Австрия затвори неваксинираните, как реагира народът?

Едни са натъжени, други губят търпението си към антиваксърите
16 ное 2021 17:30, Нели Христова
307
Австрия затвори неваксинираните, как реагира народът?
Снимка: БГНЕС

65% от населението на Австрия е ваксинирано срещу COVID-19. Но този процент не е достатъчен - броят на инфекциите продължава да расте, а правителството бе принудено да вземе крайни мерки - локдаун за онези, които не са се имунизирали срещу коронавируса.

Сред тях е и Карина, учител по йога от Виена. Тя не е ваксинирана и няма намерение да се ваксинира. Затова сега тя е под карантина, като около два милиона други неваксинирани австрийци.

На Карина й е позволено да напуска дома си само по съществени причини като работа или пазар за хранителни стоки и й е забранено да влиза в кафенета и ресторанти. С екип на BBC тя се среща в парк, където й е позволено да тренира.

Карина казва, че не разбира причината за локдауна и че това я кара да се чувства тъжна.

"Тази сутрин минах покрай някои кафенета", споделя тя. "Малко е странно да погледнеш вътре и да знаеш, че не можеш да влезеш. Това те кара да се чувстваш наистина изключен и изгонен. Аз съм един от тези хора, които са превърнати във враг. Това не изглежда добре."

"Не искам хората да се разболяват. Внимавам. Тествам се. Не съм изложен на много голям риск от COVID-19 и чувствам, че това е много лично решение. Разбирам хората, които се ваксинират и тези, които не искат да се ваксинират."

В няколко части на страната имаше демонстрации в знак на протест срещу локдауна.

Полицията казва, че ще извършва произволни проверки на място на хората на обществени места и ще глобява всеки, който не може да покаже сертификат за ваксинация или възстановяване от COVID.

Около 65% от населението на Австрия е напълно ваксинирано. Това е едно от най-ниските нива на ваксинация в Западна Европа. В момента в страната се наблюдава най-високият процент на ежедневни инфекции от коронавирус от началото на пандемията.

Канцлерът Александър Шаленберг казва, че правителството е било принудено да действа поради нарастването на новите инфекции. Той допълни, че процентът на ваксинация е "срамно нисък" и "ще ни държи в капана на порочен кръг, от един локдаун до друг".

Откакто мерките бяха затегнати, много австрийци решиха да се ваксинират. Пред един център за ваксинация във Виена се образуваха дълги опашки. Някои идваха за бустер, други - за първите си дози.

Д-р Томас Секереш, ръководител на Австрийската медицинска камара, казва, че се надява процента на ваксинация да се повиши до 80% или повече.

"Знаем, че ваксинацията е единственият начин за намаляване на броя на инфекциите", категоричен е той. "Знаем това от други страни. Надяваме се, че локдаунът за неваксинирани австрийци ще бъде достатъчен, за да намали броя на заразените. Но експертите не са сигурни в това. Може би ще ни трябват допълнителни мерки, за да постигнем целта за намаляване на броя на болните."

Много австрийци приветстваха увеличаването на процента ваксинирани, но някои са загрижени, че локдаунът за неваксинирани нарушава конституциата.

Карл Велер, бизнесмен от Виена, казва, че подкрепя ваксницията. "Това е необходимо за нашето здраве и икономика", споделя той. "Но аз мисля, че е катастрофа, да има разделение между ваксинираните и неваксинираните. Хората започват да стават все по-ядосани и се страхуват."

Пазаруването на дрехи и други неща, които не са от първа необходимост, вече е възможно само за ваксинираните.

Дорис, която беше навън в центъра на Виена, казва, че търпението й се изчерпва за онези, които не искат да бъдат имунизирани.

"Единственото решение е всички да бъдем ваксинирани. Това е единственото решение. В противен случай имаме проблем, който ще остане доста дълго време. А наистина трябва да се отървем от него", на мнение е тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
2
 
6
 
! Отговори
Роко2 преди 2 години
Ми то и тука е така само за работа и магазина иначе зелен сертификат и новината "Затвориха неваксинираните "- въййй горещ вятър. Със затвор ли плашат леко кво?Кви ваксини предлагат ,на Новавакс и Санофи дето са по- стария принцип на белтъчните ваксини кога ще ги пускате ?Ако трябва да се продават .
176
6
 
16
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Че какво по-хубаво от това, стоиш си вкъщи, не ходиш да даваш излишни пари на барове и ресторанти, кеф ти храна, поръчваш доставка. Хич не ми пука за кафенетата им. За една година спестих толкова пари от кафета, че направо не е истина. Отделно у нас всички барове и заведения са на мутри, така че какво толкова.
175
34
 
8
 
! Отговори
Бифш Антиваксът преди 2 години
Бях против ваксините, но като видях какво е нивото на останалите антиваксъри и какви са им аргументите отидох да се ваксинирам. Не искам да имам нищо общо с тези к-ретени.
174
6
 
15
 
! Отговори
Запознат преди 2 години
Хора,направете си тест за антитела!Сигурен съм ,че в България 40-50% от населението го изкараха без усложнения ,и са защитени за дълго време!Ваксерите да се оправят! Да са живи и здрави дълго време!
173
3
 
18
 
! Отговори
До 188 преди 2 години
Много скоро Бил Гей(тс) ще бъде ваксиниран с цял пълнител от АК-47!След това на ред са такива мишки ,като теб!
172
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така, в Австрия не се шегуват с копейките.
171
7
 
33
 
! Отговори
Содом преди 2 години
Затова го махнаха Курц - не им беше удобен за Ковидианския тероризъм. Смешното е, че процедират така, че все едно убодените с Отровната Игла нито разпространяват Ковид, нито боледуват! Пълен лунатизъм!
170
3
 
17
 
! Отговори
Анархия преди 2 години
Присъдата за геноцид е СМЪРТ
169
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Ваксинираните заразяват ако са болни. Но е по-малка вероятността ваксинирани да се разболеят, отколкото неваксинирани."==Ваксинираните са развъдници на нови щамове защото в организмите им вирусът се кръстосва с ваксината и става по-устойчив.Колко пъти да ви го кажат вече честните учени от цял свят.Ваксинират,произвеждат по този начин нови щамове, нови дози ваксина и така докато изпукат толкова от хората по земята, колкото е нужно на тези които разиграват цирка с короната.
168
3
 
16
 
! Отговори
Познато преди 2 години
ЗА РОДИНУ, ЗА ЕС сс - ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ! ДОбре дошли в новото таталитаристическо еро гейско братсво! Със мили спомени от недалечното комистическо минало...
167
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бил Гейтс затяга примката. Сега неваксинираните ги чака..
166
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От първия ден на тая простотия го твърдя че новия ред идва следователно има конспирация вируса е сцелево раздухан всички неосъзнати
165
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Австрия имат 11 000 нови случаи вчера и 40 починали. Защо ли!
164
3
 
16
 
! Отговори
Бате Сечко преди 2 години
Фашисти, сър....!
163
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
как можеш да наречеш ваксина нещо,дето трае няколко месеца и не те пази от заболяване,а само прави симптомите по-леки,това е заблуда за масите,за да можеш да ги бодеш по всяко време,когато решиш да си пробваш експериментите и то с писмения им отказ от права
162
26
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинираните заразяват ако са болни. Но е по-малка вероятността ваксинирани да се разболеят, отколкото неваксинирани.
161
5
 
18
 
! Отговори
4epa преди 2 години
НАПРАВО ДА ГИ РАЗТРЕЛВАТ- ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯТА !!!!!!!!!!
160
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИДЕ КРАЯТ! ПОКАЙТЕ СЕ!
159
2
 
33
 
! Отговори
тиририрам преди 2 години
Проваксърите лъжат, че "никой не е обещавал ваксинираните да не заразяват", а в следващия момент кълнат "антиваксърите", че пръскали зараза, без да се сещат, че преди две минути са признали, че и ваксинираните също заразяват; казват "ваксинирай се, иначе ще умреш", без изобщо да се сетят, че самите ковид проповедници признават, че смазващо количество "заразени" са абсолютно безсимптомни; реват за "ковид жертвите", а в същото време крещят "***, антиваксъри". Новонормалници, сър!
158
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У наше село нямаме кръчми и кафенета. Направили сме си в гората една къщурка с камина и там се събираме цялата компания. Сертификати не се изискват, винаги всеки е добре дошъл.