Навлизаме в плато, ще има още една вълна на COVID-19 през февруари

Има постепенно спадане на броя на болните
Обновена: 16 ное 2021 08:42 | 16 ное 2021 08:31, Камелия Цветанова
103
Навлизаме в плато, ще има още една вълна на COVID-19 през февруари
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Наблюдава се тенденция на плато и постепенно спадане на броя на заразените в България, обяви доц. Христо Хинков от Националния център по обществено здраве и анализи пред Нова телевизия.

Според него това е в рамките на естествения ход на епидемията.

„Може би ще си отдъхнем и болниците също, но от друга страна трябва да сме готови и за още една вълна през зимата - през февруари, както беше миналата година. Вирусът има една естествена крива и той има с какво да се храни”, допълни доцентът.

Още по темата

Според него никой не знае колко реално са хората, които са преболедували, и са се срещнали с вируса, но не са били със симптоми.

„Хората без ваксини са по-слабо защитени, това е очевидно. Би трябвало колкото е възможно да не посещават заведения и места, където се събират много хора. Да си стоят вкъщи, особено възрастните”, каза още той.
Хинков смята, че мерките трябва да си останат каквито са били досега. „Локдаунът не решава проблема с епидемията. Вирусът само се потиска с него. Единствено ваксинацията може да го реши”, допълни доцентът.

По думите му около изборите се е наблюдавало „изключително грозно явление”. „Това, че тази епидемия беше използвана за политически цели. Имаше директни призиви да не се ваксинират хората, което е изключително грозно”, смята представителят на Националния център по обществено здраве и анализи.

Според Хинков данните дават възможност мерките да се разхлабят. „Не би трябвало да се очакват някакви драстични мерки. Информацията наистина показва, че излизаме от тази вълна. Болниците не са толкова натоварени. Трябва обаче задължително лечебните заведения да се оборудват с кислород”, призова той.

Той обясни, че големият проблем на тази епидемия била смъртността, която не е от коронавирус, а от други заболявания, които по една или друга причина не са получили лечение навреме.

„Във всеки случай поне 1/3 от общата смъртност се дължи на това. Предишните вълни са най-страшни. Проблемът е в липсата на достъп до медицинска помощ за хронично болни”, каза доц. Хинков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: болниплатокоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
5
 
13
 
! Отговори
Жалко е преди 2 години
наркоманите не им трябва друга игла но мозъка им им го казва постоянно и те са готови да убиват за това, така работи съзнанието на хората. Така са и ваксинираните, не им трябва друга игла, но така им промиват мозъка, че те стават зависими и след това дори ще търсят да си платят и да си сложат същата ваксина. Жалко е колко лесно се манипулират хората, дори образованите, наркотиците не прощават на никой....
55
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Австрия и Германия с по близо 70% ваксинирани отчитат по 20-30000 нови заразени на ден.Браво на вълшебните ваксини.Според тях това били неваксинираните...Че те превъртяха брояча на населението бе...Ще излезе накрая,че са колкото китайците по население.
54
3
 
19
 
! Отговори
Истина преди 2 години
Мога да се хвана на бас с всеки, че до последно ще ги държат тези вълни, дори ако може ще има и следващата есен и последващата пролет, след това вече ще им е трудно и ще дойде залеза. И не говоря само за България!
53
2
 
14
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Доцент Хининов. Само да питам, турската лира и китайския юан, как ще са февруари.
52
3
 
22
 
! Отговори
До 56 преди 2 години
Следващата световна война ще е между армията на зависимите от ваксини срещу независимите граждани. А по-следващата ще е между зависимите на едната марка ваксини, срещу зависимите от друга. Просто не е за вярване как за две години поробиха целия свят. Животът на ваксинираните вече не им принадлежи, а доброволно го подариха на някаква корпорация. Че се и подписаха - да не остане никакво съмнение. Какви ли извращения ще са готови да извършат за господарите си, само и само да си получат бустера...
51
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо като само "безопасни хора" със зелен сертификат влизат в контакт сега, продължава големият брой новозаразени? Май зеления сертификат не върши никва работа...
50
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До моето мнениеИмам право . Разнасям. Убивам. Изкарах го на крак след ваксината ,на никой не съм казал ,маска не нося. Освен това ти също имаш право да не се ваксинираш . Не ти се бъркам. Днес от 10 влезли в интензивното ,само един ще излезе....
49
2
 
23
 
! Отговори
Един Българин преди 2 години
До 54 С какво ти помогна бокането на теб? Аз се счупих да обикалям и да се събирам на места с по 1000 души в едно помещение и какво - НИЩО!!! Ето и този продажен лекар признава:"Той обясни, че големият проблем на тази епидемия била смъртността, която не е от коронавирус, а от други заболявания, които по една или друга причина не са получили лечение навреме."Заради вашата ПЛАНдемия не се лекуват адекватно и на време хората и съответно умират. Ако няма какво да пишеш - КОВИД! Толкова е просто
48
3
 
14
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 2 години
Не съм и очаквал, че тази вЪлна ще е последната......!
47
4
 
21
 
! Отговори
Любопитен преди 2 години
А защо в статистиката не се посочва колко от положителните тестове са на преболедували хора ? Защо са разделени на ваксинирани и неваксинирани ?Май не им е удобно да признаят,че преболедувалите имат много по-як имунитет от ваксините.
46
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да има, антивакърите претръпнаха и приемат смъртта от ковид като гергьовски агнета.
45
10
 
5
 
! Отговори
до 50 до 45 преди 2 години
Знам само че погребенията на 2ма далечни роднини и 1 познат бяха реални. И да, не им беше време на хората. Невероятно как е оскoтял българина и човешкия живот нищо не струва за него
44
6
 
6
 
! Отговори
до 48 преди 2 години
Толкова ли си деградирал, че още вярваш че никой не умира?! Отвори сайта на НСИ за смъртност и ще видиш умрелите отново, но в общия брой. Нвероятно как се самонавивате и залагате живота си и този на близките си като ги убеждавате със същия плам
43
4
 
14
 
! Отговори
до 45 преди 2 години
абе умник, кой каза че сме на първо място по умиране точно от ковид?що така вярваш сляпо на крадците поставени да те управляват? що вярваш на някви псевдо ***?ми ако аз ти кажа че сме на последно?На тиквата вярваш повече, а? Ми той с кво е повече от мен бе? Освен че е окрал милиарди, които ти и евентуалните ти отрочета ще плащате? Много сте зле тва промитите мозъци мнооого
42
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 47 Я си го забий тоя чатал в гъ за.Точно ние управляваме живота си ,а не се подчиняваме на *** заповеди и рестрикции.И тая мантра за високата смъртност се изтърка.Първо видяхме как починали от катастрофа ги пишат от ковид,и второ ние нямаме здравеопазване и винаги сме били на първо място по смъртност.
41
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова чатала на врата. Българина доказа на всички по най-категоричния начин, че не готов да управлява живота си. Това да се окажеш на 1во място в света по умиране от ковид19 няма как да е случайно.
40
2
 
23
 
! Отговори
Около изборите преди 2 години
"Имаше директни призиви да не се ваксинират хората, което е изключително грозно, смята Хинков. Аз пък смятам, че е още по-грозно политиците да ни притискат да се ваксинираме заради парите от Брюксел, които ще приберат по чекмеджетата. И е изключително неморално лекари като Хинков да стават глашатаи на фармамафията и да охулват сънародниците си за жълти стотинки.
39
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Призива да се ваксинираме задължително е също толкова грозен, колкото и да не се ваксинираме, оставете хората намира и всеки да реши за себе си-------------Все едно да кажеш, че призива задължително да не караме когато сме пили е много грозен, и че всеки подпийнал трябва сам да си решава.
38
4
 
4
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Чичо Пенчо, аре не разсъждавай много ами бегай за 3-то инжектиране а, че после идат още ... последните дози вече ще се бият отзад кой доживее де.Между другото купих малко земя - почвам да строя гробища.
37
3
 
11
 
! Отговори
Пътуващия преди 2 години
До Пътувай беНе си единствения, който е загубил близки - вирус има и някои ги поразява тежко.Обаче статистиката в НСИ е красноречива и не се вълнува от чувствата ни - до 30.09 са починали 87840 човека без COVID и 12328 от COVID.Та за посочения период - 323 човека на ден от всичко друго и 45 човека от COVID.