Кунчев предупреди: Локдаун не се предвижда, но ще имаме много проблеми

Това ще стане, ако не увеличим процента на ваксинираните
Обновена: 10 окт 2021 09:17 | 10 окт 2021 09:17,
452
Кунчев предупреди: Локдаун не се предвижда, но ще имаме много проблеми
Снимка: БГНЕС

Ще имаме сериозни проблеми, ако не се увеличи процентът на ваксинираните, предупреди главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му те няма да касаят само ходенето на заведения.

„Ще имаме проблеми и с туристическия сезон, и с организирането на каквито и да е мероприятия. Все по-често ще бъдем третирани като държава, в която не е желателно да се ходи”, обясни той в ефира на Нова телевизия.

По думите му състоянието на болниците е притеснително винаги, когато има извънредна заболеваемост. Такава, каквато има и в момента.

„Нашата основна цел е никой да не остане без необходимата медицинска помощ. До момента това не се е случило и не вярвам да се случи. Следим натовареността на болниците, миналата седмица беше между 70% и 90%. Това значи, че все още има някакъв резерв”, обясни доц. Кунчев.

Той подчерта, че все пак броят на новите случаи е висок – почти всеки ден се регистрират над 2000 случая. Забелязвало се и задържане на настанените в болници, което е сравнително добър показател. Близо 5500 са всички настанени в лечебни заведения в страната, около 400 са тези в интензивни отделения.

Още по темата
„Това е много динамичен показател, зависещ и в кой стадий се намира района. 5 области са в тъмночервена зона, там е най-напрегнато. Не е нещо, с което вече не сме се сблъсквали. Това е четвърта вълна, продължава лимитиращ фактор да са хората, не сградите и леглата. С персонала наистина е трудно”, подчерта Кунчев.

Най-натоварено според него е в столичните болници, както и в Габрово, Видин, Монтана, Кюстендил, Перник.

Главният държавен здравен инспектор е категоричен, че общият стремеж на специалистите е хората с COVID сертификат да имат пълна свобода, както в живота преди пандемията.

„Да могат да посещават културни и спортни събития, да ходят на  заведения, театър. Тази практика не е измислена от нас, ясно е, че това е пътят, по който ще вървим.  Лошото е, че в западните страни при 80-90% имунизирани, това важи за цялото общество. При нас ще важи за един ограничен брой хора около 20%. В крайна сметка това е начинът да покажем как можем да излезем от тази криза”, посочи той.

Според него основната цел на тази мярка е да не пречи на нормалния живот и на икономиката. Мярката не е задължителна и ще важи за заведения, в които персоналът също е напълно ваксиниран. А организацията трябва да бъде задължение на собствениците.

„Виждали сме как става, с мобилен телефон на входа много бързо може да се провери QR кодът. Сертификатът може да се носи и на хартия. Чрез QR кода не може да се достигне до лични данни. Единственото потвърждение е, че собственикът е ваксиниран”, обясни Кунчев.

Той допълни, че има сигнали за фалшиви сертификати, по които текат проверки. А нов локдаун засега не се предвижда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


452
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
271
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
314, с колкото и простички думи да им обясняваш, пак няма да разберат. Нямат капацитет, а и не желаят. Те си скандират заученото. Не се хаби
270
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 314 "На бизнеселитите им трябват консуматори" Пак мислиш на парче. Трябват им консуматори, но при толкова консуматори като сега, планетата се задръсти се с oтпaдъци и въздухът се замърси. А това пречи и на тях. Решението е като спешна мярка да се намалят консуматорите. А елитите ще продължат да поддържат стандарта си на живот, ти не се притеснявай за тях. Дори може при новите условия да станат още по-богати, а бедните още по-бедни.
269
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали ваксините беха за да сме здрави, бе, а не за да ми върнеш свободата.Ти разбираш ли че току що си призна престъпление?Ало, прокуратурата?
268
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак нищо не си разбрал. Хората ти обясняват, че печатницата е тяхна...ти консуматори...потребители....промивка недоучила.
267
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 307 от славянин "на тях им трябва прочистена от милиардите консуматори планета!" Ето един , който няма елементарно икономическо образование. На бизнеселитите им трябват консуматори, за да продават повече и да печелят повече. Да избиват целенасочено собствените си клиенти е последното нещо,което такива елити биха направили.Даже и кризисните мерки включваха това на коннусматорите да се дадат пари, за да движат икономиката,но когато си неграмотен и най-неграмотната ти теория е "реална".
266
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много се разпищаха, явно времето изтича, скоро нещо голямо ще се случи, а при нас стадото още не е прикачено към матрицата. Не искам да съм на мястото на тия придажници, господарите им ще са много ядосани:D
265
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле колко се трие... 307 вече е 301
264
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За оня, който пита за смисъла по ваксината, вземи за прочетеш книгата на Клаус Шваб COVID-19 Global Reset Не е конспирация, цифрово общество, тотален контрол.
263
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 307 "Някой антиваксър ще ми обясни ли..." Почти си стигнал сам до обяснението. Изброил си дейности, за които на елита им трябва работна ръка. А сега се замисли всички онези високообразовани и високоплатени с кухи специалности, но не произвеждащи нищо, които само са им в разход, за какво да си ги пазят? За красота ли? Също и пенсионерите, които са си изработили пенсиите и сега трябва да им се плащат пенсии. Ще разбереш...
262
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчев, приятели сме с теб, чета какво става тук. Падаш ми в очите много, съвет от приятел, просто подай сам молба за напускане. Животът ти е в опасност, честно братле. Ще си докарате гнева на хората и ще стане мноо сложно, че и армия няма, ловджийте са повече сигурно
261
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народ, който танцува в ледени води и ходи по огън не може да бъде унищожен!
260
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Залагам едно пр***се и две дамаджани първак, ме следваща МЯРКА за борба с вируса и фалшивите сертификати ще бъде имплантиране на чипове под кожата.
259
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трибунал те чака - нали знаеш Кунчо? Много ли сухо взе от Давос? Мислиш ли че ще забравим?
258
2
 
24
 
! Отговори
Горда преди 2 години
Горда съм, че съм част от мъдър народ, на който богаташа не мож да казва какво да прави, за 1ви път се чувствам горда българка. Това е друг вид робство, но ние оцеляхме 500 г, Европа не ни е сърбала попарата, 3 империи рухнаха с нас в тях. Сега е ред на ЕС, не желая да им ходя и слугувам в подредения свят, той не е и подреден вече само араби и мангоси. Не желая веригите им магазини Лидъл, Била и т. Н бяхме по здрави с нашата си храна
257
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докторе ...ЕС вече намали вирус бря,защото си били от ваксините ментета ,или по скоро им писна от терора над народа си )
256
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То ако досега не ти е станало ясно....какво да ти обесняваме. Наивник!
255
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой антиваксър ще ми обясни ли какъв е смисъла да те убият с ваксината? Ти си нужен на богаташа жив. Трябва да береш и копаш на полето, трябва да плащаш данъци за да ги точат политиците, трябва да им миеш тоалетните, да им сервираш, да им гледаш болните родители, да им слугуваш. Ти си нужен жив, на тях не им се върши тази работа. :)
254
0
 
22
 
! Отговори
Хора обичам ви! преди 2 години
Гордея се със сънародниците си! 30 години плюене и промивки на мозъци и пак се показа гена на мъдрия народ, който не можеш да излъжеш с празни приказки. Под 10% са - нашитите - под 10%! Не вярвайте на измислените им статистики!
253
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 303 Сън не ги лови :) Хеле пък Малкиятмек :)
252
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 296 Гербав ***, сключването на граждански брак е сключване на договор между двама души. И, като всеки договор, е в писмен вид и се подписва, за да е валиден. Ако е същото при ваксинирането, значи се сключва договор. Между кого и гражданинът? Между ковидът и гражданинът? Защото производителите на ваксини и правителствата отказаха да поемат отговорност. Ако ковидът е другата страна, той защо не се подписва и защо умират и ваксинирани?