СЗО: Пандемията се завръща, намираме се в критична точка

Ханс Клуге призова повече хора да се ваксинират
4 ное 2021 21:47, Нели Христова
83
СЗО: Пандемията се завръща, намираме се в критична точка
Снимка: БГНЕС

"Европа отново е епицентърът на пандемията“, предупреди регионалният директор на Световната здравна организация за Европа Ханс Клуге. Процентът на хоспитализация е по-висок в страни с по-ниски нива на ваксинация, подчерта той.

Вече шеста седмица поред броят на новите случаи в Европа расте всеки ден. Ръстът е във всички възрастови групи, сочат данните на Световната здравна организация. Тревожно се увеличават и смъртните случаи.

Критично остава положението в съседна Румъния, но най-много починали регистрират Русия и Украйна.

„Пандемията се завръща, намираме се в критична точка, там, където бяхме преди една година“, заяви регионалният директор на СЗО Ханс Клуге, цитиран от БНР.

"Разликата днес е, че знаем повече и можем да направим повече, имаме повече инструменти и средства за смекчаване и намаляване на последиците от пандемията. Сегашната ситуация и тревожните краткосрочни прогнози трябва да ни подтикнат да действаме. В крайна сметка ние ще се измъкнем от тази пандемия само ако политици, учени и обществеността работят заедно".

Клуге призова повече хора да се ваксинират. Същото направиха и германски политици, след като институтът „Роберт Кох“ съобщи тази сутрин за нов абсолютен рекорд заразени с вируса - близо 34 хиляди. Предполага се обаче, че данните са изкривени заради почивния понеделник тази седмица, когато регионалните служби не са съобщавали данните за деня.

Съпредседателят на Зелените Роберт Хабек призова да се върнат безплатните тестове за Covid, които от началото на месеца се заплащат от неваксинираните. А здравните министри на провинциите обсъждат ваксинирането с трета доза.

Словакия също съобщи за рекорден брой нови случаи на коронавирус от началото на пандемията - близо 6 700 при население от около пет и половина милиона.

От здравното министерство в Братислава подчертават, че 80 процента от хоспитализираните не са имунизирани срещу COVID.

Съседна Австрия отчита днес рекорден за тази година брой нови случаи. Цялата територия на страната от днес е в червено, което означава много висок риск от заразяване. Столицата Виена обсъжда въвеждането на по-строги ограничителни мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
Питам преди 2 години
А тоя епицентър къде се намира. Да не е около гъделичника.
62
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали над 70% от ЕС, САЩ, Канада, Австралия са ваксисинирани. Защо това магично число не спира епидемията?! Отговорете си на този въпрос сами. Аз знам отговора. Вакснираните в цял свят са в болниците. Защо?
61
1
 
9
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Йовчо от наше селу разпрая ,че кой съ ваксанирал му порасвала онаа раута с 3 ду 5 санта ! А жените стаали по тесни отдолу.
60
20
 
8
 
! Отговори
Георги преди 2 години
80%от починалите от КОВИД-неваксинирани.В България са над 90%.Ваксинирането нарушавало основни човешки права,но запазва правото ти на живот."Умирам, но не се ваксинирам".Помислете,хора!Който може да мисли,на останалите- наздраве!
59
4
 
11
 
! Отговори
Г.Балкански преди 2 години
Ба няма такоз нящо,ба.Искат да на чипират.БЪЛГАРИ,ЮНАЦИ!!!!!!!!
58
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преиграват вече тия...
57
5
 
0
 
! Отговори
61 преди 2 години
Обективно...сте много неук. Нищо повече.
56
35
 
5
 
! Отговори
До 62 преди 2 години
Да, животът е на хората, но тия, дето са страхливи и не се ваксинират, на практика убиват другите.
55
26
 
5
 
! Отговори
До 64 преди 2 години
Нищо страшно не става. Има случаи, огромна част на неваксинирани деца. Ако някъде е страшно, то е у нас. Другите са ваксинирани, заведенията пълно, а децата на училище. В болниците те лекуват и има места. Та къде е страшното на запад?
54
1
 
14
 
! Отговори
.... преди 2 години
Сзо могат да го лигавят тия ***
53
2
 
15
 
! Отговори
Нюрнберг преди 2 години
....съд до дупка
52
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Току що свърши мача Монако-Лацио.Стадиона беше претъпкан!!!Значи на запад става страшно но,интересно,мерки няма никакви!!!
51
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тва на снимката е антиваксър или преболедувал преди 6м и пише "ваксинирайте се ,вируса не е шега" най-вероятно.
50
3
 
23
 
! Отговори
Страшилки, преди 2 години
плашилки....Много сте елементарни, не може ли да не се повтаряте....живеем в друго време, не е нито 17, нито 18 , нито 19 век....Животът е на хората, а не на празните тела без души.....
49
3
 
42
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Средството, усилващо пандемията и ускореното мутиране на ковид, се нарича В А К С И Н А!
48
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МиНали от юрото си набиха ваксините. Англия, Франция, Белгия, Холандия, Германия, Гърция, Италия.... всички се ваксинираха яко и ударно и сега - ми то пандемията се завръща. Що бе, нали са ваксинирани повечето население на въпросните държави? Ей ви ефекта от ваксините. Да не чувам гък и детски плач. Пари за биберони нямам.
47
3
 
28
 
! Отговори
Ццц преди 2 години
Имам вече няколко познати, които са с две игли - единият почина от ковид на 52, други двама - семейство, са в болница.
46
3
 
40
 
! Отговори
Ми преди 2 години
Странно как при 30- 40- 50-60% имунизирани има вълна по- силна от Преди да почне изобщо ваксинацията?! Впрочем, въобще не е странно. Закономерно е! И дори - задължително.
45
1
 
10
 
! Отговори
IT-спец преди 2 години
аз до преди малко, апваах пийваах, изкъпах съ и сега чета вицове в dnes.bg ама има някой много т.ъпи ама и този тук става.., аре наздраве...
44
2
 
24
 
! Отговори
хахахах преди 2 години
Такава дезинформация само със соца може да се мери и работническо дело.Особена кретения беше с празните рафтове в Англия.Нямат зелен сертификат,още като се измъкнаха отЕС беше ясно че плъховете напускат кораба и нищо добро не ни чака.Европа е концлагер в момента със сертификатите,но пък итарианците след като им дадоха милиардите си признаха че само 2,9% са пряко починалите от грипа.Тук за трети път преди избори става най- страшно според медиите.Как винаги нацелва преди изборите тази гад???