитрова: На Запад се редят на опашка за ваксина, у нас ги даряваме
6 окт 2021 14:41, Анисия Иванова
36
Ще имал ли фалити на болници заради цената на тока?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Явно лечебните заведения са намерили най-добрата формула за справяне с COVID ситуацията - болниците са готови да реагират и на увеличаващия се брой на новозаразени и да откриват достатъчно болнични легла, на които да бъдат настанявани болните. Това заяви адв. Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

Специалистът по медицинско право подчерта и един обезпокоителен факт, който рядко намира място в темите на централните емисии новини. Цената на тока се оказва огромен проблем за болниците. 

По думите й клиничната пътека за лечение на Covid-19 не покрива разходите, които са нужни за тежко болните пациенти. На фона на това цените на електроенергията скачат, както и цените на всички доставчици също са вдигнати.

Адв. Димитрова заяви, че този проблем в момента се комуникира с Министерство на здравеопазването и НЗОК, но това се случва в момент, в който всички останали сектори също се опитват да комуникират с официалните институции.

“Ние не можем да си позволим болниците да изпаднат във фалит”, категорична е тя.

Гостът посочи, че в момента се навлиза в период на преговори за новите цени на клиничните пътеки. Тези цени са фиксирани за цялата година и не могат да бъдат променяни преди официалната дата за това.

"Ние ще искаме да се проведат сериозни разговори, защото покачване на заплащането на клинична пътека с 10% няма да донесе нужната компенсация.", допълни още гостът.

Адв. Димитрова заяви, че е изключително важно да има комуникация между лечебните заведения и институциите. Тя акцентира на факта, че въпреки усилията на лекарите и болниците на определени места капацитетът от болнични легла е запълнен.

“Не трябва да забравяме, че през последните две години много хора не лекуваха хроничните си заболявания. Към момента те вече не желаят да неглижират основните си заболявания за сметка на един вирус, който остана сред нас много по-дълго време от очакваното.”, допълни тя.

"Вижда се, че над 90% от новозаразените са неваксинирани и непреболедували вируса. Това говори за една упоритост на нашето население да не приеме необходимостта от ваксините, която граничи с глупостта.”

Гостът заяви, че е неприемливо да сме на последно място в ЕС по ниво на ваксинирани. Тя посочи, че в западните държави гражданите се редят на опашки и се записват в списъци за ваксиниране, а в България ваксините ги даряваме.

“Ако тази четвърта вълна не е достатъчно доказателство за скептиците, то не знам българина с какво би могъл да бъде убеден."

Адв. Димитрова многократно изтъкна, че има възможност хората да се ваксинират почти навсякъде и то незабавно. Тя потвърди, че най-вероятно за следващия един месец ще има пренасочване на болнични легла от конвенционални случаи към тежко боледуващи от Covid. Въпреки това на този етап няма индикации, че болниците няма да могат да реагират на ситуацията и ще има недостиг на легла.

Целият разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комсомолски секретарки не слушам от отдвана, като се некадърни да се махат и те и господарите им....
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Болниците само търсят болни от Ковид, а зарязват на произвола хора с Пневмония или чакат рушвет. МЗ да не дреме а при сигнал да уволнява и да отнема лекарски права. Ваксината да си я заврат отзад след като не признават преболедуването и антителата.
25
2
 
5
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 2 години
Легла в болниците има ,ама ЛЕКАРИ и МЕДСЕСТРИ - НЯМА!! А леглата не лекуват!! Схващаш ли бе тикво??
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
има разлика между това да се наредиш на опашка и това да ТЕ наредят на опашка за ваксина, ама де да схване разликата
23
3
 
2
 
! Отговори
do 30 Язе преди 2 години
Заради подобни неверни изказвания, неграмотния български народ се подвежда и отказва да се ваксинира. И съответо плащаме сметката - най-много умрели, но за сметка на това локдауни и липса на надежда нещата да приключат. Ако не сте разбрали - феврури месец ни чака поредната, 5-та вълна умирания
22
4
 
12
 
! Отговори
Язе преди 2 години
А на последния тимбилдинг на фирмата във Виена, от 50 човека (всички с 3-г правилото) 10 се разболяха и всичките са напълно ваксинирани. И го караха доста яко- по 1 седмица не можеха да стават, да се хранят, като пребити. Но всички на домашно лечение. И сега се чудят "Кво стана, нари не трябваше да боледуваме с тия ваксини???" Такива ми ти работи
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 1 6 Не познахте, на 61 беше. Нали ваксината трябваше да ги пази. Какво значение има възрастта? Младите и здравите и ковидът не ги убива.
20
2
 
9
 
! Отговори
Язе преди 2 години
До 24М Австрия докато лекар не каже,че имаш нужда от болнично лечение, не влизаш в болница. А в БГто излезе положителен пср и айде по желание в болницата,по-спокоен бил там.
19
2
 
6
 
! Отговори
аве аз друго преди 2 години
виждам, от публикуваните отчети.Болниците ,които приемат ковид пациенти и преди пЛандемията бяха на загуба, след стартирането и някакси изведнъж излязоха на печалба.Дали пък причината не са баш "недостатъчните" пътеки за лечение на ковид?
18
1
 
9
 
! Отговори
Коментърът преди 2 години
"Адв. Димитрова: На Запад се редят на опашка за ваксина, у нас ги даряваме", какво общо има с цената на тока???
17
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето, започнаха да обричат болните лишавайки ги от лечение, заради мърдите дето не пожелаха да се ваксинират. Вън болните от ковид от болниците! Всички на домашно лечение!
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
айде да бега тая безродница, да си смени народа като сме про сти! Аман от ***! Не разбрахте ли , че с рогата напред няма да стане?
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не ни стигат военни хирурзи и математици, сега и адвокати се напъват.
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има лекар с 200 000 заплата, а други лекари и 2 000 лева не взимат, да не говорим за сестрите! Сложете добри, но твърди заплати чрез закон!
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да копаят биткоини.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДРУГИТЕ КУЧЕТА НИ ЯЛИ! ВАЖНОТО Е ДОКТОРИ И МАГИСТРАТИ ДА СА ДОБРЕ!
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Обезателно трябва да се осигурят по-сериозни средства за обгрижване на уличните кучета и котки в зимните месеци. Хората сами ше се оправят, особено минидоходните, без да броим минипенЦиите. " ...... Иронията ти е на място, така се получва
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обезателно трябва да се осигурят по-сериозни средства за обгрижване на уличните кучета и котки в зимните месеци. Хората сами ше се оправят, особено минидоходните, без да броим минипенЦиите.
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Одържавете частните болници, за да не ограбват от парите на касата и предлагат оскъпени лекарства и ще имат пари за ток!
8
3
 
2
 
! Отговори
Шопа преди 2 години
Като включим на инат и нема да стане, па ако ще и турско да е.