Доц. Околийски: Липсва ни съпричастност, гони ни суеверие

Според него зелените сертификати са добра идея
2 ное 2021 11:38,
50
Доц. Околийски: Липсва ни съпричастност, гони ни суеверие
Снимка: БГНЕС

„Още в началото на пандемията трябваше да има стратегия за комуникация на риска, общопрактикуващите лекари трябваше да бъдат привлечени, а не и те да разпространяват слухове“, заяви пред БНР доц. Михаил Околийски, експерт „Обществено здраве в българския офис на СЗО.

"Трябваше всички те да бъдат обучени в подобен тип защитно поведение", посочи доц. Околийски.

"В СЗО се опитахме още в началото на пандемията да стигнем до максимален брой хора и да им дадем цялата научна информация, но явно не сме стигнали до всички, щом виждаме две години почти след пандемията къде е България", коментира доц. Околийски.

"Проблем е това много дълбоко отхвърляне на здравните рискове и неразбиране, че щом поемаш здравен риск, ще ти се случи нещо с по-голяма вероятност.

Това се дължи на суеверие, на липса на съпричастие към страданията на хората, смятаме, че винаги ще случи на някой друг, но не и нас. Че винаги ще ни се размине и като не правим стъпки по минимализиране на риска, влизаме в една спирала. Това се дължи на липсата на здравна грамотност най-вече сред подрастващите", допълни експертът.

По думите му положителното е, че поне служебното образование успя да включи здравното образование в Плана за развитие и устойчивост, като неотменна част от догодина или по догодина от учебния материал и така то ще влезе във всяко едно училище.

"Защото децата ни имат нужда да бъдат като западните си връстници - ще може да се говори за психично и сексуално здраве, за здравните рискове, каза още експертът.

"Хората биват облъчвани от някакви медицински биолози от телевизиите, които смятайки, че разбират от проблема, объркват населението и това води до тази пълна каша - до тези 310 починали наши сънародници", даде за пример доц. Михаил Околийски.

Според него зелените сертификати са добра идея, макар и въведени късно. Но зад всичко това трябва да застанат политиците в страната.

"Хората просто се страхуват, имат нужда да запазят разсъдъка си, да се ориентират в този сложен свят и взимат някаква страна. На тях се въздейства геополитически, за да се извади България от европейския ѝ път. И когато няма доброжелателни призиви, този гняв на хората е просто защитна реакция", заяви още доц. Околийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, така е, имах предвид скептицизъм по отношение на българската медицина. Но не съм била в друга държава и не мога да говоря за опит от чуждото здравеопазване. И между другото, оперираха ме от язва на дванадесетопръстника (перфориеана), но през далечната 1991 г, по време на Лукановата зима, хирургът ми беше едва на 25 г, но си свърши много добре нещата, макар че после имах усложнение и вътрешно болничен сепсис с пневмония! от лошите санитарни условия. Но....за мен вярата в Бог ме спаси тогава,
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Факт 29 Българите са описвани, като народ от самото им появяване в хрониките. Само т.р,о.,л.овете сте от някакво племе.
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 40 В много случаи медицината е безсилна, но не си го признава. Това отблъсква хората.
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че вие още не сте установили кой го пусна и продължава да го пуска вируса, за наука ще ни говорите.
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
О, надолу чета за "скептицизма към медицината въобще". Много ми е интересно въпросният скептик какво ще прави ако го заболи апендисит. Дали ще пие чайчета и ще хвърля боб или ще отиде на лекар, за да му го извадят преди да го убие. Какво ви става бе хора? Проблемът със злопоучният опит не е заради медицината въобще, а заради нивото на здравеопазването в България. Ако имате такъв опит, защо не протестирате, защо не изберете хора, които да оправят системата? А се държите като бабич.ки.
36
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютно съм съгласна. Пълна липса на съпричастност, всеки казва "след като мога да го разнасям дори и ваксинирам, значи ваксината си е само за мен" - не, не е така. Ваксинираните карат вируса по-бързо и по-кратко, което значи че броят хора, които могат да заразят спада драстично. Ваксинирайки се, взимаш отговорното решение за всички - и за себе си, и за околните, и за издишащата здравна система. Да, не е 100% гаранция, но колкото и процента да е, пак е повече от нищо.
35
1
 
8
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Доцентът си прибира парички от СЗО и какво очаквате да Ви каже?! Естествено,че си защитава позицията и заплатата. Кое му е доброто на зеления сертификат? Ваксинираните могат да разнасят заразата и то без ограничения ,а хората прекарали болестта ,но нямащи регистрация в РЗИ си стоят в къщи? На това се казва справедливост и логика!
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този на втора вълна отиде в Швейцария и изпозарази със семейството си една камара хора. Продадена душа, безбожник, сатанист.
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Местната СЗО хранилка не е никакъв, че да ми дава съвети и акъли кое е добра идея. как ще си отхраниш двете щерки с тези мръсни пари, ***?
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
зомбита като този обиждат свободния избор на народа. хайде у лево ***!
31
1
 
4
 
! Отговори
Име преди 2 години
До Факт 29,Ако е така, защо не ни оставят на спокойствие да си мрем, а ни натискат за боц?
30
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скептицизмът към медицината въобще, не е вид суеверие, или поне не за интелигентните и мислещи хора, а се основава на реални наблюдения и личен злополучен опит. Искам да споделя някои лични неща с този доцент, а не да прави генерални обобщения за психопрофила и интелекта на цялата нация, поставяйки всичко на едно примитивно ниво
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Факт 29 - Ами не е така )))
28
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълен БУЛ-ШИТ е тази статия и ако доцента НАИСТИНА ги мисли тия неща, то на него трябва спещно да му се помогне ментално! От 10 абзаца в статия, може би само 1 (един) е приемлив, а другите изкривяват нормалните виждания на хората в БГ! Не ни е необходимо, това, доценте! Ако трябва - може да ги оборя повечето "казани" (поскоро "насаждани" неща) от статията с очеведни, нормални агрументи, а не изсмукани от пръстите!!!
27
1
 
8
 
! Отговори
Ваксиниран преди 2 години
Съпричастие с кой ве, с хрантутници те ли, никога!
26
13
 
3
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Е не е ли така? Българите са племе, което ще изчезне убито от собствената си злоба.
25
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с глупостите за съпричастност, за морал, за отговорност и прочие. При условие, че изисквате да подпиша ИНФОРМИРАНО СЪГЛАСИЕ, за да се освободят съответните дългоноси от всякаква СЪПРИЧАСТНОСТ, ОТГОВОРНОСТ И МОРАЛ! Който е сляп за тоя двоен аршин, очевидно е луд.
24
3
 
11
 
! Отговори
Много добре преди 2 години
разбираме целта НА ИГРАТА "К19"....Даже повече от необходимото...Но така е във всички държави по света....Хората разбраха, че всъщност ги убиват и никой не го е грижа за здравето и благоденствието им...Затова навсякъде има протести и отхвърляне на всякакви ограничения...Не може шепа същности без ДУШИ, да определят ЖИВОТА на мнозинството....
23
3
 
10
 
! Отговори
ууу преди 2 години
Абе доценте, от много зубрене физиономията ти се е изкривила, а рационалното ти мислене е отлетяло. Заслужаваше ли си да ставаш изтривалка на новия ред?
22
17
 
4
 
! Отговори
Mhmm преди 2 години
На какво държат антиваксърите повече дори и от на правата си и на това да си преценят сами? Елементарно. На леглата си в интезивните! Не можеш да ги бутнеш там.