Принуждават медицински работници да делят парите за първа линия?

Изпратен е сигнал до премиера и здравния министър, от болницата отричат
7 ное 2021 14:54, Елка Василева
65

Скандал избухна в болницата във Видин, след като медицински работници твърдят, че не получават цялото си допълнително възнаграждение за работа на първа линия. Били принуждавани да делят заплатите си с персонала, който не работи с Ковид пациенти.

Сигнал е изпратен до премиера и здравния министър. Пред екип на Bulgaria ON AIR от ръководството на болницата отрекоха твърденията.

Част от медицински работници в болницата твърдят, че са били подложени на психически тормоз месеци наред от страна на ръководството. Те доброволно трябвало да "даряват" част от бонусите си на други свои колеги.

"Пари не ни дават всеки месец, както трябва да ни дават на първа линия. Едни вземат частично пари, други не взимат и сме принудени да си ги делим помежду си", оплака се медицинският работник Илияна Калинова.

Оказва се, че част от допълнителните средства били разпределяни между ръководните органи в лечебното заведение.

"1000 лева са си делили две жени по сугестия от висшестоящ орган. След като са го правили, идвала друга жена, пак от ръководството, която им е взимала по още между 250 и 300 лева на всяка", посочи председателят на синдикат "Сигурност" във Видин д-р Иво Георгиев.

Санитарите решили да не дават повече от бонусите си, но веднага след това започнал натиск срещу тях от страна на ръководството.

"Започнахме поголовно да получаваме наказания. Наказания като: Защо количка не е прибрана, защо кошче не е изхвърлено...", сподели медицинският работник Саша Копчева.

За последните 5 дни персоналът получил над 5 наказания. От ръководството на болницата обясниха, че парите се изплащали по специална методика и чрез комисия. Директорът само утвърждавал протокола.

"Който по методиката е бил одобрен, си е получил парите за работа на първа линия. Нямаме притеснения, процедурата е спазена. Имахме вече една проверка, нека да направят и втора", заяви зам.-директорът на МБАЛ "Света Петка" д-р Богдан Томов.

От синдикалната организация настояват по случая да се сезира и прокуратурата, а тези от медиците, говорили пред камерата ни, ще получат още една забележка, увери заместник-директорът на болницата във Видин.

Вижте повече в репортажа на Калин Иванов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
6
 
13
 
! Отговори
До Лекар преди 2 години
Изтъркана ти е опорката. Крадете, та пушек се вдига.
25
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кожодери и в прекия и в преносния смисъл. Замозабравиха се. Как пък не се сетиха да протестират за липса на легла, за липса на техника, на персонал. Това само като новини ни го пишат.
24
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия докторе само реват за пари ,хора на тия им плащат не да не са на първа линия ,като лекар сестра санитар на месец но крият ,както им правят безплатни тестове понеделник сряда и петък така могат да ходят навсякъде и на работа без да се ваксинират
23
13
 
7
 
! Отговори
Преотценен преди 2 години
Ми една камара колеги са болни от ковид други след карантини , ас защо не получавам пари като медицитеВторо качество човек ли сьм за дьржавата
22
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете ги тези бонуси да не се карат хората. Май само медиците не искат да се върне старото нормално.
21
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, ако чакаме на призванието, няма да има кой да ни лекува скоро с тези заплати.
20
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си медик е призвание.
19
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вместо да си трайкат и да цоцат тихичко, правейки се на онеправдани пред наивниците, взеха да си вадят кирлив.ите ризи. Пр.ост народ български.
18
7
 
22
 
! Отговори
роб на влаЗта преди 2 години
Ако не им харесват заплатите въпреки ужасното обслужване което и не полагат могат спокойно да напуснат и да се реализират в друг сектор или в чужбина. Няма незаменими......
17
1
 
26
 
! Отговори
ДртПрч преди 2 години
Изпокараха лелките с тия бонуси! :-)
16
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освен с бонусите и фантомите по пътеки, въртят далавери и с фалшивите сертификати..Ама яко ви казвам. Веднъж се краде качествено.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубава работа ама българска. Цьк , а тел трябвали.
14
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лекарите яко шмъркат, но държавата им плаща само за първата линия, останалите трябва сами да си ги плащат. Това е проблема и затова протестират.
13
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като има ваксини да им се спрат бонусите за "първа линия". Докога ще им пълните гушите това им е работата все пак.
12
2
 
21
 
! Отговори
А ваксиниращите преди 2 години
Във ВМА делкат парите с началството, което само присъства номинално в сертификата. 50х10=500 лв на ден.
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туй са инфекционно-заразни отделения от този тип зараза,които трябва да са отделени от останалите инфекционни отделения по тип зарази и въобще отделени едно от друго за инфекции,че отделени от всички останали неинфекциозни не само по помещения,но по етажи,входове,територии на разположение с персоналите съответстващи за дейността им и ръководства ангажирани със сектора им назначен като за първа линия в борбата с определената необикновена инфекция с повишените ставки за висока степен на опасност.
10
6
 
12
 
! Отговори
Този е нагъл преди 2 години
като предводителя на ГЕРБ.
9
4
 
10
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
Говори го на друго място това. Те сами се хвалят с лесната печалба. А ние не падаме от Марс. Чупка..
8
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
5 като ти е минимална заплатата и работиш със заразни, а трябва да има още хиляда, а ти дават половината не е редно. На много места правят така. Просто и персонала в другите отделения, би отишъл там където са парите, а там дето не дават, ще се чудят кой да обслужва болни за минимална заплата. Отдавна трябваше да увеличат заплатите, а не да дават бонуси. Не е всичко и само Ковид, но там са сега парите, другите кучета ги яли и болни и медици.
7
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бонусите не зависи от това колко пациенти с ковид си прегледал. Идеята е, всички на първа линия, които рискуват здравето и живота си да имат бонус. Спешните кабинети, личните лекари и работещите в ковид отделенията. Това не зависи от броя пациенти. Така че не повлияват статистиката , както някои *** подозират. Въпреки бонусите, желаещи няма и принуждават най-младите и новопостъпили медицински работници да поемат ковид пациенти.