Кафето, месото, шоколадът миришат ужасно след COVID: Какво е паросмия?

Тя се среща при 47% от преболедувалите
29 окт 2021 19:21, Нели Христова
34
Кафето, месото, шоколадът миришат ужасно след COVID: Какво е паросмия?
Снимка: Pixabay

Деирдре оприличава миризмата на тялото си на суров лук. Дийпак казва, че любимият му афтършейв мирише гадно, а кафето като почистващи продукти. Джули си мисли, че и кафето, и шоколадът миришат на изгоряла пепел.

Повечето хора са наясно, че основен симптом на COVID-19 е загубата на миризма или аносмия. Тя може да продължи седмици или дори месеци. Все по-често обаче тези, които са се възстановили, впоследствие развиват друг дезориентиращ симптом - паросмия или изкривено обоняние. Това значи, че неща, които някога са миришели приятно, сега миришат лошо.

COVID-19 не е единствената причина за подобно състояние - наранявания на главата и други видове инфекции също могат да го предизвикат, но Sars-CoV-2 изглежда особено умел да предизвика това сензорно объркване. Според едно скорошно международно проучване около 10% от тези, които да загубили обонянието си заради COVID-19, са имали паросмия непосредствено след заболяването. Този процент се е увеличил до 47%, когато респондентите са били интервюирани отново шест или седем месеца по-късно.

Въз основа на текущите оценки на инфекцията може да има 7 милиона души по света с паросмия в резултат на COVID-19, изчисляват изследователите.

"Това е в мащаб, който никога досега не сме виждали", казва д-р Дуйка Бърджес Уотсън от университета в Нюкасъл, който изучава психологическото въздействие на паросмията.

Това не е проблем само с носа. "Това може да окаже дълбоко влияние върху качеството ви на живот - от начина, по който се храните, до това как общувате или общувате със значими други хора, до нивото на това дали наистина се чувствате в безопасност да излезете от къщата си или не", казва Уотсън.

52-годишната Лесли Матюс от Болтън губи обонянието си, след като се заразява с COVID-19 през януари. То започва да се връща през август, но повечето тоалетни принадлежности и хранителни продукти миришат непознато за нея. "Имам две основни изкривени миризми. Първата е миризма от химически тип, която присъства в повечето тоалетни принадлежности и газирани напитки. Всички аромати и афтършейвове имат една и съща отвратителна миризма, което прави непоносимо дори преминаването покрай хора по време на пазаруване", казва тя. "Втората е тази, кояно мога да оприлича само на ужасната миризма на пелена на бебето. Всички меса, сготвени по какъвто и да е начин, миришат на това, заедно с всичко препечено, печено и пържено."

Тъй като толкова много храни предизвикват паросмията й, диетата на Лесли в момента е ограничена до шепа "безопасни храни", включително овесена каша, бъркани яйца, поширана сьомга, грозде и султанки. Тя усеща гадене за секунди, след като някой включи тостер. "Не мога да вляза в кафене и постоянно се оправдавам пред приятелите си, тъй като това вече не е приятно изживяване", казва тя.

Ограниченото хранене и загубата на тегло са често срещани сред хората с паросмия, казва Уотсън: "Другите хора започват да преяждат, защото промененото им обоняние ги кара да се чувстват неудовлетворени след хранене."

Също така често срещано е промененото възприемане на телесната миризма, както собствена, така и чужда. "Това може да доведе до загуба на социална интимност, или защото сте твърде уплашени, за да бъдете в компанията на други, или откриете, че компанията на другите предизвиква паросмията ви", казва Уотсън. "Виждал съм случаи на хора, които чувстват, че трябва да напуснат партньорите си, защото не могат да понасят миризмата му. Как да кажеш на човека, когото обичаш, че намираш миризмата му за отвратителна?"

Един от най-тежките случаи, с които се е сблъскала наскоро, е човек, чиято паросмия е била предизвикана от миризмата на чист въздух. "Той буквално не можеше дори да ходи от стая в стая в къщата си. Ако излезе навън, усещаше как отвратителната миризма на въздуха прониква във всичко."

Добрата новина е, че учените започват да разкриват молекулярните механизми на паросмията, което в крайна сметка може да доведе до по-добри начини за лечение.

В носната кухина, на около 7 см зад ноздрите, има тънка мембрана, осеяна със специализирани клетки, наречени обонятелни сензорни неврони, които улавят молекули на миризмата от въздуха, който вдишваме и издишваме, и изпращат електрически сигнали до мозъчната област, която обработва мирис.

Инфекции като COVID-19 могат да увредят тези неврони. Настоящата водеща теория е, че докато се регенерират, може да възникне неправилно свързване и нарушена сигнализация, което води до паросмия.

"Ако има нещо нередно с цялата командна верига сред обонятелните нерви, тогава мозъкът не може да получи пълен сигнал", казва Криси Кели, основател на благотворителната организация за загуба на миризма AbScent, която страда от паросмия, след като развива инфекция на синусите през 2012 г. "Тогава хората съобщават за странни миризми, които всъщност не могат да опишат, които са трудни за определяне.“

Тригерите варират от човек на човек, но често се появяват много от едни и същи вещества: кафе, месо, лук, чесън, яйце, шоколад, душ гел и паста за зъби.

Отделно изследване на д-р Джейн Паркър от Университета в Рединг и колеги започва да хвърля светлина върху това защо тези вещества са толкова проблематични. В последните експерименти те разбиват аромата на кафето на съставните му молекулярни части и ги пускат под носа на хора с паросмия и незасегнати доброволци.

Това показа, че паросмията не е свързана със способността на човек да мирише. По-скоро има определени съединения, които предизвикват чувство на отвращение у много хора с паросмия, но които незасегнатите хора са склонни да описват като приятни. Много от тях съдържат сяра или азот, въпреки че не всички такива съединения са тригери. Те също така са склонни да бъдат открити от човешкия нос при много ниски концентрации.

Най-често съобщаваният задействащ фактор в кафето е 2-фуранметанетиол, който незасегнатите участници описват като печени пуканки или миришещи на дим. "Много хора с паросмия го описават като "ново кафе, така мирише моето кафе сега", казва Паркър. "Други го описват като ужасно, отвратително. Никога преди не са усещали нещо подобно."

Засега Уотсън препоръчва на всеки, който страда от паросмия, да напише списък с всичките си тригери и да го залепи някъде, където другите членове на домакинството могат да го видят, за да могат да им помогнат да избягват тези вещества или да намерят алтернативи. Например - много от съединенията, които Паркър и нейните колеги са идентифицирали, се създават по време на химическата реакция, която придава на печена, пържена или препечена храна отличителен вкус. Различните техники за готвене могат да направят едни и същи храни по-малко неприятни за хората с паросмия.

Друг въпрос без отговор е колко дълго възстановяващите се от COVID-19 могат да очакват тяхната паросмия да продължи. "На хората, които са имали паросмия преди COVID им е отнемало от шест месеца до две или три години, за да се възстановят, така че това е дълъг процес", казва Паркър.

За някои хора определени вещества може никога да не миришат точно така, както ги помнят, но това не означава, че качеството им на живот няма да се подобри драстично, казва Кели. "Трябва да търсите изцеление и качество на живот, което да ви кара да се чувствате добре от ежедневните си преживявания", казва тя. "Това трябва да е критерият за възстановяване."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Garri преди 1 година
Всичко, написано в статията е абсолютно вярно !!! Пожелавам ви, никога да не се срещате с тежък вариант на Ковид-19 ...
31
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има такова нещо и чувствителни хора с небалансирана имунна система,реагират!
30
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма такова нещо, всичко си е както преди!
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може наистина да е от липса на В12 и комплекс,но края на статията доказва че ЦНС,след ковид,ще бъде прихваната от наночастици,които ще влияят на рецептори и ще променят реакции ,а от там и съзнание.В такъв случай ще се ваксинирате ли!?
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди повече от 10 години,покрай израстването на детето ми,често хващах и неговите грипове,непрекъснато ме болеше гърло,хреми,втрисане,ходех с маска,докато го лекувах.Достигнах до странното състояние,да ми се повдига от миризма на манджи,кафе ,а след сокове и кисело мляко получавах кашлица.Повръщах само слюнката си.Беше ужасно.
27
3
 
1
 
! Отговори
Всъщност преди 2 години
ВЗЕМАЙТЕ В КОМПЛЕКС И НЯМА ДА ИМАТЕ ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ! АЗ ВЗЕМАХ ПО ВРЕМЕ НА КОВИД И ВЪОБЩЕ НЕ ПОЛУЧИХ НИТО ЕДИН ОТ ПОСОЧЕНИТЕ СИМПТОМИ.
26
2
 
5
 
! Отговори
циник преди 2 години
ГЛУПОСТИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
25
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали искахте натурално боледуване "на голо". Еми заповядайте!
24
6
 
9
 
! Отговори
Потвърждавам преди 2 години
Обонянието ми почти го нямаше за почти 6 месеца, а дори малкото миризми, които усещах бяха да го наречем странни. Един от симптомите е именно това (естествено не при всички). При грип загубата на обоняние е максимум седмица до 10 дена. Имал съм грип, разликата е голяма.
23
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може и с човъркането с клечката на теста да им увреждат сензорните клетки.
22
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
A ла*н*та дали им миришат на шоколад?
21
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз имах проблем само със сладкото, но за две седмици се оправи.
20
3
 
7
 
! Отговори
Оптимист преди 2 години
Вярно е! Когато бях болен от Ковид и месец след това, киселото зеле и храни , подправени с оцет, ми миришеха страшно неприятно. После нещата се оправиха. Вече пак си ям свинско с кисело зеле, че ми е любимо.
19
3
 
11
 
! Отговори
Ели преди 2 години
И на мен ми миришат на развалено месото и рибата в Щатите от началото на пандемията. Тук има недостиг на месо и продават боклyци. След като изхвърлих значително количество пари опитвайки нови магазини, намерих ферма от където е прясно. Риба и кайма не бих рискувала да купя в близкото бъдеще. Като отидох лятото в България месото не миришеше. Имах ковид преди около 1.5 г. , не е от него.
18
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бе някой чете ли ги тия глyпocти още бе???!!! Колко малoyмен трябва да бъдеш за да вярваш в такива градски легенди и митове за вещици и дяволи???!!! Кафето, месото и шоколадът... ХА-ХА-ХА! ХО-ХО-ХО! ХИ-ХИ-ХИ!!! Ама моля ви, ще ме уморите от смях бе!!! Някой от всички вас, загубил обоняние от коронавирусна инфекция, случайно шоколадът да ви мирише на кравешко ako???! Щото на мене не! И други, дето са карали вируса и загубили обоняние и после възстановени, също не съм чул... Гуем майтап!
17
6
 
12
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Калинки.Смешни сте!
16
4
 
5
 
! Отговори
Влак GT преди 2 години
Какво ужасно има, миришат на китаец.---- Трябва да свикваме, това ще храната ни в бъдеще.
15
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодарете на мангъра за това. И за това!
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз изкарах нещо абсолютно идентично с Ковид, макар и с отрицателен тест. И наистина шоколадът миришеше странно, доколкото въобще можех да го усетя.
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При мен ковид съвпадна с бременността, но доста миризми се бяха изкривили-месо, яйца, картофи- имаха еднаква гадна нова за мен миризма