Сатурация и кръвно най-важните параметри в първите дни с COVID-19

Лекар: Важно е човек да има качествен сън, за да изгражда имунитет
29 окт 2021 08:45, Елка Василева
25
Сатурация и кръвно най-важните параметри в първите дни с COVID-19
Кадър: БНТ

Трябва да се концентрират повече усилия в доболничната помощ, за да има адекватно диагностициране, за да не се стига до болнично лечение. Карантинирането от ден първи отдалечава от лекарската помощ, нещата се влошават и се стига до хоспитализации, а от друга страна немалък процент не са крайно наложителни в етапа, в който се случват. Това заяви пред БНТ д-р Петър Чипев, пулмолог и специалист по медицина на съня.

Още по темата

Той посъветва хората да следят най-важните параметри за в първите 7 дни - кръвното налягане и кислородната сатурация.

Ако сатурацията спада под 95%, това означава, че белият дроб е вече ангажиран и започва да страда повече, отколкото може да понесе организмът от един момент натам.

При кръвното - ако то спада, това също е свързано с доста усложнения.

Важно е човек да има качествен сън, за да изгражда имунитет, промяната на часовото време определено пречи в тази насока, крайно време е тази практика да престане. Така д-р Чипев коментира предстоящото тази неделя преминаване към зимното часово време, когато местим стрелките на часовниците с един час назад.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес най накрая по информационните канали започна да се споменава за късното постъпване в болница. Браво! А на джипита е време да се направи една оценка кой колко пациенти е изпратил в болница. Отличниците да се лишат от практика и на опресняване и дежурства.
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във Варна ковида удари и водоснабдяването. От началото на месеца за 29 дни водата е спирана за по 12 часа 8 дни, и 24 часа за 1 ден, което прави 31 процента от месеца с не предоставяне на услугата. Дайте съвет как мога да получа обещетение за непредоставена услуга.
20
4
 
6
 
! Отговори
До до само питам преди 2 години
Таранко , таранко.Кой казва ,че са малко прекаралите ? Същите тия ,които не признават естественият имунитет ( антителата). Аз лично познавам десетки хора прекарали ковид (симптоми) - и само 25 % са в системата .Другите го караха леко или изобщо без симптоми , не се регистрираха и плюха на системата (карантината) .Те дали не са го минали?
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Почти 2 години от началото на истерията, доживяхме един лекар да излезе и да даде съвет или информация.
18
0
 
3
 
! Отговори
Дарвин преди 2 години
Всеки сам си преценя
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до само питам 16 Че някой изследвал ли е? 85 % го карат безсимптомно и леко. Вижте си активните случаи и колко са в болница. А има и такива, които не са се тествали, защото нямат симптоми, и не ги знаем. Масово тестване за антитела и ще разберем колко са преболедувалите.
16
2
 
6
 
! Отговори
До 10 преди 2 години
Никой не.те.вкарва в болница, ако го караш леко.Лъжец>>>>>>>>Верно бе. Те едни момчета много тежко го изкараха в болницата.Ядене, лежане и яки кючеци. Лесно ли е.
15
9
 
4
 
! Отговори
до само питам преди 2 години
ми само ти казвам ,че тези описани от теб лесно справящи се с вируса са твърде малко. Ако беше прав много щяха да са с имунитет и разпространението щеше да затихва, а то е точно обратното, вируса си намира лесно среда да се разпространява.Ако вярно както твърдите че 80% го карат безсимтомно то излуза че има2,5 милиона с ест имунитет и 1,7 милиона с ваксина, тоест 4,2 от 6,5 са имунизирани тоест 65% ,което не е вярноооо, няма ги толкова
14
10
 
9
 
! Отговори
И аз да питам преди 2 години
При насилственото "ваксиниране" на хора против волята им как мислите, че ще се отрази на съня и на имунитета.? Масово психясване и болести, които са ви последен кахър, защото всичко е "ковид".Те и без вируса си умират с нелекувани тежки заболявания, ама намерихте удобното обяснение
13
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
йде сега този пък времето му пречи, сега часовата смяна ще обвиним за смъртността. Абе в Бг има сигурно 3/4 хиляди доктора. Дайте списък всеки ден кой ще ръси бисери, хайде по сериозно стига с това запълване на странички за да ви чете психясалия народ
12
6
 
0
 
! Отговори
Ти да видиш! преди 2 години
Ако искаш ще ти снимам епикризата! Лъжци са онези в бяло!
11
8
 
19
 
! Отговори
Само питам преди 2 години
Има немалко хора, чиято имунна система се справя с този вирус, карат го неусетно и при тях няма никакви негативни ефекти, та, защо трябва и те да се ваксинират. Колко точно броя ваксиниране ще е нужно да се направят - 1, 2, 3, доживот и как това ще се отрази на имунната система на тези хора, които естествено се справят с този, а и други като него вируси.
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
8 - лъжец!- никой не те вкарва в болница ако го караш леко - лекуват те телефона. Не си единствения дето го е карал все пак...
9
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не вярвайте на тези измишльотини на дето ги дращят по медиите! Другаря Радев още преди година каза на Шипка , че такъв вирус няма , ама вие ковид та ковид !!! И Другаря Мангъров същото ви го повтаря вече толкова време... Слава на БСП както и на идола на президента ни - другаря Ким Чен Ун !
8
13
 
24
 
! Отговори
Ти да видиш! преди 2 години
По-лек грип не съм карал, но като видяха ковид и ме бутнаха в болница. Лежах 9 дни, въпреки че нямах почти никакви симптоми единствено нямах обоняние. Изписаха ме с човека с когото лежах и който беше с усложнения и имаше нужда от кислород и двамата на 9-тия ден, защо ли ... , за да източат каста с няколко хилки или..... После защо нямало свободни легла...
7
6
 
16
 
! Отговори
Стат преди 2 години
Верно, кога ще прекратят другото малоумие - смяната на времето.
6
8
 
34
 
! Отговори
До Оф преди 2 години
Аз също го прекарах. Бях ваксиниран. Не живея като теб. Спя малко, ям и пия каквото ми попадне. Изкарах го вкъщи, сравнително леко. Предполагам, че ако не бях ваксиниран щеше да се стигне до хоспитализация. Затова са ваксините. Те не са гаранция, че няма да го хванеш, ни най-малко. Но организмът вече се е срещал с вируса и го преминаваш по-леко. Мнението ми не е с цел агитация. Наистина, нека всеки сам си реши. Това ми се случи на мен и исках да го споделя. Бъдете здрави.
5
5
 
5
 
! Отговори
Уф преди 2 години
До офДобави само, че не пиеш, пушиш и кекс не правиш и си готов за Св. Оф.
4
6
 
16
 
! Отговори
радомир преди 2 години
Мерките и сипмптомите са тези, ако се влошаваш си за болница за да те следят и лекуват, но ако в болницата вече няма свободни места си оставаш за умиране по домовете. А места вече няма на много места, просто не се казва за да не се въвежда локдайн, щото фирмите искат да работят и да печелят.
3
2
 
32
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Важно е човек да има здрав сън; да се храни пълноценно; да намали стреса; да не мисли денонощно как да си плати сметките, кредитите и да нахрани семейството; да отдели време за почивка; да има възможност да стои на топло зимата, за да не настива, абе много важни неща има. Яжте пасти и всичко ще е наред.