Неваксинираните с COVID-19 в болница да плащат част от лечението

91.49% от новопостъпилите пациенти в болници не са имунизирани
397
Неваксинираните с COVID-19 в болница да плащат част от лечението
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Неваксинираните пациенти с коронавирус в болница да заплащат част от разходите по лечението си. Това ще поиска Българска болнична асоциация (ББА) от Министерство на здравеопазването във връзка с големия брой неваксинирани, които по време на четвъртата вълна на пандемията претоварват здравната система в страната.

Още по темата

„При положение, че пациентите имат свободен и безплатен достъп до ваксини у нас, и след като данните от цял свят показват, че над 91% от постъпилите в болница не са ваксинирани, считаме, че е време да дадем ясен сигнал, че неваксинираните пациенти „струват“ на всички ни висока цена. Тази висока цена има не само финансово изражение, а включва и изтощение на медицинския персонал и усложняване на проблема с недостига на кадри“, обясняват от ББА.

На фона на растящите разходи в целия сектор и недофинансираните пътеки за лечение на COVID-19, тези, които избират без медицинска причина да не се ваксинират, трябва да споделят поне част от своята отговорност към обществото.

Исканите промени, ще бъдат предложени чрез допълнение на Наредбата за осъществяване на право на достъп до медицинска помощ, като се даде възможност лечебните заведения да получават доплащане за лечението на неваксинирани пациенти, заболели от COVID-19, освен ако не разполагат с медицинска причина да не могат да се ваксинират. Друг възможен вариант е Министерство на здравеопазването да определи фиксирана сума за доплащане на лечението на неваксинирани пациенти.

Към 13 октомври 2021 г. 91.49% от новопостъпилите пациенти в болници в България не са ваксинирани, показват данни на Единния информационен портал. В същото време едва 23.5% от населението на страната ни е ваксинирано към 12 октомври.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Броят на ваксинираните пациенти с Covid-19 в интензивни отделения в Германия се увеличава
268
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По съобразителните могат да си направят равносметка като потърсят офицялна информация . В щатите 18% от починалите на седем дневна база са ваксинирани миналата седмица беше 10%
267
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи това са биопродукти според информираното съгласие! Болниците са пълни с набодени болни! Нека всички, който са подписали информирано съгласие да им е платено лечението. Защо опитни мишки се лекуват с пари на данъкоплатеца?
266
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докторята продават сертификати един вече са го пипнали ,гадове алчни ,че ни карат да,си плащаме !
265
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз от както е създадена тая здравна каса не съм се възползвал от нея ....само докторчетата лапат кинтите ми от там
264
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май някой не схваща схемата - плащаш осигуровки, получаваш безплатно лечение. Няма клауза за доплащане на лечението ако лицето с действията или бездействието си си е причинило евентуална вреда. Тоест, ако умишлено съм си счупил крака и съм осигурен сте длъжни да го лекувате БЕЗ долащане. Точка.
263
1
 
6
 
! Отговори
До289 преди 2 години
Кое е правилно?
262
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много правилно решение
261
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отидете в Китай ако не ви харесва. Там ако не си ваксиниран една полицейска кола те взима и те води в болницата и те ваксинират на сила няма искам не искам.
260
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е това няма как да стане особенно ако пациента е осигурен, но скъпите лекарства не се купуват от касата, а от държавния бюджет так, собственика може да продава на неваксинирани пациенти тези лекарства в крайна сметка свободата да вземаш решения струва скъпо...
259
8
 
39
 
! Отговори
anonymous преди 2 години
Това вече минава всички разумни граници и е скандално.След като вакцинирането е на ДОБРОВОЛЕН принцип как може да внасят подобно предложение?Тези,които плащат здравните си осигуровки,би трябвало да получават услугата без допълнително заплащане,тъй като де факто тя си е вече платена.
258
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напомнете ми от какво точно пазят т.н.ваксини, че съм забравил.
257
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен285Оставяме настрана кой колко е платил като здравна осигуровка,държавата в наше лице от нашите данъци ги обезпечи допълнително и то доста добре,разликата обаче е голяма сега трябва да се бачка а не да се точат средства от касата а пък си е и страшно да не те пипне тая гад.
256
7
 
27
 
! Отговори
. преди 2 години
Нормални ли сте драскачи смешни, ще ти платя ама по друг начин.Колко здравни осигуровки сте взели от хората а обслужване нулево.
255
7
 
32
 
! Отговори
Неваксинирана преди 2 години
А какво правим с ваксиниралите се с нашите пари, които в момента се лекуват от Ковид по болниците пак с нашите пари? Мен някой питал ли ме е като данъкоплатец дали искам да плащам за участието ми в експеримента, който очевидно се провали?
254
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Платил съм им здравни за един апартамент. Не съм получил лечение за толкова пари.
253
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз предлагам болните да доплащат и за избор на лекуващ екип!!!Ама ха ще ми лежат те по болниците и няма да се отчитат подобаващо,не може така!!!
252
5
 
28
 
! Отговори
В. преди 2 години
Ами да спрем да плащаме и вноските тогава
251
3
 
5
 
! Отговори
До279 преди 2 години
Какво по голямо Доказателство от това:България четвърта в света по брой починали на милион население-3198 лица!Вярно забравих те хората са виновни!!!
250
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами оказва се че лечението на вируса не е като източването на Здравната Каса с измислени пътеки ,тук трябва и работа пък си е и опасно!