Ако училищата сами платят тестове, връщат и по-големите ученици

Частни училища питали МОН, готвят нова заповед за това
47
Ако училищата сами платят тестове, връщат и по-големите ученици
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако училищата осигурят със собствени средства тестове за учениците от V клас нагоре, те ще могат да ги върнат в клас още преди Министерството на образованието и науката да е предоставило безплатни, съобщиха от МОН.

Още по темата
Това ще бъде разрешено с нова заповед на министрите на здравеопазването и на образованието и науката, която ще актуализира действащите в момента Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата. Промените вече са подготвени в МОН и са изпратени за съгласуване в Министерството на здравеопазването.

Частните училища, които са регистрирани в българската образователна система, са получили безплатни тестове за учениците от I до IV клас и ги върнаха в клас едновременно с всички останали.

Междувременно в МОН са постъпили няколко устни и писмени запитвания от частни училища, които имат възможност сами да закупят тестове за по-големите ученици, за да възстановят изцяло присъственото обучение, без да чакат доставка от държавата.

На всички тях е отговорено, че това може да стане след промяна в Насоките, утвърдени със спомената заповед на двамата министри. Очаква се самата промяна да стане факт в близките дни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: МОНтестове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
3
 
! Отговори
Уфи преди 2 години
Дискриминация по възраст, уж недопустима според нашата Конституция.Няма ли най-после да сменят министрите на Образованието и на Здравеопазването?
40
1
 
5
 
! Отговори
доц. Мангъров преди 2 години
Голям зор да докажат, че децата се заразяват и боледуват от Делтата много повече. Защо не обявяват колко хиляди теста са направени досега и колко процента изкараха. Защото не им отърва, процентът е много под НУЛАТА. Пак някой разпределя безотчетни пари на наши хора за тестове и надници на тестващи... А и да се поддържа паниката от уж силно заразния Делта, че после да последва задължитено ваксиниране на всички деца !!!
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Частните училища ще вземат парите за тестове от родителите. Това е пределно ясно.
38
2
 
6
 
! Отговори
@_@ преди 2 години
Да не би някой да си мисли, че и за възрастните няма да е така? Който се е "ваксинирал", съвсем скоро ще си плаща за поредната доза. Между другото, "ваксината" на Phiser повишава временно антителата, а тази на Astra-Zeneka повишава пък клетъчния имунитет. Надявам се разбирате какво става...
37
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо безплатно, после си плащаш. Това да не е наркокартел.
36
1
 
31
 
! Отговори
Галин Костов преди 2 години
Министерството което издържа училищата ги кара да намерят собствени средства... С две думи родителите да плащат за този безумен и позорен цирк с тестовете! Тези лакеи на фармамафията накрая ще ни принудят да ангажираме пенсионирани учителки и да събираме децата по апартаментите на ротационен принцип. Със сигурност ще получат по-добро образование отколкото сега.
35
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ако си купим сами учебниците и съберем пари за заплати на учителите както и за ток и вода на училището няма ли да е най-добре? 60 милиона изнесени в сакове ние стотинки за тестове събираме! ай ша ви вашта ммаа
34
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължаваме промяната.... аха!
33
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С една дума, директорите да задължат големите да се ваксинират или родителите сами да плащат тестовете. Това не беше ли предвидено от уж конспираторите само преди 10 дни?
32
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не мислите, че частните училища ще закупят тестовете за тяхна сметка?Просто ще ги добавят с надценката плюс труда по обработването им към годишните такси.А за държавните се взима пак от бюджета на училището, тоест от всички.
31
2
 
3
 
! Отговори
Корнелия Нинова преди 2 години
Всичко на тоя свят е пари ! Само при БСП е безплатно !!!
30
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Луда работа. Изполдваните тестове са с 62% достоверност и то само в активнота фаза на заболяванито според производителят им. Отделно и пробине се взимат от неквалифициран персонал и се претупват, така ме си е поредното стрижене и на бездруго остриганият народ.
29
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и гласувайте за Радев хахахаа
28
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На това му се вика ИЗВРАЩЕНИЕ - две седмици зарибиха с безплатни тестове, ама вече няма да има, ако искаме децата да ходят на училище, директорите трябва да плащат, ама понеже училищата няма откъде да извадят толкоз пари, ще карат родителите да плащат... И всичко това- след като първите масови тестове доказаха, че при децата в училище няма ковид. Тоест - ние си ПЛАЩАМЕ, за да ни ТАКОВАТ. Това, ако не е извращение...
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ше ви бодат и затварят децата......... Капитализма бил лош. Лош ама, ше си платиш ако те излекуват, ше платиш на училището ако детето ти не го рекетират с тестове и маски ...... В соц. *** ви събират данъците за да ги крадат мошеници и накрая нямате здравеопазване, нито образование..... искахте силна държава, на ви силна държава, колкото по-силна толкова по-зле
26
6
 
20
 
! Отговори
Царя е ГОЛ преди 2 години
Хахахахахахахахаххахахахахахахаха...Никакво обяснение нямаме, защо Радев води с толкова много и неговата ПП победи! Бас хващаме, че изборите са фалшифицирани, няма логика с цялото им абсолютно неадекватно поведение и управление!
25
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Усвоиха едни 13 милиона, установи се, че децата не са източник на заразата и сега ще си плащаме, за да се установи същото.
24
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да плащат да им дойде акъла от собствените бюджети. Като не протестираха навреме така ще е.
23
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обслужване на исканията на частните училища: "устни и писмени запитвания от частни училища, които имат възможност сами да закупят тестове за по-големите ученици, за да възстановят изцяло присъственото обучение, без да чакат доставка от държавата". Алоооооо образованието е безплатно и с право на достъп за всички деца.
22
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Образуването е безплатно, само че господата пак норушават конституцията като карат директорите да изнудва родителите за тестове по 50 лв на дете седмично и сисметнете за1 месец колко ще трябват ако имате 2 деца . Честито пак ни прекараха