Ваксините може да нямат ефект върху новите варианти на COVID

Няма нужда от създаването на нова ваксина, смята проф. Мурджева
Обновена: 26 ное 2021 12:25 | 26 ное 2021 12:25, Ния Христова
83
Ваксините може да нямат ефект върху новите варианти на COVID
Снимка: БГНЕС
СЗО идентифицира четири обезпокоителни нови варианта на COVID-19, каза в ефира на Нова тв главният координатор на експертния съвет по клинична имунология проф. Мариана Мурджева. 
 
Тя обясни, че при всички вируси е нормално да настъпва мутация, което обаче крие риск ваксините да не бъдат напълно ефективни срещу тях.
 
"Ваксинирането доказа, че има ефективност при Делта варианта около 66%, за разлика от ефекта при предишните варианти на вируса. Предизвикателството пред фирмите-производители на ваксини е именно това. Да успеят да променят формулата на препаратите така, че да са ефективни срещу новите мутации", обясни тя.
Още по темата
 
Проф. Мурджева е категорична, че няма нужда от създаването на нови ваксини.
 
Относно одобрената ваксинацията на деца от 5 до 11 години тя препоръча родителите сериозно да помислят преди да го направят.
 
"Доказано е вече, че и децата разпространяват вируса. Няма опасения за странични ефекти при децата, те са същите като при възрастните. Могат да се появят температура, мускулна болка, главоболие", каза още проф. Мариана Мурджева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
27
 
! Отговори
веднага преди 2 години
по 5- 6 ваксини още!
11
2
 
34
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Ми то стари варианти отдавна няма. Практически вируса мутира много по-бързо от разработката на нови препарати и това винаги е било така.. Да де, ама ние инвестирахме едни пари и сега независимо от всичко трябва да продадем ваксините, нищо, че нямат отдавна ефект..
10
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И защо "може" ?! То това е почти сигурно, гледайки какво става в ЕВропа. Страни с ваксинации над 60% от населението, Португалия е с 86% даже, в момента има сериозен бум на заразените. Т.е. ясно е какво става. Ваксините почти не действат. Това го установи Израел в мащабно проучване. Там ваксинираха само с Пфайзер и доказаха, че тя има ефективност 39 % за новата Делта мутация и то само 6 месеца ! Така че, ясно е , че с ваксини не може да се достигне колективен имунитет и да спре епидемията
9
9
 
1
 
! Отговори
Бay преди 2 години
дано не станат популярни новите.
8
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ли ще измислят още мъчителите, но и техните дни са преброени. Хритианството е на-разпространената религия в света с най-много последователи.
7
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Постоянните мутации говорят за биотероризъм.
6
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от сутринта този сайт планомерно работи за всяване нова психоза и срещу ваксините. Това е май четвъртата статия за днес. Вярно че антиваксурството вдига рейтинга но нещата имат граници и държавата дреме отново.
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 1. И това го твърдите на базата на кои независими проучвания?
4
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Известни са краткосрочните ефекти от ваксините. И то с доста изкривена статистика. За средносрочните и дългосрочните ефекти предстои да видим.
3
0
 
41
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Добър ден, како Николинке.. явно това измъдриха за нова линия..Ваксините не действат срещу "новия" вариант /не, че действат срещу "стария"/, ще трябва нови да се разработват и бият...Егаси промивката! И така ще е докато намерят нов начин за тормоз...
2
4
 
32
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 2 години
Опаааа......честито на вскснатите стигнали до бустерката!
1
30
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е за ъпгрейт. И пак отначало. Това е резултата от неваксинирането. Преди Индия, сега Африка бълва мутации.