Шведско проучване: 17 евро са достатъчни да склонят хората да се ваксинират

Този стимул обаче не е насочен към крайните антиваксъри
11 окт 2021 18:00, Нели Христова
204
Шведско проучване: 17 евро са достатъчни да склонят хората да се ваксинират
Снимка: БГНЕС

Според шведски учени, ако на хората бъде платена сума около 17 евро, за да се ваксинират, онези, които се колебаят, ще бъдат спечелени на страната на имунизацията. Това също така ще доведе и до доближаване до колективния имунитет.

Експериментът установява, че малките парични стимули увеличават усвояването на ваксините с четири процентни пункта, което се равнява на повече от два милиона души при възрастно население с размерите на Великобритания, например.

"Подозрението ми е, че ще бъде като чая и бисквитите, които получавате, когато давате кръв. Това е благодарност, малка награда в знак на признателност за това, което сте направили. Това просто кара хората да се чувстват малко по-добре и да се ваксинират за доброто на обществото", казва Питър Инглиш, бивш председател на комисията по медицина по обществено здраве на Британската медицинска асоциация.

Имунизационните кампании са в застой в много западни страни, като някои държави все пак предлагат стимули, за да накарат населението да се ваксинира. Поощренията включват безплатен братвурс в някои части на Германия, 25 евро в Сърбия и възможността да спечелите пълни университетски стипендии в американския щат Делауеър, САЩ. Президентът Байдън иска да въведе 100 долара стимул в цяла Америка.

За проучването си изследователи от университета в "Лунд", в Скания, набрат 8 286 доброволци в Швеция на възраст между 18 и 49 години и ги разделят на случаен принцип в пет групи. Едната група е оставена сама да реши, дали да се ваксинира, а три от останалите групи са подложени на евтини "тласъци", предназначени да увеличат желанието за имунизация, като например да ги накарат да изброят приятели и семейство, които биха могли да защитят от инфекция.

На хората от последната група беше казано, че ще получат ваучер, който да прекарат в магазини или ресторанти на стойност 200 шведски крони, ако получат първата си доза в рамките на 30 дни.

Само това възнаграждение има значително въздействие: 76% от получателите са се ваксинирали в рамките на определеното време, в сравнение със 71,6% от контролната група, според статия, публикувана в Science. "Това е доста значителен ефект", казва Ерик Венгстрьом, професор по икономика и един от водещите автори на изследването. "Четири процента може да не звучат много, но ако мислите за това като дял от 25-те процента от хората, които не се ваксинират, това очевидно затваря празнината към колективния имунитет."

Венгстрьом казва, че парите изглежда са били достатъчни, за да убедят хората, които са се колебаели. "Този стимул обаче не е насочен към крайните антиваксъри", обяснява той. "Той е насочен към тези, които са безразлични или просто все още не са го разбрали. Това може просто да им даде тласък и да им помогне да преодолеят опасенията си."

Грубите изчисления на екипа показват, че мярката може да спаси около шест живота на всеки 100 000 възрастни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори магистралките са струват повече от тези.
22
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Шведско проучване: 17 евро са достатъчни да склонят хората да се ваксинират"----------------А защо ще давате подкуп на хората за да се ваксинират с ваксините, които не само че сте платили, ами и ги предлагате безплатно? Работата ви с "ваксините" вече сериозно намирисва на гнило.
21
20
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз рискувах живота си без пари като се боцнах - и кво нима съм по *** от едноклетъчните антиваксъри
20
4
 
20
 
! Отговори
Талибан преди 2 години
Гледайте интервюто с професор Андрей Чобанов днес от "лице в лице"!!!Нека сега да видим и него ли ще изкарат конспиратор, ид.иот, глу.пак и т.н. Истината за ваксините най-накрая казана в национален ефир!!!- ---- професор Андрей Чобанов - директор на депертамент имунология в института по микробиология към БАН!!! Аре бе платени вакс-фаши.сти, опровергайте го и него! Да видим какви опорки сега ще изкарате срещу професора! Каза ви го в прав текст - здравите, преболедувалите и децата ДА НЕ СЕ ВАКСАТ!
19
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам що за умствено изостанал мизерабъл трябва да си, за си рискуваш живота и здравето за 17 евро. Самия факт, че те подкупват, за да се ваксинираш, трябва да ти светне една лампичка в главата, че става нещо нередно.
18
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тука вярата не сме си давали току така, тия за 17 евро - да бе да
17
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аба сложи му една цена от 500 евра на ваксината и виж дали Ганио няма да се озърта да си я купи че и после да се фали пред приятелите как си взел скъпата ваксина и колко смел бил
16
1
 
18
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
МНОООГО ПРОПАГАНДА МНОГО НЕЩО
15
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чорбанов е един дето 20 години мисли ваксина за грип и още не я измислил. Измислил с колеги ваксина за Ковид, ама само на хартия. Човекът който прокламира свободно заразяване - пък който оцелее
14
1
 
14
 
! Отговори
Нане преди 2 години
А на бас, че на наще шФеди, и хилядарка да им броят, 90 процента няма се ваксат!
13
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За бай ганюю не са. Тук основен аргумент е: Щом е без пари, има нещо?! Ако беше скъпа или с уреждани по втория начин щеше да има най-голям брой ваксинирани в Европа.
12
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Андрей Чобанов? Кой е този човек?
11
2
 
20
 
! Отговори
Нане преди 2 години
ШФедите и они изперкая... За 17 евро нема си напраим трудо да се разкарам до пункта само...))
10
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На същите хора ако им дадеш същите 17 евро, за да не се ваксинират, пак ще ги вземат. То е като на избори, две кебапчета и си в играта.
9
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чорбанов е пълен крИтиен и *** - фашист
8
1
 
20
 
! Отговори
unknown преди 2 години
много евтино си продават телата и душите....
7
3
 
11
 
! Отговори
Талибан преди 2 години
Гледайте интервюто с професор Андрей Чобанов днес от "лице в лице"!!!Нека сега да видим и него ли ще изкарат конспиратор, ид.иот, глу.пак и т.н.!
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ше им пратя на тия диваци 17 ойро да се почерпят с мойта ваксина, че Кунчката не знай ко да ги прай спринцовкити.
5
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бедните българи намират 150 ойро да избягат от отровата и да им даден зеуения сертиБокат, а у напреднала Швеция за 17 ойро ги бодят. Нищо чудно , че Талибанина си вее байряка там.
4
1
 
31
 
! Отговори
начален антиваксър преди 2 години
Ако отпуснат по 100Евро, ще пратя тъщата да се ваксинира.