До часове: Ще има сертификати и за повторно преболедувалите от COVID-19

До края на годината са осигурени всички средства за лечение на вируса
18 ное 2021 09:53,
128
До часове: Ще има сертификати и за повторно преболедувалите от COVID-19
Снимка: БГНЕС

Ще има зелен сертификат и за повторно преболедувалите от COVID-19. Tой ще е достъпен до края на деня, обяви заместник-здравният министър Александър Златанов в ефира на БНТ.

"Въпросът ще бъде решен, дори може би в момента се решава", увери Златанов.

Заместник-министърът на здравеопазването обясни, че до края на годината са осигурени всички необходими средства за лечение на коронавируса. Това включва и новите медикаменти, които трябва да се появят до средата на декември.

Той допълни, че средствата за разпределени както за лечението, така и за непредвидени разходи, затова на този етап "не се очакват изненади".

"След одобрението ще бъдат налични тези лекарства и ние се надяваме, че ще помогнат много при лечението на болните с COVID ", каза заместник-здравният министър.

На въпроса дали държавата ще поеме част от средствата за закупуването на новите лекарства, които по предварителни данни са доста скъпи, зам.-министър Златанов съобщи, че първо трябва да се види ефекта от тези медикаменти.

Още по темата
"Първоначалните покупки ще бъдат безплатни за хората, които ги прилагат. Впоследствие според ефекта ще се прецени нататък точно кои, защото то не е само едно. Ще видим кое е с най-добър ефект и най-добра цена. Ние намираме начини за комуникация с производителите и извън ЕК, така че да имаме достъп до ефективните медикаменти, които са ни нужни", посочи Златанов.

Той увери, че всички лекарства, които се ползват в света за лечението на COVID ги набавяме и ние, и нашите медици разполагат с тях.

"Следим нещата и това, което се появи, ние веднага се насочваме да го доставим на пазара", коментира още Златанов.

Колкото до пандемичната обстановка, зам.-здравният министър съобщи, че преминаваме пика на четвъртата вълна. В момента не се планира затягане на мерките. В столицата не е необходимо разкриването на нови легла.

"Мерките които действат са напълно достатъчни", заяви Златанов.

Златанов коментира и проверката на антикорупционната комисия, която откри конфликт на интереси при новия директор на болница "Лозенец".

"Твърде рано е просто по един сигнал, че има някакво нарушение да се предприемат драстични мерки. Лечебните заведения помогнаха много за преминаването през тази криза. Не може с лека ръка да се отстраняват хора, ако няма причини. Ако има - ще си понесат наказанията", заяви Златанов.

По повод оставката на зам.-здравният министър Димитър Петров, Златанов каза, че " в края на мандата всички си тръгват, не е необходимо да има сериозни причини" и определи това като "нормален акт".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 36Важното е вируса да се изхвърли бързо от организма и по този начин и русковите групи могат да изкарат вируса. За да се изхвърли вируса бързо трябва да се поемат много течности през деня.
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажете колко са повторно преболедувалите,като % .Колко са били ваксинирани и колко не.
36
0
 
3
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Тъй Материал сме всички! Кой на кого е друг въпрос! Грозно е да говориш така! Показва класическа БСПарска ***.та, значи! Материалът е толкова важен, колкото и движещата сила, дори и по-важен - защото движещата сила е нищо без материал, докато материалът си е добре и без всякакви там движещи сили, които я го повреждат, я го съсипват, я си правят опити с него..Не обиждай хората - и мравка да настъпиш, ще се обърне да те ухапе! Простотиите на БСП са отвратителни - има много хляб да ядете..
35
3
 
18
 
! Отговори
българин преди 2 години
Повторно преболедувалите ли??? Че има ли такива? Аз не познавам нито един повторно преболедувал! Иначе около мен е пълно с преболедувли от коронавирус. По един път само. Не познавам някой, който да го е повторило.Виж, ваксинирани с по две ваксини и болни познавам вече доста. Само че те не бяха се разболявали преди да се ваксинират, а след като се ваксинираха, и то доста по-късно след втората доза.
34
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ква стана тя, в държавата с най-малко ваксинирани и най-хлабави мерки заразените, болните и починалите намаляват, а във ваксинираните фашистки държави се увеличават? Някоя лампичка да ви светне нещо?
33
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДианаКорона вирусите са известни от миналия век. Това просто е нова версия на корона вирусите. Ако нямаше постянна денонощна реклама на ковид 19 всичко щеше да е по старо му.
32
25
 
5
 
! Отговори
Тъй преди 2 години
Тука сертификатите пак ги обърнахме по български. Вратичка след вратичка. До няколко седмици ще издават сертификат удостоверяващ, че си неваксиниран и непреболедувал, само и само, за да се угоди на материала. Резултатът от това е, че Европа ще ни изолира и ще си затворят граници. Голяма работа би си казал, някой недопринасящ за БВП-то, ама движещата сила тия неща ги бъркат...
31
14
 
5
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен26 Може и така да се е случило при този доктор, но ако помислиш логически, имунитетът от този вирус не е вечен. Той трае няколко месеца и след това спокойно можеш да се заразиш отново..Да не говорим, че има различни щамове, на които вероятно имунитетът ти към вируса от друг щам просто не влияе..Още знаем много малко за ковид...
30
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мангъра да си изяде дипломата. Абе вие още ли не разбрахте, че той ви лъже за всичко?
29
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 30Аз не искам да се ваксинирам и не искам да си вадя зелен сертификат. Ако не ме пускат някъде без зелен сертификат те губят а не аз. Аз мога да си поръчам същите неща от нета.
28
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повтаря и потретя. Затова сертификатите в Европа са 6 месеца след преболедуване. Като се разболееш пак, се броят наново 6 месеца за сертификата. Затова всички рреболедевали се ваксинират. Навсякъде. В целия свят. Освен в България.
27
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така както е тръгнало на следващите избори възраждане ще са първа политическа сила. Сега могат да играят опозиция и дори да не успеят да се преборят за махането на ковид мерките народа ще знае че са се борили.
26
5
 
5
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен18 Не става въпрос за предаване, а за малко разум, според мен! Ваксините са едно, лекарствата са нещо съвсем друго! Щом може човек да се излекува като се атакуват симптомите, а не болестта, то към лекарството за ковид трябва да сме много по-внимателни и предпазливи - то се дава на болен вече човек!При ваксините става въпрос за предпазване, а ваксината засега е най-доброто средство за намаляване смъртността от този вирус..Така че, направи всичко, което можеш, пък да става каквото ще
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да повторип, занчи първия път не е било това.
24
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 23Eдин доктор от пирогов го каза че от 3000 негови пациенти нито един не е повторил и че понякога бързите антигенни тестове дават грешни резултати
23
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 20/22 Ти оспорваш заключенията на великия Мангъров ли? :)) Той каза, че това е невъзможно. Иначе, колко от тия 600 хиляди са се разболявали отново, без това да е регистрирано никъде е доста по-интересен и реален въпрос от напъните ти. :))))
22
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние българите не искаме никакви сертификати дано президента свика народното събрание по-бързо и се отменят зелениет сертификати.
21
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имунитетът спада след 6 месеца. Като си боледувал втори път, броенете започва отново. Затова трябва нов сертификат.
20
7
 
6
 
! Отговори
До 20 преди 2 години
Ами на 600000 преболедували има 1700 повторно. Я да сметнем колко от тях са имали фалшиво положителен при първия път или сега и да видим колко наистина са повторно преболедувалите. Я сега го сравни с ваксинираните, които се разболяват. Е кой има по-добра защита?
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И сега следва пик на повторно проболедувалите. Вместо ваксина може 14 дневен болничен със сертификат за 1 година. И аз го обмислям.