НЦЗПБ за Омикрон: Притежава извънредно висок брой мутации

Рутинно използваните PCR-тестове улавят варианта
28 ное 2021 17:16, Нели Христова
197
НЦЗПБ за Омикрон: Притежава извънредно висок брой мутации
Снимка: Pixabay

Новият вариант на Covid-19 - Омикрон притежава извънредно висок брой мутации.

Това пишат от Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

"СЗО и ECDC aлармираха за регистрирането на нов вариант B.1.1.529 на SARS-CoV-2 в Южна Африка. За първи път е докладван от СЗО на 24.11.2021 г. Първият епидемиологично доказан случай датира от 09.11.2021 г. в Ботсвана. След спешна среща на техническата консултативна група към СЗО за еволюцията на вируса, новият вариант е поместен в групата на вариантите с особено значение VOC (Variant of Concern) и е означен с буквата Омикрон от гръцката азбука.

Вариантът притежава извънредно висок брой мутации в сравнение с глобално разпространения Делта, доминиращ към днешна дата в Европа и света. В генома на досега докладваните случай на Омикрон над 30 мутации (от общо 56), са локализирани в S гена, кодиращ шипчестия протеин, посредством който вирусът навлиза в клетката. Първоначалните данни сочат за повишен риск от повторна инфекция с този вариант в сравнение с други особено значими варианти. Буди притеснения бързо растящият брой на новите случаи във всички провинции на Южна Африка.

Рутинно използваните PCR-тестове улавят варианта, но някои лаборатории докладват, за липса на амплификационен сигнал от S гена, поради наличието на делеции. Комбинация от позитивна амплификация на други таргетни гени (N, Е или orfA) и негативна амплификация при S гена могат да бъдат насочващи за този вариант.

Проби, суспектни за наличие на Омикрон, следва незабавно да се изпращат към НЦЗПБ за секвениране. Този подход ще помогне за своевременната детекция. Към момента няма обобщени данни за имената и производителите на такива китове", добавят от центъра за паразитни болести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ваксината не те пази да не се заразиш, помага ти с борбата за възтановяване!
18
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къв Мангър?
17
4
 
13
 
! Отговори
Ц преди 2 години
ВСИЧКИ НОВОЗОРАЗЕНИ ЕВРОПЕЙЦИ С ОМИКРОН СА ПЪТУВАЛИ СЪС САМОЛЕТ. А ТАМ ПУСКАТ САМО СЪС ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ. ЗНАЧИ ВСИЧКИ НОВОЗАРАЗЕНИ СА БИЛИ ВАКСАНИ ПОНЕ ДВОЙНО!!!
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е нищо! Чакайте като дойде Омега!
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тези новини съсипахте ме :)) медеиите в цял свят се състезават коя може да изкара най-лошата новина на деня
14
8
 
3
 
! Отговори
МЕРАКЛИЯ СВОБОДЕН преди 2 години
Антиваксърски вдовички нещо?
13
1
 
12
 
! Отговори
От Южна Африка преди 2 години
...съобщават , че НЯМА НИТО ЕДИН ХОСПИТАЛИЗИРАН С ОМИКРОН. ПАНИКАТА ЩЕ ВИ/ НИ УБИЕ, НЕ ДРУГО!
12
0
 
4
 
! Отговори
12 преди 2 години
Аха. Глупости на търкалета. Вирусът си мутира, и за преболедували, и за ваксинирани. За съжаление не сте много по-добре, щом има толкова много мутации. Ако беше както казвате, всеки щеше да кара всеки един грип по един път. Да, ама не.
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Притежавам извънреден антиваксърски екстремизъм за да ме накарате да се боцна!!
10
1
 
12
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Според мен вече е разпространен. И у нас може да го открием, стига да изпратим проби за секвениране. А последното се прави, защото е толкова скъпо като консумативи, че само определени лаборатории по света се занимават с това. Т.е. не се рентира, ако няма множество проби. Амплификация обаче у нас можем да правим. Така че ще го открием, ако има съмнение.
9
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не касае преболедувалите и всички ограничения за тях е редно да бъдат премахнати. Мерките имат смисъл единствено за непреболедувалите и ваксиниращите се. Да ограничаваш преболедувалите, които са си изградили естествен имунитет е медицински и научен абсурд.
8
3
 
19
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Кога пък го разучиха или Бил Гея им каза :)))
7
17
 
6
 
! Отговори
Айде минусите преди 2 години
Този щам нагледна показва на нашите антиваксъри какво се получава, когато не се ваксинираш - за бонус - този вирус е мутирал в болни от ХИВ и дълго време се е учил от тях, как да заобикаля имунната система. Тоест - там където има много неваксинирани - се появяват нови щамове.
6
3
 
16
 
! Отговори
българин преди 2 години
Едва ли някога ще се разбере,този вирус в многото си разновидности,от кос точно лаборатория е излязъл уви! Тези специалисти,умело са " пипнали" в цялата генетика на човешкият организъм! Фармацевтичните компании,са повече печалифши от както никога до сега! НАТО се спотайва 2 г вече,без да ни и напомня за себе си! Изобщо факти,около които да се замисли човек! Конспирация нечия е всичко това случващо ни се!!-:((( Убеден съм лично аз!
5
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
то вирусите мутират под въздействие на ваксините. така че тази мутация не е тръгнала от неваксинираните. който твърди обратното може да подаде за телк.
4
2
 
15
 
! Отговори
НОШТ преди 2 години
Сведенията от ЮАР с, че притича като настинка за 2-4 дена, но явно кукловодите забравиха да ги инструктират:) След няколко дена ще е най-опасния вариант или няма да може да измести свещената делтичка.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
разбирайте, в българия не може да се открие този щам
2
2
 
43
 
! Отговори
Иван преди 2 години
То затова по време на пандемия не се боцкат ваксини. Защото вирусът мутира много бързо. А твърдението, че мутирал само в телата на неваксинираните...е меко казано малоумно.
1
32
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дайте го омикрона на нашите антиваксъри, да го изкарат два-три пъти и да го облагородят и опитомят. Ще стане омикрона като кротко зайче. Готови сме да дадем няколко хиляди антиваксъри жертва в борбата с омикрона.