В Словакия разширяват мерките срещу коронавирус

Регистрира се рекордно покачване на новите случаи
8 ное 2021 16:38, Елка Василева
22
В Словакия разширяват мерките срещу коронавирус
Снимка: архив, БГНЕС

Словакия разшири днес обхвата строгите мерки срещу коронавирус. В почти половината страна се затварят хотели, барове и ресторанти заради рязко повишаване на инфекциите, съобщи Асошиейтед прес.

Очаква се правителството да обсъди допълнителни мерки, а министърът на здравеопазването Владимир Ленгварски се присъедини към здравния персонал, който лекува пациенти с КОВИД-19, и призова словаците да се ваксинират.

"Само ваксинацията може да ни преведе през пандемията", каза той.

Още по темата

Мерките ще засегнат 36 от 79-те общини в страната. Показателен за скоростта на разпространение на инфекциите е фактът, че преди 3 седмици само 5 общини бяха наложили ограничения, а седмица по-късно към тях се присъединиха още 5.

Освен че се затварят хотели, барове и ресторанти, хората ще могат да купуват храна само за вкъщи. Фитнесите, спа центровете и басейните също ще бъдат затворени.

Максималният брой хора, които могат да се събират на публични места, се намалява до 100 души, като те трябва да бъдат напълно ваксинирани. Задължително е и носенето на маски както в закрити помещения, така и на открито.

Словакия, чието население е близо 5,5 милиона души, е една от страните в Европейския съюз, които са най-силно засегнати от пандемията. Тя регистрира малко под 460 хиляди случая на заразени и почти 13 хиляди починали от заболяването.

През миналата седмица броят инфекции на дневна база постигна 3 нови рекорда, като последният - от 6805 случая, бе отбелязан в четвъртък.

Правителствената консултативна група от здравни експерти предложи въвеждането на нови мерки, като ограничаване на движението на неваксинирани, в опит да се предотврати възможен колапс на здравната система.

Около 80 на сто от хората, които към момента се нуждаят от хоспитализация (общо 2108 души), са получили само една доза ваксина или изобщо не са били ваксинирани. Много болници започнаха да лекуват само пациенти с коронавирус.

В Словакия нивото на ваксинация е едно от най-ниските в Европейския съюз. Напълно ваксинирано е по-малко от половината население на страната или 2,41 милиона души.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според герберите, Радев е виновен.
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе миналата година нямаше нито един ваксиниран, а нивата на инфекция бяха по-ниски. Къде е логиката тогава да призовават към ваксинация?! Какво като били малко ваксинирани? Нали уж това трябва да помогне, а защо не помага? 40% ваксинирани би трябвало да се изразява в 40% по-малко разпространение на заразата още повече, че и много хора преболедуваха.
11
1
 
13
 
! Отговори
Gogo преди 2 години
В Словакия нивото на ваксинация е едно от най-ниските в Европейския съюз. тези пък, искат да ни изместят от предната позиция
10
3
 
7
 
! Отговори
мак преди 2 години
И там "всичко работи", както ни убеждава оня без джипка. И там Радев е виновен.
9
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Програмист, друга песен ще запееш, когато хванеш Ковида и осъзнаеш, че ваксата с нищо не ти е помогнала. А впрочем всеки млад, който се е поддал на страха, нека си направи спермограма. Лоши неща се говорят за броя сперматозоиди след Еликсира.
8
0
 
8
 
! Отговори
Друг преди 2 години
Изобщо не възнамерявам да се боря за глътка въздух когато дойде време. Вируса е за това. Ние сме генетични моделчета, като хартиени оригами, които да бъдат тествани дали издържат натоварване и след това захвърлени. И благодарение на модерната медицина можем да умираме по много пъти. Човекът е мъртвец и те го връщат да умре отново и отново. Защото защо, отиваме ли някъде където да отива някъде, на по-добро. Ами не, отива към абсолютен ад.
7
0
 
12
 
! Отговори
Статист преди 2 години
А какъв процент от възрастното население е това, нещо. Така ли ще ги отчитате вече, след като в САЩ разрешиха за 5-12?
6
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде стига с тая мантра "малко ваксинирани"защо нещата в Нидерландия,Австрия,Унгария продължават да се сговнясват,и там ли са малко ваксинирани?
5
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е защо затварят? Нали зеления сертификат работи?
4
4
 
12
 
! Отговори
до Програмист преди 2 години
Никой истински... програмист не пише под подобни публикации... По-добре измисли нещо друго... "президент" например.
3
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затварят ресторанти и хотели , защото реално не знаят, какво да правят... Имитация на "полезни мерки" за да не ги обвиняват после, че са били безучастни... Реално никой не знае, какво да прави.... С ваксините вероятно се търси решение за момента... без да се знае, какви последствия ще има от тях за в бъдеще.
2
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се вдигат на бунт. Що си траят.
1
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Словакия също се върна към нормалното.