Сертификат срещу антитела? Експертите казват до края на седмицата

Ако лекар препоръчва отлагане на ваксинация, ще попълва формуляр
Обновена: 4 ное 2021 11:25 | 4 ное 2021 11:15, Веселина Йорданова
118
Сертификат срещу антитела? Експертите казват до края на седмицата
Снимка: БГНЕС

Могат ли антителата да послужат като доказателство за преболедуване на Covid-19 и съответно за зелен сертификат, ще отговорят експертните съвети в рамките на тази седмица. Може би другата седмица ще имаме решение по въпроса, съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов.

Ако лекар препоръчва да се отложи ваксинация по медицински причини, той ще попълва формуляр, в който посочва какви са те. Така той ще поема някакъв вид отговорност, обясни Томов.

Като пример бе посочено, че хора с автоимунни заболявания могат да се ваксинират, стига основното заболяване да не е в прогрес. "За едно сърдечно заболяване, ако има сърдечна недостатъчност и тя не се контролира на базата на медикаментите, има клинични прояви - оттоци, задух, тогава по медицински индикации ваксинационният процес може да се отложи, докато основното заболяване не влезе в контрол", каза той.

По тази причина хронично болните без ваксина трябва най-вече да спазват мерките, защото са рискови.

Противопоказанията са тези, посочени в листовката на препарата, алергии към компоненти или помощни вещества на ваксината, обясни Томов.

Според експерти не е необходимо изследване за антитела преди ваксинация.

Здравното министерство смята, че зеленият сертификат работи и има дискретни данни за това, коментира зам.-министър Александър Златанов. Освен това документът позволявал да работят обекти, които иначе биха били затворени. Засега няма необходимост от пълен локдаун и той бил "твърде далече".

Не бива да се вглеждаме в едно число, става дума за комплекс от показатели, заяви Златанов в отговор на въпрос.

Според Златанов болниците се справят много по-добре от предишните вълни.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като има вече лекарство, защо да се ваксинирам? След някой друг месец ще има и повече! Ваксина, не мерси!
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам алергия към графен
72
0
 
1
 
! Отговори
До Брее преди 2 години
Всяка ваксина е 10 лева. Като "погледне" доктора дали си за ваксина, какво ще види? Отговор: 10,00 лева
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не щем сертификати! Смърт за всички еврофашисти! Калашников е единственото лечение срещу фашизма, историята го е доказала!
70
0
 
3
 
! Отговори
Талибан преди 2 години
Аз пък ползвам за вход сертификата на Чичу!
69
0
 
3
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До 81 Не върши работа, Господ се е погрижил за всичко. Трябва зомбито да е съгласно да го боднат със спринцовка.
68
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дочух от достоверен източник от пазара, че на антиваксърите щели да сипват ваксина в кафето и алкохола за да ги чипират. Господа антиваксъри, не пийте повече кафе и алкохол.
67
1
 
14
 
! Отговори
сертификата преди 2 години
би дал положителни резултати, издаден само на база отрицателен тест за ковид зараза или положителен за антитела. Вариантът даден при ваксинация е фалшив, ако не е доказано, че в момента не си заразоносител или не си изградил антитела или и двете. Познавам хора със сертификат от ваксина, заразени, заболели, разнесли зараза и човек , който не изгради антитела нито след боледуване, нито след ваксината- сега ходи с маски и мисли за последиците от ваксинацията.
66
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственото полезно нещо на зеленият сертификат е, че може да паркираш безплатно в зелена зона
65
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знам само, че когато си болен или не си добре, то се вижда! Но можем и да оздравеем! Когато си удариш коляното и потече кръв не се вацаш за да зарастне раната, нали? Когато си здрав и няма никакви проблеми, не са нужни никакви тестове, никакви доказателтва за анти-тела, нищо!
64
5
 
11
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Новия Световен Ред изисква в мозъка на всички хора да наночастици, чрез които Изкуствен интелект да им подава мисли (и да им чете мислите). Тотално робство. Готвят затворени лагери за нежелаещите да се ваксинират. Световен Ционизъм...
63
5
 
14
 
! Отговори
Бигот преди 2 години
Братя българи, не се хващайте. Настанало е време разделно , и всеки трябва да избере страната - дали е с "прогресивния" лагер на джендърите, феминистките, третия пол и БЛМ, или с нашия "назадничавия" , на "антиваксърите", "биготите", "расистите", и "сексистите". Признаването на антителата цели да привлече неориентирани хора, които още мислят че говорим за някакъв глупав медицински проблем, към лагера на "прогресивните" . Не се хващайте на тая въдица.
62
0
 
6
 
! Отговори
онбашията преди 2 години
аз имам антитела, но няма да се възползвам
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що ги притеснява щом казват Ковид19 или не знаят що точно е,що стои зад него щото викат ето го,а не знаят кои са антителата,които научно заради него се отработват под натиска му в противостояние на въздействието му с динамика на атаката взета под внимание и съобразяване на обстоятелства за цялостно изграждане,доставяне за време с място на контакт на наличното необходимо количество,качествено изградени в съответствие с заведени по клас-спецификации,сертификации на МБ от имунната съпротива с/у му.
60
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До CriticusMagnus Вирусът нито чете сертификати, нито признава ваксини. Вирусът бива унищожаван от имунната система чрез антитела, най-често. Някои ваксинирани не образуват антитела, но не ги проверяват, затова умират. Който го е преболедувал, е защитен. Той има добра имунна система, което е показал срещу непознат вирус, после има антитела известно време, а след това - памет за вируса и готовност бързо да произведе нови антитела. Ако вирусът мутира и спре да произвежда спайк протеина, всички ва
59
0
 
13
 
! Отговори
Брее преди 2 години
Накрая нещо смислено ще направят.....ако лекар види че не си за ваксина не трябва да те боцкат, а не като сега юрош всички в кюпа. Преди ваксина трябва някви изследване за да се види я какво състояние е човек
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Програмист 69 Правилно, ваксатроле, не спорете със себе си :)
57
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Историк Те, самите са такива. Не четете ли коментарите им, че се радвали, че умират антиваксъри.
56
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде изследват за алергия към графен, а?
55
3
 
28
 
! Отговори
Историк преди 2 години
Според ваксърите, никой не иска да ни убивал. Хммм. Я си отворете учебниците по история на 1945-та година и малко след това, когато лагери е имало дори в САЩ. А ако върнете по-назад от 45-та година, каквото и да отворите - всеки урок разказва историята за това как група хора опитват да убият друга група хора. Това не е нещо ново. Вие не живеете в невинния свят на Телетъбийсите. Живеете в една джунгла, в която много хора искат вас да ви няма. Искат да не сте се раждали, да сте мъртви. Факт