Проф. Христова: Без тежки мерки успяхме да преминем сравнително добре през пандемията

Според нея трябва да се изчака преди да се въведе локдаун
Обновена: 6 ное 2021 08:53 | 6 ное 2021 08:45,
109
Проф. Христова: Без тежки мерки успяхме да преминем сравнително добре през пандемията
Снимка: БГНЕС

„В България, без да налагаме тежки мерки успяхме да преминем сравнително добре през пандемията”, заяви в ефира на Нова тв проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите й трябва да се изчака известно време преди въвеждането на локдаун. Първо трябвало да се направи анализ.

Според данните, с които разполагат експертите, Делта вариантът на коронавируса не е с по-тежко протичане, а с по-бързо разпространение, посочи проф. Христова.

„Маските са една от защитите срещу коронавируса. Да, тя не е приятна и запарва. Но нямаме съществено друго средство, с което да се предпазим”, посочи тя. И допълни: „Оптимист съм и виждайки намаляването на случаите и започвам да се надявам, че това ще е трайна тенденция. Броят на случаите обаче е следствие на нашето поведение.  Намаляващият брой на заболелите сега се дължи най-вече на въвеждането на зелените сертификати”, добави директорът на НЦЗПБ.

Още по темата
„За децата се реши тестовете за COVID-19 да бъдат със слюнка. Всяко дете е било в лаборатория, за да му бъде взет носен секрет многократно за различни заболявания. Аз лично не мисля, че е имало данни при взимането на този носен секрет да е имало някакви проблеми. Тези тестове за COVID-19 сега не са много по-различни”, каза още проф. Христова.

По думите й трябва да има някакъв филтър, за да може децата отново да тръгнат на училище и същевременно да не разнасят заразата. „Тези антигенни тестове са с достатъчно голяма чувствителност и специфичност. Трябва да успеем да намерим баланс с оглед на ситуацията, в която живеем вече втора година”, посочи тя.

Професор  Христова беше категорична, че тестовете, с които ще бъдат проверявани децата, са достатъчни, за да се хване евентуална зараза.

„Те ще са филтърът, с който ще се отсяват децата още на входа на учебното заведение”, обясни експертът.
Тя заяви, че много от народните лекове помагат в борбата срещу COVID-19, но не може да се разчита изцяло на тях.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коя зараза, 68?
56
7
 
3
 
! Отговори
Децата убийци преди 2 години
КАТО ГИ ПУСНАТ пак ЩЕ ПОСЕЯТ отвоно ЗАРАЗАТА и ЩЕ ПЛАМНЕ ВСИЧКО пак !!!
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През коя пандемия?
54
1
 
5
 
! Отговори
Това е вярващата Прф преди 2 години
Нищо не разбира и само си говори надявам се и вярвам. Сега ние трябва да и повярваме, че от самосебе си и много вярване всичко се нарежда и урежда само.
53
2
 
8
 
! Отговори
You преди 2 години
Професорке вие чувате ли се какво говорите. С каква пандемия сте се справили. Хората *** като мухи всеки ден. Главата в гъ.. За ли сте наврели че не виждате какво става в тая държава. И такива хора са назначени за директори. Бог да пази хората от такива като вас и назначените министри от Радефф
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега остава дав идим как ще преминете през трибунала.
51
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МУХАХАХА....сравнително добре???? Да така е! Първо в момента сме в пика и той се оформя като плато, което е ужасяващо и НИКАК не сме минали ПИКА и трето да си 2ри в СВЕТА по смъртност СЕ ВОДИ ЗА ДОБРЕ ???? АЕ от къде ви изравят....не гледате ли, че нещо проента заболели заби и не пада, а починалите стремглаво катерят ВСЕКИ ДЕН!
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щяхме наистина да се справим ако се следваха стъпките за справяне с такъв тип болести отпреди хиляди години. Има си начин, който старите лечители знаят и използват. Но не! Юрнахте се да правите глупости и сложихте каруцата пред коня. Че даже яко го нашибахте та да върви и той взе че си нарани краката. Добре че не ги строши. Още има надежда. Още може да се справим. Не сме изпуснали юздите. Коня скача и рита, но още е под наш контрол. Спрете да правите глупости и следвайте древните протоколи.
49
0
 
8
 
! Отговори
и те така преди 2 години
след изборите ако фигуранта изгуби , тази и много други проф. ше говорят обратното на това което сега казват .
48
1
 
6
 
! Отговори
смех преди 2 години
много фотошоп по рекламата на фигурантите бе :)
47
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професор Ристюва малко е изветряла на горния етаж. Нямало тежки мерки? Практически локдаун на 80% от населението, а останалите 20% ваксани сеят заразата и стигаме до нови рекорди?!? Това ли са леките мерки? Колко по-тежко ли е да затовриш още 20% хипохондирици дето са се набоцкали без ефект?
46
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Превърнахме се в посмешището на Европа, как сме преминали добре, другите държави се ваксинираха и последната вълна преминават със същия брой случаи и 5-10 пъти по-ниска смъртност, ние и румънците, като най-умни сме на същото дередже. Това че болестта не е края на света и няма да избие всички, не значи, че сме се справили добре, защото можеше да е 10 пъти по-добре. Прости сме Българи, Румънци и тн...
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази мяза на моята съседка-клюкарка леля Бонче, вре си носа къде не и е работа. Разбира от вирусология колко коза от висша математика.
44
0
 
16
 
! Отговори
Ухааа преди 2 години
Десетки държави от Африка и Азия с в пъти по-кофти здравеопазване от нашето се справят в пъти по добре от България, ама за нашите министри, президент и шефовете на здравни служби си се справяме добре!Евалата како, при такива управници война не ни трябва! Вие сте по-ефективни от ядрена бомба!!
43
2
 
12
 
! Отговори
,,I, преди 2 години
Качиха ни се на главите д.педавците. Нито маските пазят, нито ваксините. Упоритото им настояване за ваксиниране няма нищо общо с превенция. Скоро ше разберем истинската причина. Умрелите са стъкмистика. Пазете се и не се ваксинирайте!
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Програмист Докога ще се издаваш така? Не е хубаво да проектираш живота си върху другите! :)))
41
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама разбира се, чудесно преминахме, нищо че сме на 3 място в света и на първо по смъртност в Европа . Чудесно просто.
40
3
 
10
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Трета в света по смъртност, но сме минали сравнително леко!? Не знам какво щеше да е да сме минали сравнително тежко??Щеше да има отделна класация за нас или щяхме да сме изчезнали като нация?!? За справка - Германия с 12 пъти повече население от България има само 2,5 повече починали от началото на пандемията!А ние продължаваме да трупаме с бясна скорост!Ама иначе "хавата харна";!сд
39
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това с тестването трябваше да се въведе още септември месец, а не да си правим пик след пик. Тъкмо даскалите щяха да уврат и да си направят ваксинация навреме, покрай тях и родителите. Сега да ги хвърляме в огъня само, за да отчете министерството успех над вълната няма оправдание.
38
0
 
6
 
! Отговори
и те така преди 2 години
след изборите ако фигуранта спечели ни чакат две неща - пълен локдаун с много заболели и починали , или много заболели и починали без локдаун .а ако не спечели , този който спечели ше бъде обвиняван от фигуранта и сие. за цените и фалиралите няма да отварям дума .