Съпругът на Меркел: Германците не се ваксинират от мързел

Зауер рядко говори пред медиите
23 ное 2021 18:57, Нели Христова
69
Съпругът на Меркел: Германците не се ваксинират от мързел
Снимка: БГНЕС

Съпругът на канцлера Ангела Меркел обвини във вторник неваксинираните германци в "мързел", докато страната се бори с драматично нарастване на броя на коронавирусните инфекции, което подхрани дебата за въвеждане на задължителни ваксини.

За възобновяването на болестта COVID-19 в Германия отчасти обяснение се търси в сравнително ниският процент на ваксиниране в сравнение с други западноевропейски страни като Франция, Италия и Испания, доколкото само 68% от германците са напълно ваксинирани.

"Учудващо е, че една трета от населението не следва научните открития", заяви съпругът на Меркел, Йоахим Зауер, в интервю за италианския вестник „Ла Република“, цитирано от германския ежедневник „Ди Велт“.

"Отчасти това се дължи на известен мързел и самодоволство на германците", каза Зауер, който рядко говори публично.

"Другата група са хора, които следват лично убеждение, един вид идеологическа реакция на това, което смятат за ваксинационна диктатура", каза Зауер, като според него в тази кохорта влизат и лекари и учени.

Подобно на известната си съпруга, Зауер е квантов химик и е бил в Италия на академично посещение.

Зауер рядко говори пред медиите.

Съпругът на Меркел добави, че нерешителността на германците по отношение на ваксините е още по-жалка, като се има предвид "чудото" колко бързо бяха разработени безопасни и ефективни ваксини по време на пандемията.

Коментарите на Зауер идват ден след като Меркел предупреди, че Германия не прави достатъчно, за да ограничи "изключително драматичната" четвърта вълна на пандемията.

Отиващият си канцлер, който вероятно ще бъде заменен от финансовия министър Олаф Шолц следващия месец, многократно е призовавала германците да се ваксинират.

Бавният ход на ваксинацията и бързото запълване на леглата за интензивно лечение доведоха до нарастващи призиви Германия да последва примера на Австрия и да въведе задължителни ваксини срещу коронавирус.

Въпреки че федералното правителство на Меркел винаги е изключвало това, през последните дни настроенията започнаха да се променят, особено в най-засегнатите региони на Германия.

Премиерът на Бавария Маркус Зьодер от консервативния лагер на Меркел и колегата му от Баден-Вюртемберг Винфрид Кречман от партията на Зелените отправиха съвместен призив за задължителни ваксини във вестник „Франкфуртер Алгемайне“.

Те предупреждават, че обществото ще "плаща все по-висока цена за това, че малка част от населението" отхвърля предложението за ваксина, като подчертават, че задължителните инжекции са необходими, "за да си върнем свободите".

Премиерът на Хесен Фолкер Буфие, в чиято провинция се намира град Майнц, където съвместно са разработени ваксините на Pfizer/BioNTech, също се обяви в подкрепа на задължителните ваксини срещу COVID-19.

Дясноцентристката партия ХДС на Меркел, която се готви да бъде опозиция, призова бъдещото коалиционно правителство, водено от Шолц, да каже на германската общественост каква е позицията му по този въпрос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
20
 
! Отговори
Шах преди 2 години
Мързелът е полезен за вашето здраве .
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ъъъВерно ли си с лева резба или само се правиш? Не че е лошо да има кой да те оправи, ана що ни се навираш?
25
3
 
21
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Кротувайте, ваксърчета, и се молете ние да устискаме колкото се може по-дълго. Защото предадем ли се ние, вие ще бъдете новите антиваксъри - и така ще се редуваме до.. край. И все пак вие ще сте с 2 дози напред.
24
4
 
30
 
! Отговори
ha ha преди 2 години
Ами ако не го мързеше и него - можеше да e направил едно детенце на Канцлерката?
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В тяхното поколение има някаква мания за работене, да изкоренят мързела и всичко свързват с трудене. Целия им живот е свързан само с това, защото няма друго.
22
3
 
29
 
! Отговори
Янко Антивакс преди 2 години
"Съпругът на Меркел добави, че нерешителността на германците по отношение на ваксините е още по-жалка, като се има предвид "чудото" колко бързо бяха разработени безопасни и ефективни ваксини по време на пандемията."++++++ Зиг Хайл, Зиг Зауер! Нито са безопасни, нито са ефективни! Ако не вярвате, питайте Кунчев!
21
5
 
43
 
! Отговори
Коментар преди 2 години
Искат да те убият с благородната цел че щели да те спасяват!Това минава при западните ляворезбови третополови нвживяли в комунизъм!Ние сме живяли при тоя режим и не щем повече и да чуваме за него!Така е брюкселски зелки!
20
6
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама как мазно прецaкаха дeбилите да се ваксинират, като ги изчеткаха, че така ще са по-умни. А Люк Монтание и другите нобелови лауреати по медицина и именити учени, които се обявиха против ваксината ги изкараха невежи ***, които нищо не разбират. Днес всеки чобанин се изживява като "гласът на науката", а тя милата предпочита да говори без думи, а с факти.
19
4
 
40
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ОБИДИ ПО АДРЕС НА НЕВАКСИНИРАНИТЕ: БАЙДЪН -НЕПАТРИОТИ, УПРАВЛЯВАЩА В ПОРТУГАЛИЯ-НЕКУЛТУРНИ, ПРОФЕСОР КОЖУХАРОВА И РУСКАТА ЦЪРКВА- ГРЕШНИЦИ, ПРОФЕСОР ГАБРОВСКИ- ПРОТИВООБЩЕСТВЕНИ, МЕРКЕЛ - БЕЗРАЗСЪДНИ, СЪПРУГА НА МЕРКЕЛ- МЪРЗЕЛИВИ. /АЗ ПОМНЯ КАТО СЛОН ,ЩЕ ПОМНЯ И ЗА ВАС КАКВИ ОБИДИ РЪСЯТ НЕПРЕСТАННО ПО АДРЕС НА НЕВАКСИНИРАНИТЕ!
18
13
 
2
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
СЪГЛАСЕН СЪМ ДА СЕ ВАКСИНИРАМ АКО ВАКСИНИТЕ БЯХА БЕЗПЛАНИ
17
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Помнещ "Не знаем с какво я държаха през целият и мандат Америка.."====Ако разбереш с какво я държат няма да повярваш. Ще ти се види по-абсурдно от най-абсурдната история на конспирацията. Например кой е биологичния и татю.
16
0
 
10
 
! Отговори
ъъъ до 16 преди 2 години
Тъкмо тръгвах и аз да изразя учудването си..
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То затова диван 4апраз ще седите пред гостите.
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами омързеливихте ги. Немците са свикнали други да им вършат работата. Имигрантите вършат най цъ-рната работа. Не съм видял немец да върши тежка и не благодарна работа.Работят само лека и доходна раота. Ако има някой да ги занесе до ваксиноционните центрове ще се ваксат.
13
4
 
45
 
! Отговори
Вай, вай преди 2 години
Ама Меркел и съпруг ли имала. Мислех,че е стара мома. Е, точно от човек женен за Меркел акъл не щем.
12
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Меркел да си спомни Нюрнберг.
11
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид " ваксинацията " е като психо тест . Човек със здрава психика не би се хванал на тази измама .
10
3
 
31
 
! Отговори
О чуден преди 2 години
Концлагера Меркел и съпруг ли имала бе!?Аз я мислех за дърт трансжендър!Дано да нямат поколение!
9
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия хора явно живеят в някаква друга реалност! Не е добре да се прекалява с халюцигенните гъби!
8
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом някакви мъже се въожразяват на жени, значи, аз се въобразявам на ваксниниран.