Зелен сертификат: Кой го издава, как да го получите?

МЗ: За определени цели е предвидено издаване на документ след антигенен тест
38
Зелен сертификат: Кой го издава, как да го получите?
Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването публикува информация за т.нар. зелен сертификат, който се изисква от днес за дейности на закрито.

Има три вида Европейски цифров COVID-сертификат:

-          За ваксинация срещу COVID-19;

-          За преболедуване на COVID-19, доказано с ПСР-тест;

-          За отрицателен резултат от проведено изследване с ПСР-тест или с антигенен тест.

Европейски цифров COVID-сертификат за ваксинация можете да получите от имунизационния пункт, в който е приложена ваксината или от общопрактикуващия лекар, който Ви е имунизирал. Сертификатът може да бъде изтеглен от Националната здравно-информационна система (www.his.bg). Този документ не е ограничен със срок на валидност.

Европейски цифров COVID-сертификат за преболедуване получават гражданите, които притежават документ, удостоверяващ, че лицето е прекарало COVID-19, потвърдено с ПСР-тест.

Европейски цифров COVID-сертификат за отрицателен резултат от тест се издава от лабораторията, която е извършила изследването. Това може да бъде самостоятелна лаборатория, такава към лечебно заведение или към диагностично-консултативен център. Списък на лабораториите, които издават Европейски цифров COVID-сертификат за изследване е публикуван на страницата на НЗИС.

Приложението за проверка на сертификатите е COVID CHECK BG. То може да бъде изтеглено от тук: https://play.google.com/store/apps/details?id=dcc.check.bg

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че за определени цели е предвидена възможност за издаване на аналогичен на цифровия COVID сертификат на ЕС за преболедуване документ на база бърз антигенен тест.

Документът трябва да съдържа имената на лицето, дата на раждане, дата на положителния резултат от проведен бърз антигенен тест (Positive), данни за лечебното заведение, извършило изследването.

За „зелен сертификат“ се признават и посочените в Заповед №РД-01-733/ 27.08.2021 г. аналогични документи за ваксинация, за изследване и за преболедуване (доказано с ПСР или с антигенен тест) за лица, ваксинирани, преболедували или изследвани извън страната.

 

 


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
6
 
6
 
! Отговори
факт преди 1 месец
радев изгоря!!!
32
3
 
7
 
! Отговори
Кредитна система преди 1 месец
Това не е сертификат, а китайската кредитна система. Не си изкарвайте в никакъв случай този документ, защото озаконявате и съдействате за налагането ѝ. Четете и се образовайте: Игра на Богове - Възходът на падението
31
9
 
7
 
! Отговори
Адвокат преди 1 месец
Набирам клиенти за колективен иск срещу държавата. Начална такса 750 лв. Стойност на индивидулната претенция 10 000 лв.
30
3
 
11
 
! Отговори
Падаря преди 1 месец
Кой е собственика на това приложение,не е в България !?Закона за личните данни ? Даваме данните на външни хора/държава кои са те кого ще търсим ако всички данни изтекат,то не че не е разграден двор цялото интернет пространство ,но тук говорим за масово доброволно даване на данни на непознати ....
29
3
 
8
 
! Отговори
Фалшифицирането преди 1 месец
На зелен чорап се наказва с глоба от 10 до 50 бона.
28
3
 
8
 
! Отговори
Ина преди 1 месец
Зеленено ,зелено всичките мечти са ми в зелено,зелено...
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Приложрнието е на трета държава или даже е на неква фирма,кво праим с личните данни даваме ги доброволно на некви чужденци или продаваме и народа вече ?
26
2
 
6
 
! Отговори
ПЕТЪР ПЕТРОВ преди 1 месец
НЕ ВИ РАБОТИ ПРИЛОЖЕНИЕТО,АКО С НЕГО ПРОВЕРЯВАТЕ СЕРТИФИКАТИТЕ НЕ МОЖЕМ ДА ВЛЕЗЕМ НИКЪДЕ!
25
2
 
7
 
! Отговори
L. преди 1 месец
Приложението, което сте цитирали не работи. Както и цялата ни здравна система. Ако второто ви е наредено да не коментирате, поне първото можеше да проверите, преди да давате насоки и линкове.
24
5
 
3
 
! Отговори
дядо Йоцо гледа, преди 1 месец
Аман от прости запитвания !..зелен сертификат,при положение ,че не си ваксиниран се издава: от Горе и господ определя,кой да получи !
23
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Такъв документ,не ми е нужен!-:)))
22
5
 
17
 
! Отговори
отровна гад преди 1 месец
Зелен чорап - Зелен сертификат!
21
6
 
10
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 месец
МНОГО Важен въпрос - как да фалшифицираме качествено "зелен" сертификат ?!
20
1
 
8
 
! Отговори
his.bg преди 1 месец
This page isnt working
19
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Атака и възраждане са заедно на протеста.Къде обаче са се скрили от ИТН
18
4
 
7
 
! Отговори
Румен Грипенов преди 1 месец
Ако се изисква сертификат за имунизация за пътуване или за постъпване на работа, това е класически пример за непряка дискриминация. Ако ваксинираните продължават да разпространяват вируса, това означава, че ваксините не работят." 9 април 2021 година пред Дарик радио д-р Стойчо Кацаров!
17
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Румен Радев показа истинското си лице и показа, кой му поръчва музиката. И той и Бойко Борисов са едни и същи продажници и родоотстъпници
16
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва един нов народен съд който да се излъчва по нета и целия свят да гледа.
15
3
 
6
 
! Отговори
Подготвен преди 1 месец
Имам адвокат няма проблем ще изкарам парички от държавата.Има членове по него ще съдя .Трябва да имаш парички смо
14
5
 
25
 
! Отговори
Антиваксър преди 1 месец
И аз и детето ми имаме поставени всички ваксини, но този бъркоч измислен за 3 месеца, няма да си сложа. Ваксинирам се и срещу тетенус, като се порежа. Аз антиваксър ли съм бе? Всички, които принуждават хората да се инжектират с тези съмнителни препарати са за ЗАТВОРА!