Най-адекватен сега бил локдаун за възрастните хора?

Проф. Петрова: Четвъртата COVID вълна е най-тежката в България
1 ное 2021 09:37, Елка Василева
444
Най-адекватен сега бил локдаун за възрастните хора?
Снимка: архив, БГНЕС

„Трябва да се предприемат спешни мерки, за да може да издържи здравната система. За съжаление, в момента само 600 000 души са преболедували доказано заразата, а 1,5 млн. са ваксинирани. Тоест имаме две трети от населението, което не е защитено по никакъв начин. Това заяви пред bTV директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова.

„Може би сега най-адекватен е локдаун за възрастното население, така както е в Русия. Най-незащитената част от населението трябва да се прибере вкъщи, да не общува, да не се вози в градския транспорт, където най-често се разпространява заболяването. Тотален локдаун на държавата ще бъде катастрофален за много бизнеси, за образованието“, добави тя.

Още по темата

По думите на проф. Петрова четвъртата COVID вълна е най-тежката такава в България. Тя е започнала много по-рано от тази през 2020 г. и за октомври имаме шест пъти повече починали от коронавирус спрямо миналата година.

„Нашите управляващи може би чакаха да се повиши процентът на ваксинирано население, но след като се оказа, че това няма да се случи, бе въведен зелен сертификат, навременен или не, той е факт. Ако през юли бяха предупредени всички, нямаше да изпуснем тези благоприятни месеци за ваксиниране“, поясни тя.

Според проф. Петрова всички мерки действат – най-вече дезинфекцията, дистанцията и маските, но извън София трудно можем да видим хора с маски в магазини и заведения.

По думите ѝ политиците в момента правят всички усилия да се харесат на електората си и не смеят да проведат позитивна и активна кампания за ваксиниране.

„Традиционно сме много добри в производството на ваксини като държава, но не можем да се надяваме, че българска ваксина срещу COVID-19 ще има скоро. Тя все още е на ниво научен проект, доразработва се. Тепърва ще бъдат направени експериментите от фаза 1, 2 и 3 и то ако с нас се ангажира голяма международна компания. Нямаме срокове. В момента тече разработката на втория прототип“, обясни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


444
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
323
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости, най адекватен е локдаун за всички политици и кандидат политици, тогава ще се оправим много бързо!
322
7
 
8
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Егати логиката. Локдаун за антиваксърите и непреболедувалите сложете. Не стига, че на възрастните хора им остават по няколко години живот, а може и по-малко, а пак те да страдат и да се затварят по домовете. Като знам моята баба как обичаше на 80+ години да излиза на пейката с другите баби. За нея беше социално събитие. Ще им отнемете и малкото, което имат. А кой ще им пазарува на самотните възрастни измислено ли е? Отделно повечето са ваксинирани.Във входа нямаме неваксиниран възрастен например
321
4
 
12
 
! Отговори
мишо преди 2 години
ТАЗИ ПРОФЕСОРКА И ТЯ НЕ Е ПЪРВА МЛАДОСТ
320
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щот точно те купонясват цяла нощ на Азис и Фики а денем висят по барчета
319
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професорката е специалист по лактобацилите. Като какво се явява експерт по Ковид и локдауни?
318
2
 
31
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
не не,просто забележете:..-Пак ТУК ние четем:..-"Вариантът Делта заразява основно млади хора"..Вариантът,който "върлува" в момента у нас..Каква е "логиката" на тая бабишкера?..-Ами..:-"ДА ЗАТВОРИМ ВЪЗРАСТНИТЕ,ПОНЕЖЕ ДЕЛТАТА АТАКУВА ОСНОВНО МЛАДИТЕ!"...Е?..как ви се вижда?..То бива БЕЗМОЗЪЧНОСТНО такава вече надхвърля всички критерии за УМОПОБЪРКАНОСТ!
317
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напред другари !
316
1
 
39
 
! Отговори
Мирела преди 2 години
А Вие проф,Петрова от коя част от населението сте и защо не сте в къщи ,а сте на работа и всеки ден в медийното пространство.На 77 години си мислите,че сте все още актуална,защото имате пред името си проф.? Всички остаряваме и на всички ни ще се наложи да се кротнем ,а не да говорим каквото ни наредят.
315
2
 
27
 
! Отговори
Миро преди 2 години
Досега не разбрахме ли,че вируса не се съобразява с възрастта ,а с това колко е силен имунитета на хората.Как ще е силен имунитета на българите когато изхранването на населението е оставено в ръцете на чужди производители и доставчици на храни.Българина не яде прясна и качествена храна.Спрете с манипулацията на хората относно тази болест. Оставете хората да работят ,да живеят нормален живот и да не се превръщат в прояци и клошари.Българите са умни и образовани и престанете да ги мачкате.
314
0
 
13
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Чудя се само,кой разнася вируса? Здрав възрастен,или ваксиниран/нали веднага не получават имунитет/?
313
1
 
8
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Все пак е интересно кой разнася вируса? Здравите възрастни,или ваксинираните,които не придобиват веднага имунитет и носят вируса в себе си?
312
0
 
28
 
! Отговори
Пено о о , Пено... преди 2 години
Кат ти гледам физиономиятя и кат ти чета глупостите се питам, КОЙ те направи профессор ?
311
0
 
37
 
! Отговори
Аман преди 2 години
Сега е моментът всички възрастни, спрямо които се готви отвратителна дискриминация да ги вкарат тях в локдаун на изборите. Как не ги е срам, та това е най-предпазливото съсловие, те сами си ограничават контактите в зависимост от здравословното си състояние. Трябвало да ги сочат с пръст. Това ли ви е проблема бе из'роди? С новинарските блокове на трите основни телевизии отвратихте хората. Вървете си и оставете Родината да следва своя път на развитие. Аман от болшевици!
310
0
 
15
 
! Отговори
МмАаНн преди 2 години
До АнонименКакво е станало с Кунчев? Търся информация в нета и нищо не намирам. Последните съобщения са от 12 октомври.
309
0
 
22
 
! Отговори
Отвратен преди 2 години
Пенке, спри се и помисли преди да плещиш!
308
0
 
21
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
Бабо Пенке, това, дето го предлагаш, е възрастова дискриминация!!! Уж възрастните щяха да бъдат ваксинирани с предимство, а личните лекари не се занимават с ваксиниране и те трябваше да се борят с агресивни младежи по зелените коридори и да висят по опашки. Сега пък "а ги арестуваме", щото ни пречат. А те са просто жертви на безхаберие и незачитане. Обаче и ти не си младеж, осъзнай се, стига сте *** з*д*иците на Чорапа и службашите!!!
307
2
 
14
 
! Отговори
Хан Крум преди 2 години
Тази "професорка" е нищо по-вече от ДЪРТА ПАСТЪРМА! Да ходи и да ги приказва тези дрънканици в кварталния ОФ клуб.
306
2
 
15
 
! Отговори
Parcuc преди 2 години
Тази е за народен съд.
305
0
 
21
 
! Отговори
Ненужни преди 2 години
Тоест да не им се пречкат възрастните в магазини и болници,нали са изпята песен,дайте да ги жертваме, а това, че сме хора благодарение на тях, няма значение.
304
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
много професори в тая държава.