Петима гърци са под карантина в хотел, били в южна Африка

Пристигнали в Атина през Дубай
12
Петима гърци са под карантина в хотел, били в южна Африка
Снимка: БГНЕС

Петима гръцки граждани, пристигнали от южноафрикански страни чрез междинно кацане в Дубай, са поставени под карантина в хотел в квартал Пальо Фалиро в гръцката столица, съобщи "Труд".

При пристигане те са дали отрицателен резултат за Covid-19, но според новата директива на Гърция са под карантина, поради мутацията "Омикрон" на коронавируса. Те са поискали да изкарат карантината по домовете си, но категорично им е отказано. Един от пътниците е научил за новия протокол на гръцките власти по време на полета.

Гърците ще преминат молекулярно-диагностичен тест (PCR) след десет дни и ако резултатът е отрицателен, карантината им ще приключи.

Органът за гражданска авиация (CAA) по-рано издаде разпореждане за пътници от 9 южноафрикански държави като Ботсвана, Есватини, Лесото, Малави, Мозамбик, Намибия, Южна Африка, Замбия и Зимбабве, позволяващ само гръцки граждани, както и други пътници от горепосочените страни, пътуващи по съществени причини, при условие на отрицателен тест или специално разрешение за влизане от компетентните гръцки консулски органи, независимо от техния ваксинационен статус.

При пристигането си всички пътници се подлагат на бърз тест и 10-дневна карантина в място, определено от властите. Освобождаването им от карантина зависи от отрицателен PCR тест. Освободени от карантина са деца под 12 години.

В същото време стана ясно, че правителството държи в чекмеджето си сценарий за извънредна ситуация, в случай на бързо разпространение на коронавируса с наближаването на коледните празници.

Резервният план ще бъде активиран, ако индикаторите за пандемия в „червените“ зони се влошат, като правителствени източници твърдят, че няма шанс за налагане на обща карантина, а само за неваксинирани.

Не е изключен и варианта завръщане на маската и във всички външни зони, 10-дневно затваряне на училище преди Коледа и lockdown за неваксинираните.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спокойно. До 2025-та ще ни закрепостят, без право на мърдане. Ко си похойкал, похойкал. После на плантацията, за дозичката вакса.
11
3
 
0
 
! Отговори
L. преди 1 месец
Хубаво, де! Да почнем оттам - кой нормален бял вече ходи в Южна Африка?!
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е сега на всеки 2 минути ли ще ни занимавате с два три субекта. Пффффф
9
1
 
7
 
! Отговори
Дарвин преди 1 месец
Гърците понеже са много умни измислиха зелените паспорти за пътуване и да прикоткат туристите. Но природата не търпи глупости. Поне не за дълго.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега, съпругът ми пристига след 2 седмици от Южна Африка, който е грък, в Атина, няма явно да кара и Кореда с нас, ще стои и той на хотел 10 дни.Цеше там по неотложни причини, поне е ваксиниран, иначе притеснението ни е голямо.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Малоомниците са над 80%, 15% имат акъл, 4% разбират какво става, 1% управляват останалите.
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хората не им пука, щъкат по безмислени места и причини само гз път да види. Плюскат в кръчми и мляскат в чалготеки и пуфове. Напиват се по улиците и се друсат напушени. Заради шепа мaлoyмници страда цял свят. Винаги е било така и винаги ще бъде.
5
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи вече и при отрицателен ПСР пак поставят под карантина?!!Те са били и ваксинирани ,все пак във фашистка Гърция 80% са надупкани.
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сертификатите бяха грешната стратегия защото ваксините не са стерилизиращи ваксини, всъщност не са ваксини въобще а само с временно разрешение за употреба.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Копайте ги в оловни ковчези преди те да са ви заразили и закопали. Само въпрос на дни е да пламне цяла Гърция. В самолета от Дубай с колко пътници са пътували и къде са те. Нали не си мислят че повече заразени няма. Ето по този начин разнасяха и първият вирус. Уж ги карантираха а всички държави пламнаха и още горят.
2
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е ли по-лесно да ги набутат в пещ и да ги изгорят?
1
2
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 месец
Боко не е ли ходил скоро в Гърция,че да го...затворят в някой хотел.