Денков: Вървим към "зелен сертификат" или ограничения

Трябва да се намери баланса между образованието и здравето, заяви той
16 окт 2021 09:35, Петя Славова
359
Денков: Вървим към "зелен сертификат" или ограничения
Снимка: БГНЕС

Новата вълна на коронавируса все повече застигат децата, но здравните власти казват, че училищата ще затварят последни.

"Карантинираните учители са 1.6% от всички, учениците 1.5%. Имаме задържане на едно ниво през последните седмици. В различните общини имаме различна степен на заболяемост.", обясни образователният министър пред Нова тв Николай Денков.

Още по темата

Затова, разговорите със здравните власти, идеята е да е на ниво община, защото там където е ниска заболяемостта, да не се затварят училищата.

"Министерството мисли и за образованието, и за здравето. Истината е, че трябва да намерим баланса между едното и другото. Това, че се увеличава заболяемостта при децата не е само в България.", обясни той и допълни, че в целия свят стои въпроса къде е баланса - максимално отворени училища и минимален риск към деца и учители.

Според него, локалният подход позволява да се вземат мерки, където има проблем и да остане отворено където няма проблем.

Министърът коментира и идеята за задължителна ваксинация при учителите. По думите му не навсякъде има единно решение по този въпрос. В момента 36% от учителите са ваксинирани. Близо 4% са ваксинираните ученици в гимназиален етап. Денков бе категоричен, че не би поискал задължителна ваксинация за преподавателите.

Той коментира, че е възможен изход да се влиза със "зелен сертификат", но това решение зависи от здравното министерство.

"Вървим към "зелен сертификат" или ограничение към обществените институции.", заяви образователният министър.

Сега задължителни са маските и да се дефинира по-точно кога ще се затварят училищата. За момента няма желание към масовото тестове. Има желание, където има болно дете, да се тества паралелката, допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
302
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е не законно, защото ваксината е доброволна. За да стане това те трябва да променят закона а доколкото знам няма действащ пърламет. Защо някои адвокат не каже нещо
301
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подкрепям 337. 338 Айде като дойдете в училище и видите как се преподава 7 часа с маска да си говорим и как за моето дете например е противопоказно да седи с маска толкова време заради алергия и как ще обясня после ринита му дали е алергия или тъпия ковид.Ограниченията отново са заради възсрастните хора, така активно ни разделят. Да, аз съм за ДО в момента за да не мъча детето си и себе си да преподавам. Но няма да склоня да се ваксинирам нито да плюя плюмки през два дни или да ми бъркат нам
300
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Денков, мекотело такова. Вече и децата разбраха, че мотивът ама хич не е нашето здраве. Преди години от сезонен грип отсъсваха много повече деца и колеги, ама не беше Ковид или е бил, ама не е била модерната му мутация.Как не те е срам. Спиране на учебни занятия на национално ниво. Родителите 100% ще ни подкрепят. Не искам ти и Кунчев да мислите за моето здраве, рискът си е мой. Сертификат посмъртно няма да си извадя, ако ще Кунчев да почне да води шоуто на Ноколаос Очевидни търсят медийна слава
299
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очевидно искате да минем онлайн всички с тия мерки, маски и т.н.,за маските ще имате проблем с родителите , забрави да си вадим сертификат, за да идем на рабта. Който колега го е страх е свободен да смени попрището . Стачката ви е в кърпа вързана. Вече сме в разговори със синдикатите
298
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вървиш към учителски бойкот, сещаш се нали. Помниш учителските стачки.... Нито ще се ваксинирам, ни ще мъкна маска цял ден
297
0
 
14
 
! Отговори
дедо от село преди 2 години
А бре откъде ги копате тез плазмодии и плахоци ,бре? То бива гъзолизаество бива, ама толкова не бива бре момче Предателите никой не ги обича и накрая отиват на бок..лука!
296
0
 
9
 
! Отговори
21 преди 2 години
Този е пълен ***. Баси клоуна.
295
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г-н Денков върви към опашката на лъва.
294
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Емигрантка- Права си и си интелигентна. Личи си че разбрала демокрацията! Като не щат да умират от ваксини, си трябва дебела тояга. Бой и терор до дупка, докато не разберат че "Ваксината те те прави свободен". И концлагери за нечовеците.Възхищам ти се и от това, че вече си жена!
293
0
 
9
 
! Отговори
Да преди 2 години
До 331- И сега пак с неговите похвати ще се спаси Европа!!!! И както братята му Комунисти казваха- "Грижа за Човека"! Но Рейгън го е казал добре: "Ако фашизма дойде някой ден пак, ще е под маската на Либерализъм".....или "Грижа за Човека"
292
18
 
5
 
! Отговори
Емигрантка преди 2 години
Вървите стремглаво надолу- последни по ваксинация и първи по смъртност и зараза. А и последната изцепка на този псевдо министур че разчита на образонието и културата на учителите да се ваксинират. Смешно е защото в България отдавна липсва някаква култура- било то здравна, образователна или финасова. Българина не разбира от добро и за да спре да се учи по трудния начин му трябва тояга. А иначе проблем имат с българи с двойно гражданство- поне да бяха се научили от света.
291
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затваряйте училищата, с каква цел е това бавене и отлагане и все още не ги пускат онлайн?!
290
2
 
27
 
! Отговори
Maртин преди 2 години
Вървите към тояга в мутрите, недочегарена.. Да видим как ще надделеете на 5 милиона дето няма да си го причиним това дозиране ;)
289
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво прави ваксината? " - попита Нетаняху. Ваксината създава антитела в кръвта и след известно време антителата изчезват. И тогава отново сте изложени на вируса! Той продължи: Беше ясно, че ще имаме нужда от трета доза.Между другото, ще ни трябват и четвърта, пета, шеста. . . Докато не измислят ваксина, която ще трае много години.
288
1
 
40
 
! Отговори
сокол преди 2 години
Имат нареждане от Брюксел-ще получите пари,ако ваксинирате стадото! Италия,Гърция са в протести,натискат ги отвсякъде,Австралия потроши улиците в знак на протест против изтребването на населението си. В Англия е свобода,затова са излезли от ЕС,защото сценариите са ги писали заедно,но не за себе си.Сингапур е свободен също,няма натискане.Всичко е за ПАРИ,не за здравето .
287
0
 
24
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Май работата отива на лошо за вас( които ни управлявате и са ни управлявали) ,ако не спрете с тази кРомид 19 пропаганда и с тези растящи цени всеки ден.
286
38
 
4
 
! Отговори
Едно към едно преди 2 години
Не е за пренебрегване идеята антиваксърите да бъдат водени на екскурзия в Ковид-отделенията, за да видят как страдат НЕболните от НЕвирус! После да им покажат филм как тече животът в Италия, Франция, германия-там, където хората се ваксинираха и вече няам такава опасност за живота им. Ама не вярвам да стане. вясе пак тъ.паците са мнозинство, че отгоре на всичко са и избиратели...Пак ще има политическо г.ъзо.целование и обещание з апо-добър живот, ама друг път! И на оня свят!
285
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие надминахте хитлер, сталин и мао взети заедно.
284
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плачете за ново за Априлско въстание, плачете. Ама ако смеете да тероризирате българина, така както и турчин не го е смачкал то ще ви се види като чаено парти.
283
3
 
44
 
! Отговори
И преди 2 години
НИКОЙ ГРАЖДАНИН НА БЪЛГАРИЯ, НЕ Е ДЛЪЖЕН ДА ИМ ИЗПЪЛНЯВА НИЩОЖНИТЕ ЗАПОВЕДИ....