Проф. Кожухарова: Рано е все още за разхлабване на мерките

"Интересът към ваксинацията се повиши – най-вече заради въвеждането на зеления сертификат"
7 ное 2021 09:19, Елка Василева
168
Проф. Кожухарова: Рано е все още за разхлабване на мерките
Снимка: архив, БГНЕС

"Все още е твърде рано да се говори за разхлабване на мерките. Сега основното е хората, които не са ваксинирани и не са боледували, да се тестват".Това заяви по Нова тв епидемиологът и съветник на здравния министър проф. Мира Кожухарова.

Още по темата

"Локдаунът е временно решение, което не подкрепям. Вярвам, че с ваксинация ще постигнем повече успехи", каза още тя.

"Интересът към ваксинацията се повиши – най-вече заради въвеждането на зеления сертификат. През последната седмица имаме изключително висок брой имунизирани, какъвто не е имало отдавна”, подчерта професор Кожухарова.

Тя изказа възмущението си от факта, че има лекари, които издават фалшиви документи за имунизация. „Нека не забравяме, че това е заболяване, от което се умира”, посочи тя.

По думите й в последната седмица се забелязва благоприятна тенденция, свързана с пандемията. „Броят на положителните случаи намалява, но говорим за едно развитие във вид на последователни вълни”, подчерта тя.

По въпроса дали трябва да се дава зелен сертификат при наличие на антитела Кожухарова каза, че темата в момента се обсъжда в министерството, но като епидемолог тя беше категорична, че няма данни, че наличието на антителата предпазва.

"Двете дози ваксина гарантират много висока степен на защита, която трае дълго. Първата доза дава около 70% защита, което е висок процент, и за това се дава сертификат за незавършена ваксинация. Той е краткотраен и изтича, когато трябва да се постави втората доза. Тя наистина е много важна. Третата доза вече се препоръчва за доста хора, тя е много полезна за възрастни, за хора с рискова професия, с нарушен имунитет, с това вълнообразно разпространение на пандемията мисля, че ще стане препоръчителна за всички", обясни Кожухарова.

Темпът на нарастване на новите случаите първо намаля, сега е негативен, говорим за тенденция. В европейския регион на СЗО казаха, че Европа отново е в епицентъра на епидемията, ние като че ли по-рано навлязохме и може да се надяваме на по-ранен спад, но е твърде рано да говорим за махане на мерки.

Зеленият сертификат ще се махне при достигане на 200 – 250 заразени на 100 хил. души, но сме далече още от тези цифри. Сертификатът дава възможност за свободен избор, убедена е Кожухарова.

Тестването в образованието не може да крие рискове, избраният метод е много лесен за прилагане, няма досег до носа и лигавицата на устата. Това е начинът за осигуряване на максимално безопасна среда. Училищата в момента са затворени и ще се отворят при наличието на зелен сертификат на учителите и изследване на децата, ако не желаят да го правят, ще продължи онлайн обучението, допълни още епидемиологът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ви мамам нагласените числа и мерки, тия хора за пари са готови на всичко. Я се разходете до болниците, и вижте с очите си колко са "претъпкани" - пълен цирк. ВЪЗРАЖДАНЕ!!!
39
1
 
5
 
! Отговори
Паднал от Марс преди 2 години
Добре де а що продавате сертификати,значи не ви пука за хората а за парите.Аз вярвах в друго.
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От западните всаксини умират много повече хора отколкото в Русия от ковид 19.
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Коста Рика всички деца ще бъдат ваксинирани задължително срещу ковид-19.
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
яжте пийте и правете секс,другото е ала бала
35
1
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БАБО МРАВКЕ ГДЕ ТАКА С ТАЗ СПРИНЦОВКА ВЪВ РЪКА?/ ТРЪГНАЛА СЪМ НА ВАКСИНИРОВКА ЩУРЧО , ЧЕ МНОГО СЕ РАЗМНОЖИХТЕ И Е ВРЕМЕ ЗА КОНТРОЛ ПО ВРЕДИТЕЛИТЕ !ТА АКО НЕ ТЕ ВАКСАМ СЕГА ,ЩЕ ТЕ ВАКСАМ КАТО ДОЙДЕШ ДА МЕ МОЛИШ ЗА ХРАНА!
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъже заради изборите. През трупове ще минат, за да откраднат изборите. Тази е шпионка на Радев. Вижте я на колко е години! Толкова ли няма трудовоспособни хора, че некролози се разкарват в министерствата?
33
4
 
6
 
! Отговори
до Demonaz преди 2 години
При комунизма не е имало такива извращения, какво ЦК на БКП те гони. Беше 100 пъти по добре при ЦК на БКП в сравнение с днешните демократи платени мениджъри в правителството които служат на господарите си и на джобовете си. Каквито и да бяха комунистите, това е най-добрия период за България, българите никога няма да живеят толкова добре както при комунизма.
32
3
 
18
 
! Отговори
ваксини менте преди 2 години
А ваксините защо не действат? В Белгия при около 75% ваксинирани имаше имаше 33 хиляди заразени дневно. Няколоко пъти повече от България. Това не са ваксини, това е пълна измама.
31
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бабе а сред твоята възрастова граница колко се ваксинираха? Станахте ли вече 3% ваксинирани старци? Или вярата ви във ваксината се състои в това да набодете децата, разбира се, няма да е насила, само ще изнудите родителите или да ги тестват за своя сметка или да ги набодат. Та колко сте ваксинираните старци бабе?
30
3
 
12
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Тази да не е от цк на бкп, че нарежда какво да се прави,а зеления сертификат е чисто изнудване не,че някой иска и му дреме изобщо. Две години и половина чума да беше, ебола да беше нямаше да има толкова цирк.
29
1
 
15
 
! Отговори
хей, 21 преди 2 години
Не виждате ли, че му дърпаха ушите преди седмици в Брюксел докато беше там? Кацаров също смени плочата преди време като дойде една от ЕС по здравето и докато Кацаров говореше, че се умира с Ковид изведнъж започна да говори, че се умира от Ковид. ЕС им дърпат зелените уши.
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разхлабване,първо бабето да си види колегите които продават сертификати наляво и надясно.Ваксърите ако си мислят че са защитени сред себеподобните си дълбоко се лъжат.
27
0
 
7
 
! Отговори
до 21 преди 2 години
Има си плюс 228 машини и ще фалшифицира изборите. За това не му пука за сертификата. Сертификата го пусна Радев, за да чисти имиджа си пред ЕС. Не виждате ли, му дърпаха ушите преди седмици в Брюксел докато беше там?
26
2
 
8
 
! Отговори
Бабата каквото каже преди 2 години
Точно невярно се оказва! Доказала се е със своите глупости и неверни неща.
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като е рано за разхлабване на мерките защо връщате децата в училище? Кукумицини!
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чо каиш баби ?
23
0
 
17
 
! Отговори
Деменций Склерозов преди 2 години
Доктор Менгеле умря, но делото му е живо и здраво.
22
1
 
5
 
! Отговори
Смях преди 2 години
Опимиска намалявали болните, че те си умират пред очите на Радев И аз предсказвам че ще дойде прилет след зимата.
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 14: Не ми липсва Кунчев. Получавам обриви само като му видя угодническата физиономия.