Проф. Христова за мерките: Ваксинирани и преболедували ще са привилегировани

Затягане се налага, много стръмно катерим кривата на заболеваемостта
14 окт 2021 10:28, Анисия Иванова
452

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова обяви в "България сутрин", че все още текат консултации за мерките на национално ниво, но посочи повечето от тях. Планува се те да влязат в в сила от утре.

"Затягане се налага, защото много стръмно започнахме да катерим кривата на заболеваемостта. Имаме и лошия пример на съседните ни страни, преди всичко говоря за Сърбия и Румъния, където 2-3 пъти е по-висока заболеваемостта. Към момента няма необходимост от локдаун и не се обсъжда такава мярка", заяви тя пред Bulgaria ON AIR.

Една от предвидените мерки е заведенията да работят на 100%, ако всички от персонала и клиентите са ваксинирани. По думите на проф. Христова, такава е линията, която се налага в Западна Европа - санитарни разрешителни и "зелени" паспорти.

"Безопасно е когато персоналът и посетителите са със сертификати за ваксинация, преболедуване или отрицателен PCR. По този начин се създават безопасни условия. Най-работещите мерки са да се ограничат масовите събирания. За да не се затворят напълно заведенията и да фалира браншът, нека да работят, но за хора, за които е безопасно", обясни директорът на НЦЗПБ.

Засега театрите ще останат отворени за посетители на 30% от капацитета на залата. Рискът от заразяване там бил по-малък, смята проф. Христова.

Още по темата

"За нощните заведения се казва: Вирусът има ли работно време и различно поведение? Не той, ние имаме различно поведение. В нощните заведения е много рисково", отбеляза още тя.

"Ваксинираните и преболедувалите ще бъдат привилегировани. Нека останалите да влязат и те в тази група. Нека да се разширява делът на тези, които могат да живеят по-спокойно. Ваксинираните, живеещи сред огромен брой неваксинирани, това създава риск и за тях, защото те също могат да се разболяват и да пренасят вируса", настоя проф. Христова.

Обсъждат се варианти за правене на антигенни тестове на клиентите в заведенията.

Личните лекари в София поискаха пълен локдаун в столицата. Проф. Христова е на мнение, че трябва да се търси компромисно решение, при което да се ограничи нарастването на заболеваемостта, без това да се отразява фатално на икономиката. Затова се налагат гъвкави решения на локално и национално ниво, които се взимат според заболеваемостта.

"Претоварени са съвестните лични лекари. Една част подходиха много "делово" с дистанциране от своите пациенти. Съвестните застанаха зад своите пациенти и стана огромно претоварване за тях", подчерта директорът на НЦЗПБ.

Училищните директори обявиха, че не могат сами да преценяват кога да наложат ротационен принцип на обучение. Проф. Христова каза, че голяма част от тях вече са наясно, а повишена заболеваемост е, когато децата отсъстват и паралелките намаляват.

"Няма как някой да им каже, трябва да могат да преценяват и да носят отговорност. Трябва да взимат мерки в аванс. За мен е важно да има мерки на национално и локално ниво, и всеки да носи отговорност за спазването им", посочи проф. Христова.

Спортните събития ще останат без публика, съобщи тя, но добави, че мерките са гъвкави и при спад на заразените забраната може да бъде отменена.

Гостът в студиото се обърна към протестиращите, че циркулацията на вируса е много висока и никой не е предпазен. Призова ги поне за спазване на дистанция и носене на маска.

Тя призна, че има някои неуредици при Ковид зоните, но все пак облекчават здравната система. Очаква се у нас да бъдат внесени моноклонални антитела за лечение на Ковид-19 при най-тежко болните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


452
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
262
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До В. 295 "Ваксинираните са болни гербери. До един." Малиии. Значи 3-4 милиарда по света са "болни гербери". Евала Бойко, евала Борисов!
261
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще изчакаме още малко да видим как ще протече здравето на ваксинираните. Дали ще им се срине имунитета за другите болести. Разбира се че такава статистика е изключена. В момента познати с ваксини са болни. Ще изчакаме, ще видим и с удоволствие ще се ваксинираме, ако всичко е наред разбира се. Сега всичко е объркано, няма гаранция за нищо.
260
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 280 "Абе, ваксър, как не схващаш, че тялото ти е станало инкубатор за вируса благодарение на ваксината?" Я обясни как точно става това, защото изказването ти показва непознаване на механизма на работа на ваксините и по точно на мРНК ваксините.?
259
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормалните ваксини предпазват от разболяване.С нормалните ваксини не ти дават или лишават от привилегии.Ако откажеш задължителна ваксина си има глоба, освен в случаите, когато по мед. причини са ти противопоказни.С нормалните ваксини не ИЗДАВАТ сертификат, освен ако не си куче, на мойто му издадоха.Нещо неясно?
258
3
 
3
 
! Отговори
Петя преди 2 години
Тази крива за трети път я играем един месец след отваряне на училищата, така че това беше очаквано. Статистиката е ясна и не лъже, но не може пък децата вечно да учат онлайн. 90 % от починалите са над 60 години - тях трябваше да накарате да се ваксинират,защото дори и всички останали да го направят пак файда няма да има ако групата умиращи не го направи.
257
3
 
16
 
! Отговори
До 280 преди 2 години
Абе, ваксър, как не схващаш, че тялото ти е станало инкубатор за вируса благодарение на ваксината? Пренасяш заразата и може да се разболееш като всеки неваксиниран и, не дай Боже, по-лошо да те сполети. На всичко отгоре осигуряваш благоприятна среда за мутация и възникване на нови щамове, защото естественият ти имунитет е блокиран. Но в крайна сметка решаваш, че си привилегирован, защото "спасяваш" обществото и икономиката!
256
0
 
15
 
! Отговори
Средно малък град преди 2 години
Кой е оторизирал въпросната проф. Ива да планира мерки за привилегии и рестрикции във връзка с ваксините? Нямаме ли министър на здравеопазването и правителството?
255
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сата НАТО "Това как го реши / изчисли ?" За вчера: от жертвите на вируса 96% неваксинирани, 4% ваксинирани. Други въпроси имаш ли?
254
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жаби, усещате ли как бавно ни варят?Но и демонстрират висша фарисеищина.Виновни за мерките били неваксиниранит.В същото време СЗО твърди, че зеления сертификат като условие за влизане в страна е дискриминация.Ходете да се намерите статията Та аз ли съм виновна,че местните власти са неадекватни Ваксините са по желание, от което следва, че мерките срещу неваксиниранитр са незаконни и са престъпление.Край. Явно знаят че няма кой да осъди, затова го правят.
253
3
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
В случая с антиваксърите самоналожените им правила са всичко друго, но не и "разумни". ----////----- Това как го реши / изчисли ?
252
0
 
15
 
! Отговори
do 278 преди 2 години
278 не само да си здрав е престъпление,но и да си здрав, хетеросексуален, бял мъж - в този случай си направо рецидивист.
251
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази рошла, първа ще го отнесе. Как може да говори за привелигировани? *** аз предпочитам привелигированите тошови номенклатурчици, пред привелигированите ваксинирани. Това е геноцид. Да си турим ли жълтите звезди? Кой еврей, кой не.
250
8
 
7
 
! Отговори
1 преди 2 години
До *** " Жан-Жак Русо, е казал: "Свободата не се състои в това да правиш щащвото си искаш, а да не бъдеш принуждаван да правиш това, което не искаш"! Явният или прикрит натиск за каквото и да е действие, ограничава свободата." Не разбираш какво казва Русо, дори когато си го написал. Неговата представа за свобода включва РАЗУМНО СОБСТВЕНО виждане за това, какви правила си налага човека. В случая с антиваксърите самоналожените им правила са всичко друго, но не и "разумни".
249
0
 
11
 
! Отговори
В. преди 2 години
До паследния,тези опорки са пълни глупости. Ваксинираните обикновено са непълноценните нагаждачи дето нищо не работят, а са добре устроени и не искат съдбата да им разваля рахата. Да ама съдбата си е съдба. Ной-малко те а икономиката.
248
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От време на време - хаха, да. Дето имаше един лаф: "С такива ваксъри антиваксъри не ни трябват" :)))
247
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На вас ще чакам за привилегии, откачени тиранчета. Много сте си повервали.
246
0
 
29
 
! Отговори
От време на време преди 2 години
започвам да се чудя дали в крайна сметка да не се ваксинирам, защото работя в рискова среда и се срещам с много хора. Обаче все се намира да се появи някой като тази персона, набедена за експерт, и само с няколко несвързани изречения слага край на колебанията ми. Добре, че постоянно ви дават трибуна! Благодарение на вашата некомпетентност и вашите заплахи инстинктът ми за самосъхранение продължава да работи.
245
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До *** "Та по повод обществения договор- ако не съм ваксиниран, как те застрашавам, като си с три дози?" На този въпрос е отговаряно многократно: при епидемична вълна болниците спират регулярния прием, нормланите болни НЕ МОГАТ ДА СЕ ЛЕКУВАТ. Вече има достатъчно информация и се знае със сигурност, че това предизвиква допълнителни здравни проблеми и смъртност заради влошената профилактика. Икономиката колабира. Образованието на децата страда и т.н. С други думи, съсипвате обществото.
244
0
 
21
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
До Анонимен271Един велик френски философ- Жан-Жак Русо, е казал: "Свободата не се състои в това да правиш щащвото си искаш, а да не бъдеш принуждаван да правиш това, което не искаш"! Явният или прикрит натиск за каквото и да е действие, ограничава свободата. Та по повод обществения договор- ако не съм ваксиниран, как те застрашавам, като си с три дози?Не съм се ваксинирал и какво? "Ако печеля-печели цял народ.Ако губя- губя само себе си!"
243
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече е престъпление да си здрав. Аут си. Без сертификати, без да си боледувал, просто си здрав и затова си престъпник. Малко е да се изкажа истински, каквото ми идва. Това да си здрав вече е престъпление, разбрахте ли?