ЕС ще актуализира "зелените сертификати"?

Това ще е основен въпрос на срещата на върха
23 ное 2021 18:45, Нели Христова
81
ЕС ще актуализира "зелените сертификати"?
Снимка: БГНЕС

ЕС се готви да актуализира сертификата COVID, който улеснява пътуването в рамките на блока, тъй като приемането му е застрашено от ограничения в някои държави членки, засегнати от рязко нарасналите инфекции.

В понеделник еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес заяви пред Европейския парламент, че тази седмица се подготвя преразглеждане, за да се защити "успешната история" на цифровия здравен сертификат на ЕС за коронавирвуса.

Сертификатът, подкрепен от законодателство, одобрено от Европейския парламент, влезе в сила през юли и позволява на притежателите му, пътуващи в рамките на Европейския съюз, да докажат, че са напълно ваксинирани, имат скорошен отрицателен тест за COVID-19 или са излекувани от коронавируса.

Използването му помогна на европейски летни дестинации като Гърция да се възстановят, а оттогава няколко други държави извън ЕС, като Великобритания, също се включиха в системата.

Но увеличаването на броя на случаите в няколко държави от ЕС, тъй като зимата принуждава хората да се затварят в помещения, накара някои правителства отново да започнат да затягат ограниченията.

В Австрия е въведена национална забрана за влизане в страната, в Нидерландия - комендантски час за баровете, а Германия е готова да обяви нови мерки.

Няколко държави, сред които Гърция, Франция и Германия, преминават към изискване за трета подсилваща ваксина, за да се счита, че някой е напълно ваксиниран, като се имат предвид все повече доказателства, че ефективността на сегашните ваксини намалява след четири или пет месеца.

Но на ниво ЕС това би оставило няколко, предимно източни, държави-членки изолирани, предвид сравнително ниските нива на ваксиниране дори с една или две дози.

Някои от тях подчертават, че промените в сертификата на ЕС трябва да бъдат приети повсеместно.

"Не може да има разлика между Люксембург, Гърция, Германия и Франция", заяви външният министър на Люксембург Жан Аселборн.

Очаква се въпросът да бъде един от основните, които ще бъдат разгледани на срещата на върха на ЕС, насрочена за 16-17 декември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
51
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е. Който няма трета доза - локдаун. На пролет ще е локдауна за който няма четвърта доза. Не можете да избягате антиваксъри такива! Даже за по-сигурно трябва да се ваксинираме на три месеца, за да имаме постоянно високи антитела, не разбирате ли?
18
3
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека да се ползват сертификатите от тези, които искат(щом си мислят че ги пазят), но не трябва да са задължителни.
17
55
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво! Сега тия с фалшивите сертификати ще трябва да се изръсят по още 200-300 лв и за новия. Само така, мошениците трябва да се удрят жестоко по джоба.
16
4
 
95
 
! Отговори
В. преди 2 години
Правят всичко възможно да заобиколят очевадния факт че ваксините не работят. Засега единствено опорката е че имало малко тежки случаи на ваксинирани граждани, което е твърде преждевременна констатация
15
2
 
71
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 2 години
Да попитам, нали всичко беше конпсирация... е как стана така, че кон спирациите сев сбъднаха?!?!??! Обърквам се вече ;)
14
3
 
51
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БОЦ ГЕЙТ/С: ВЪЗНАМЕРЯВАМЕ ДА АКТУАЛИЗИРАМЕ ЗЕЛЕНИТЕ СЕРТИФИКАТИ ДА ВАЖАТ САМО ЗА ВАКСИНИРАНИ, КАТО ЩЕ ГО НАПРАВИМ ХИТРО СЪС ГРАТИСЕН ПЕРИОД ЗА ДА НЕ СЕ УСЕТЯТ ЖАБЕТАТА И ДА ИЗСКОЧАТ ОТ ТЕНДЖЕРАТА ПРЕДИ ДА СМЕ ГИ ВАКСИНИРАЛИ ТОЕСТ СВАРИЛИ!
13
2
 
73
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Ако да съм вярвал,че ЕС може да стане толкова зловредна за европейците организация!Но катранът на Дедо Сорос е силен-развали кацата с мед!
12
0
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искат да принудят хората да се ваксинират пак ли бе? Не ги е срам. Нали уж като се ваксинират всички няма нужда от нищо повече
11
2
 
74
 
! Отговори
До 4 преди 2 години
"Значи по 3 пъти в годината инжекция" - . -Тази година три пъти, догодина по-често, следващата, още по-често.
10
95
 
6
 
! Отговори
Ганьо преди 2 години
Само българският неандерталец е толкова антиваксърски настроен. Гледате че има протести на запад, но тва са малцинства. Ще го дyхате яко, България пада все по-надолу заради пр0стия балканец.неа
9
4
 
104
 
! Отговори
Йосарян преди 2 години
На нас ни обясняват да се бодем с първа доза - понеже работи много добре, на европейците и американците им обясняват да се бодат с трета доза - понеже първите две не работят.
8
2
 
65
 
! Отговори
Ясно защо преди 2 години
До Stamen Това обстоятелство беше премълчавано за да могат колкото се може повече шарани да глътнат кукичката и да минат на доживотен абонамент за ваксини.
7
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинация се прави от края на септември до края на октомври. За да се изкарат зимните вълни на грипа,а и сега на короната. Последана е респираторна зараза най-вече. То да се набоцкаш през от март до август няма особен смисъл.
6
4
 
70
 
! Отговори
Зелен хайвер преди 2 години
Ако продължават така, на следващите избори ще спечелят само наци и антиваксърски партии, а протестите и бунтовете ще ескалират.
5
2
 
65
 
! Отговори
Майстора преди 2 години
Единственото, което мога да интерполирам от написаното, е че ще "актуализират" дефиницията за "ваксиниран" - и антиваксърите със само две дози гризват дървото. Което се знаеше че ще стане още в началото на годината. Но ковиваксърите сега ще го разберат от телевизора.
4
4
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи по 3 пъти в годината инжекция
3
14
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Възмутен - българите никога няма да живеят толкова добре както през тези 45 години преди 1989та, и при бай Тошо. Можете само да си мечтаете за това време.
2
3
 
89
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
По зле и от бай Тошовия социализъм и комунизъм!Чист фашизъм и тотално ограничаване на човешките права!Долу на фашизма!
1
2
 
102
 
! Отговори
Stamen преди 2 години
"като се имат предвид все повече доказателства, че ефективността на сегашните ваксини намалява след четири или пет месеца".Въпрос: А защо това обстоятелство не беше казано по време на цялата тази шумна ваксинационна кампания? Защо беше премълчавано?