COVID леглата са кът, болниците – под натиск

В София се вземат нови мерки за преодоляване на кризата с интензивните легла
28 окт 2021 19:30,
71

Болниците в страната са под натиск, а леглата за лечение на коронавирус са на изчерпване. В „червената“ зона вече е цялата страна. За последните 14 дни заболеваемостта достигна 819 на 100 000 души.

Поетапно ще се увеличат интензивните легла в по-голямата част от лечебните заведения в София с още 40-50. Болница "Лозенец" ще разкрие 10 Ковид легла, като до понеделник ще станат поне 40. Ще бъдат оборудвани с респиратори. Идеята е там да стане един от центровете за интензивно лечение на пациенти с коронавирус, предаде Bulgaria ON AIR.

В болницата в Айтос "Инфекциозното отделение" е преструктурирано в Ковид сектор, но свободни легла няма.
"Изписваме единия пациент и приемаме следващия. Тежко е, но се справяме", сподели медицинската сестра в МБАЛ - Айтос Станислава Димитрова.

"На предела на силите сме всички. Аз съм от нощна смяна. Продължавам да не знам кога ще се прибера", каза лекарят в МБАЛ - Айтос д-р- Хатми Хасан.

Още по темата
В държавната болница в Бургас все още се намират свободни легла, но медиците са на ръба на силите си. Разчитат предимно на специализанти. Щабът реши да се спрат плановите операции.

"На предела на силите си е работещият персонал. Плановата дейност не е преустановена и това създава предпоставка за затруднение за работа на персонала, защото всеки иска да работи по специалността си", посочи координаторът на медицинските дейности към УМБАЛ - Бургас д-р Светослав Тодоров.
Все по-сложна става и ситуацията с разпространението на коронавируса във Видин. Ковид отделението в единствената областна болница е пълно. Огромен е натискът и към спешните медици.

"90 разкрити легла са много. Нямаме възможност да разкрием повече, тъй като това рефлектира и върху дейността на другите отделения", уточни директорът на МБАЛ "Света Петка" д-р Ивета Найденова.

Всеки ден обаче все повече пациенти търсят помощ в болницата. Филиалът на Спешната медицинска помощ във Видин разполага само с 8 линейки и определен брой персонал.

"Може би десетки пациенти с коронавирус сме закарали в други болници, предимно в София", обясни директорът на ЦСМП - Видин д-р Станислав Поломски.

Междувременно и днес полевият пункт в двора на болницата беше пълен със заразени, които чакат хоспитализация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
2
 
! Отговори
Ko стана бе? преди 2 години
Я да видим как е при интелигентните държави: Ireland 🇮🇪: Highest Covid hospitalizations despite having the highest vaccination rate (91%) in Europe
54
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Допреди три години никой не ни уведомяваше ката ден колко болнични легла са кът, колко много умират българите, колко не работи системата... Явно са решили, който оцелее, да е минимум изперкал от ужас. Кога лъжата става истина? Колко пъти повторена
53
1
 
5
 
! Отговори
До 55 преди 2 години
Инкубационният период е над седмица, по зле ще става.
52
0
 
6
 
! Отговори
Решение преди 2 години
На всяка ресторантска маса да се разкрие в болницата ковид легло. Да го финансира масата.
51
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Изводи Още по-интересен извод. Ако са ваксинирани 20% и 10% от хората в болница са ваксинирани, то ваксината предпазва от влизане в болница с 50%. Проста сметка- при 100 всичко нека 20 са ваксинирани и 80 не. В болница нека са 10- 1 с ваксина, 9 без. Ваксинирани болни са 5%. Неваксинирани болни са 9/80=11%. Шансът за влизане с ваксина е 50% от този без. С фактори колко ваксинирани са и преболедували, дял на млади и здрави и т.н. спокойно мож да излезе, че ваксината е с около 0 ефикасност.
50
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КАК НЕ ВИ Е СРАМ! ВИЕ ВЪРВИТЕ СРЕЩУ БОГА! ВСИЧКО ЛИ Е КОВИД - ВЪЗДУХА ХРАНАТА ТЕЛЕВИЗИЯТА РАДИОТО ПЪТЯ ПО КОЙТО ВЪРВЯ! НАВСЯКЪДЕ НЕНОРМАЛНИ С МАСКИ ТОВА НЕ Е НОРМАЛЕН ЖИВОТ! В ДУХОВНИЯ СВЯТ ВСИЧКО Е ЛЮБОВ НА ЗЕМЯТА ХОРАТА СА ЗАБРАВИЛ ИЗАЩО СА ТУК ЛАМТЯТ ЗА ВЕЛЕЧИЕ ПАРИ И ВЛАСТ! КОВЕД Е ИЗМАМА! ВИРУСИ ВИНАГИ Е ИМАЛО И ЩЕ ИМА! ЧОВЕК СЪС СИЛНА ИМУННА СИСТЕМА НЕ МОЖЕ ДА СЕ РАЗБОЛЕЕ ОТ ВИРУС ИЛИ ДРУГО СЪСТОЯНИЕ. ЩОМ ЖИВЕЕТЕ В СТРАХ ВИ ЕНЕ СТЕ В БОГ !!! А В ТЪМНИНА И БОЛЕСТИТЕ САМО ИДВАТ ПРИ ВАС.
49
6
 
6
 
! Отговори
Изводи преди 2 години
От почти седмица сме със сертфикати, а болниците продължават да се пълнят.Тъй като неваксинираните са с ограничени права, излиза, че ваксинираните се заразяват взаимно. Което е доказателство,че имунизираните са не по- малко заразни, от тези без ваксина.
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 53 Разбираш ли изобщо смисъла на думичките? Какво му е умното да правиш като другите само защото така са ти казали по телевизора?
47
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демокрацията е за умни. Щом умните в България са само 20% трябва принуда, а не демокрация.
46
6
 
4
 
! Отговори
до 52 нация .... преди 2 години
Нали ваксинацията е доброволна ,хората не са антиваксъри ,НО имат право и да не се ваксинират ,даже е Конституционно право -- е какво по висше право ? Хората се възползват от правото си по Коституция ! Тук почнахте да смалявате Конституцията със някакви по висши права на живот .че тоя заразявал па оня не ,вкарвате всичко във спорове недоказани . едно днеска, утре друго, вятър и мъгла ,НО Конституцията е ясна и другите щуротии които са проблем на спорове не ни интересуват !
45
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нация с мнозинство от антиваксъри, какво друго можеше да се очаква.
44
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свиквайте! И по-зле ще става. Да сте се ваксинирали!
43
4
 
4
 
! Отговори
ПРОРОК АНТИВАКСАРИИ преди 2 години
Ако положението наистина бе на живот и смърт гарантирам .че първо щяха да се погрижат за тази част от народа която никога локдауна не я лови --- при истински кризи застрашаващи живота на върхушката и обслужващия прерсонал вижте как беше във Украйна при манданите как всяко тяхно дете се криеше и пазеше жени също . Тука ще има един локдаун да накаже дребния бизнес и толкова ,вижте ако започне масово затваряне на всичко тов вече е друго значи заплахата е сериозна тогава и медиите ще спрат ,и т,н,
42
2
 
6
 
! Отговори
А къде е оня обедини преди 2 години
СЪС вдигнатото юмруче , дето ходеше много наперен по ПЛОЩАДА??? ЩО подсмърча сега , да не го е хванало туй нещо КОВИДА ??? И ЗАЩО мълчи като п....ка ???
41
4
 
4
 
! Отговори
ПРОРОК АНТИВАКСАРИИ преди 2 години
Да те ще затворят ама кои ? Тези на които сега им затвориха бизнеса със зеления сертификат ще бъдат ударени и от локдауна наи много да завлечат и всички дребни магазинчета без хранителните НООО без заводи големи фирми банки администрации и всякакви силови ведомства и т,н.т. и учениците ще го отнесат ! Но това са си една трета от хората които при всяко затваряне са свикнали да ядът дървото --- защото при другите вирус не ходи ,е точно тук е двуличието на държавата със полувинчати мерки за едни
40
2
 
5
 
! Отговори
РУМЕН РАДЕФФФ преди 2 години
Аааааа не тая инжексия е за вас простите !!! А аз съм образован , зная (имам )три езика със които лапам здраво и искам многооого втори мандат , за да ва пооправя още малко , ЧЕ сте закъсали яко !!!!
39
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Aйде стига с тия кризи и ковид новини...насрахте се ж.у.р.н.а.л.я. безполезни
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде изчезна оня с тогата,дето щеше да ни обединява?Защо не застана пред протестиращите кръчмари и не им каза,че здравето е по-важно от техния оборот?Че точно за това трябва да се обединим,да стиснем зъби и да потърпим.Всички сме засегнати,не само те.Но иначе пред телевизора общи приказки за имагинерно обединение колкото щете.
37
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ми да затварят вместо да въвеждат безмислицата зелен сертификат
36
9
 
6
 
! Отговори
ПРОРОК АНТИВАКСАРИИ преди 2 години
На всички плюещи по неваксинираните халал да са ви леглата и здравеопазването ви ! Ние предпочитаме да стоим по-настрана от него . Дано поне за вас има места да не ревете по всички медии !