Проф. Костов: Добре е да се постави трета доза след шестия месец

Според специалиста тогава ефективността на ваксините намалява
86
Проф. Костов: Добре е да се постави трета доза след шестия месец
Снимка: БГНЕС, архив

След шестия месец е добре да се постави трета доза ваксина, коментира пулмологът проф. Коста Костов.

По думите му след шестия месец ефективността на ваксините намалява, като спадът при векторните ваксини е драстичен, предаде БТА.

Третата доза трябва да бъде с РНК ваксина, посочи той и апелира ваксинираните да не гледат антителата си, преди да решат дали да си я сложат.

Антителата не са добър източник на информация, затова, когато се ваксинирах с трета доза, аз не си изследвах антителата. Не разчитайте на нивото на вашите антитела, а на времето от ваксинацията и от преболедуването, доказано с PCR тест, посочи професорът в отговор на въпроси на граждани в Националния клуб на БТА.

Мотивирам всички учители, лекари да се ваксинират, както и всички работници в обществената сфера - в хранителни магазини, шофьори, в общините, в областната управа, тези, които работят с хора, репортери, кореспонденти, каза още той.

Проф. Костов обясни, че за хората под 40-годишна възраст трябва да се взима индивидуално решение, на база къде работят, дали живеят с възрастни родители. По думите му, ако е лекар, медицинска сестра, учител, не бива да се колебае. Най-потърпевшите в тази пандемия са хората със свръх тегло, отбеляза още той.

Има две абсолютни противопоказания за ваксинация - алергична реакция към съставките, т.е. да сте имали тежка алергична реакция при поставяне в миналото на ваксина, и анамнеза за анафилаксия.

Такива хора могат да се ваксинират под наблюдение на реанимиационен екип, посочи проф.  Костов.

Според него няма противопоказания за ваксиниране при лимфоми, хашимото, астма и имуносупресивни заболявания.

Проф. Костов посочи, че за заразяване със сегашния Делта вариант са необходими 15 секунди без защита. Инкубационният период е 4-5 дни, допълни той.

При Делта варианта РНК ваксините имат над 50 процента ефективност. Проф. Костов обясни, че също като при противогрипните ваксини, има 50 процента шанс да не заболееш, но, ако се заразиш, ще го прекараш леко.

Той апелира хората да си сложат и противогрипни ваксини и обясни, че интервалът между поставянето на ваксината срещу коронавирус и противогрипната ваксина трябва да бъде минимум две седмици. Две години не сме се срещали с грипния вирус, а имунната защита не продължава повече от една година след ваксинация и след преболедуване, обоснова се той.

На въпрос кога ще приключи пандемията от коронавирус, проф. Костов очерта няколко сценария - единият е да ни напусне заради висока ваксинационна защита, но в този сценарий България щяла да е като "един Галапагос"; най-вероятният е постепенно да се маргинализира и да идва като малки сезонни епидемии; да има антивирусен медикамент, който да действа на репликацията на вируса; и четвъртият сценарий е панкоронавирусна ваксина.

Предстои изработването през 2022 г. на т.нар. панкоронавирусни ваксини - първо се очаква бустерна доза, която съдържа парчета от всички антигени на вируса, на всички варианти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: ваксинакоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ННЕНОРМАЛНИК, ПО- УМНИТЕ ДНЕС СЕ СКРИХА, ЩОТО ВЕЧЕ БИЕМ...
24
0
 
6
 
! Отговори
Запознат преди 2 години
Трета доза не бива да се поставя при висок Т-клетъчен имунитет. Пропорционална връзка между IgG антитела и Т-клетъчен имунитет няма.Хора с еднакви или близки IgG антитела могат да имат десет пъти по-голяма разлика при Т-клетъчния имунитет, дори при ваксинирани в един и същи ден. Много от ваксинираните имат T-клетъчен имунитет над 1000, но при по-възрастните над 70 г може да падне и под 100. Това важи и за прекаралите вируса. Само в единични случаи не се изгражда Т-клетъчен имунитет.
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много интересно как се игнорират всички обосновани научни изследвания върху имунитета, публикувани и в българските медии! Но хората четат!
22
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато си прекарал ковид без да си бил ваксиниран, след време антителата намаляват, но при нова среща организма започва да произвежда. От друга страна ваксинираните ще трябва да се инжектитират на няколко месеца за да имат антитела. За мен по-добър е естествения имунитет, но, който иска да се боде на няколко месеца.
21
3
 
20
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 години
Докторе, прощавай, ама на 12тия месец, ще ни сложат и абокат на задниците и ставаме абонати.
20
2
 
28
 
! Отговори
Избирател преди 2 години
Стига, спрете се, защото нескопосаната ви пропаганда дава обратен ефект. Човечествоот е преживяло стотици вируси и различни болести - коя от коя по-страшни, но такова чудо и такова издевателство, не помни!
19
2
 
38
 
! Отговори
Чакайте сега! преди 2 години
Хайде да се спрем с тея дози вече, че дори не е смешно. Как разбирате, че защитата намалява щом антителата не са показател? Как го измерихте намаляването? На какво? Кой метод? Късе е изследването с ДОИ по темата. Щот едни други умници казват, че защитата не се мери с антитела. Изобщо тоя цирк, който бъркате и недоверието идва от ВАС ПСЕВДО-УЧЕНИ! И на хората им писна от идиотизмите ви и ви теглиха една. Сега разбрахте ли къде се провалихте?
18
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
трябва да се ваксинирате, щот мисли за бизнес ... бизнеса с ваксини
17
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Чехия са яко набодени, но от първи ноември ще им искат задължителни маски на работното място. Върнаха се към нормалното.
16
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали новата ваксина се разработвала на компютър, оня гръцкия турчин фазера, нали за 3 дена я направил. Делтата от колко време се шири? Що не седне пак да направи за три дена ъпгрейд? Някой не си ли задава тоя въпрос? Що работим с ваксината за уханския вариант? Нали да много умни и красиви от Биг Фарма, що се мотат? Да измъкнат максималната печалба от това дето не става за нищо.
15
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Такива хора могат да се ваксинират под наблюдение на реанимиационен екип, посочи проф. Костов." - Пиши ги направо умрели
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да си сложа първа, после да ми искат 2,3,4 5.
13
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В миналото с по-не доразвити технологий са правили ваксини който са ефективни с десетилетия. Сега с новите технологий успяват да го докарат едвам до 6 месеца. АЗ не вярвам за мен това си е жива далавера за да направят хората още по-зависими и да се въртят парите.Затова не искам да се ваксинирам не че съм глупав или безодговорен. С изкуствени болести направени в лаборатория и не ефективни ваксини се цели единствено контрол забогатяване и всяване на страх.
12
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе тия фашисти само малко им дадоха да пробват и вече всички наскачаха кой каква по-голяма простотия да изцепи. Даже не чакат да мине време вече направо ти навират в очите какво иде.
11
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първата година нищо. Тази година в началото прекарахме вкъщи вируса с едвам доловими симптоми, без ваксини и оттогава пак нищо не сме хващали. А тоя ми говори за някакви дози които трябвало да се подновяват през няколко месеца.
10
3
 
12
 
! Отговори
Направо преди 2 години
абокат искам, че ме е сртах да ме бодат непрекъснато! И не на 6 месеца, искам си дозата всеки месец!
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а я кажи за зелен сертификат след първа доза какво мислиш
8
10
 
6
 
! Отговори
Бay преди 2 години
знаем. За това търпеливо чакаме да ни дойде реда.
7
4
 
22
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Започнаха да ни подготвят за трета, четвърта и т.н. дози. Позволим ли им сега, ще ни изтребят с тези ваксини.
6
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде стига с тия дози бе , да не сме наркомани, или искате да ни направите такива вакса зависими .