Доц. Гломб: Вариантът Омикрон заразява повторно

В пъти по-заразен е от Делта варианта, обясни вирусологът от НЦЗПБ
29 ное 2021 12:50, Ния Христова
221
Световната здравна организация (СЗО) свика спешна среща във връзка с новия COVID вариант Омикрон, който бе регистриран  в Южна Африка. 
 
"Трябва да се притесняваме, но в рамките на нормалното. Притеснението в повече също снижава съпротивителните сили и аз призовавам към съхранение на здравия разум. Който не се е ваксинирал – моментът е много належащ, който не си е направил третата бустерна доза – е добре да го направи. Да продължим със спазването на мерките, дистанцията и дезинфекцията", заяви вирусологът от Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева-Гломб в ефира на Bulgaria ON AIR
 
По думите й Омикрон е в пъти по-заразен от Делта варианта. 
 
"За момента няма данни вариантът да заобикаля ваксиналния имунитет. Нужно е време обаче да получим всички факти. Вариантът е в графа "будещ безпокойство", защото поради изключителната му заразност може да се предположи, че ще се превърне във водещ", посочи доц. Николаева-Гломб.
 
"Имаше варианти – Мю, Ламбда, които не просъществуваха дълго. Естественият подбор ги маргинализира. Не знаем какво ще стане, това е вариант, който ние познаваме от няколко дни", добави тя.
 
"Натрупал е повече от 50 мутации в целия си геном и немалък брой от тях са разположени именно в шипчестия (spike) протеин, в рецептор-свързващата му част, в част, която се разпознава от антителата и в част, която спомага за по-бързото му разпространение", изброи доц. Николаева-Гломб и увери, че мутациите все пак са очаквани.
 
"Те настъпват, защото вирусът е принуден да живее в различни условия на околната среда. От един гостоприемник до друг – това са различни вселени за вируса и той посреща тези предизвикателства, създавайки мутации", поясни вирусологът.
 
"Но Южна Африка е млада държава, средната възраст е по-ниска от нашата и не могат да се дадат статистически значими данни за това какво се случва с възрастното население", изтъкна тя.
 
"Омикрон има мутация, която стандартните PCR тестове успяват да засекат. При един тест се гонят три линии и ако са налични, може да се каже, че пациент е със SARS-CoV-2. При Омикрон една от линиите отпада", посочи вирусологът.
 
Доц. Николаева-Гломб обясни и каква е разликата между вариант и щам.
 
"Омикрон все още се нарича вариант и се надявам това да остане така, защото ако отиде до щам – това означава, че се връщаме в изходно ниво. Щам е, когато имунната ни защита не може да го разпознае и трябва да се бори наново", отбеляза тя.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
23
 
! Отговори
до 86 преди 2 години
Може да мутира и по смъртоносно. Вируса има за целта да се размножи. В нормален човек това става по естествен начин и вируса мутира в по слаби версии защото няма пречка да се размножи. Ваксинирания обаче прави така че вируса го заразява но не може да се размножи нормално затова мутира в по заразни варианти за да заразява. Така че с тази световна политика сме обречени на провал. И това си е написано в медицинската литература.
93
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коледният номер на клоунадата на цирк Ковид се нарича Омикрон. Добре започват, забавни са и разсмиват...
92
0
 
15
 
! Отговори
ЩО ТЪКА БЕ преди 2 години
МИМЕ?!??. ЩО СЕ БОЦНАХМЕ???.ААА ДА ЩЕ ГО ИЗКАРАМЕ ПО ЛЕКО КАТО ДРУГИТЕ НЯКОИ ОТ НЕ БОЦНАТИТЕ. А ФОН ЛАЙ НЕН СЕ ПЕНИ ВАКСИНИРАЙ ТЕ СЕ. АМИ НАЛИ ФОН ЛАЙ НЕН МЪЖ Е ДИСТРИБУТОР НА ПФАЙЗЕР И МОДЕРНА. ЛАПАМЕ ДОБРИ. КИНТИ.
91
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо тази призовава да се ваксинираме със старите ваксини при все че от фарм.компании казаха, че работят по ново сокче за този омикрон????Щом ще пускат нови "ваксини" значи старите не действат за този щам. Ето заради това никой не ви вярва и никой няма да се набоде ненужно. Навдига се и вълна от недоволни от масово ваксинираните страни. Ов-цете се пробуждат най-накрая...
90
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това си е чисто нова пандемия,започва пак с друг модел.След още една година или две още по-заразен модел ще пуснат и накрая, като сме с противогази ще си спомняме колко добре беше с маските.
89
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, къде е Кунчев?
88
1
 
17
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
луд умора няма, ще изредят познатите ни клоуни гломбпломб, александрова, христова, кожухарова, илиев, витанов, о. кунчев, околийски, кацаров, денков, мутафчийски,колко е опасен омикрона :)))
87
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дрън дрън та пляс. Кучетата си лаят, кервана си върви
86
1
 
20
 
! Отговори
Овча глАва преди 2 години
"Новото нормално" създадено от ненормални. Тия уж го "откриха" вчера и вече знаят всичко. Естествено обслужва интересите на ненормалниците. Заразява повторно, демек "нищо, че си го боледувал, пак ти трябва Факсина". После ще се появи нов вариант, който заразява и тези с по две дози. Защо ги заразява? Еми просто, не са си взели "бустерната доза". Разбира се, виновни са "неваксинираните". Тези който имат една доза и тези които не са си взели третата игла, и те се водят неваксинирани
85
1
 
10
 
! Отговори
Ами преди 2 години
Аз откога разправям, че е важно изнамирането на бързо и евтино лечение, а не толкова ваксинирането !
84
0
 
24
 
! Отговори
Марвел преди 2 години
Който не се е набол до сега, няма да се набоде ако ще не Омикрон, а и Оптимус Прайм и Отмъстителите да докарат.
83
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази не яде ябълки и авокадо. Като я гледам всеки ден е по медиите. Не стигат парите за ядене, май. И ние искаме Кайзер с хлебец и суджук от 60 лв. за мезе, ама няма. Ядем само сутрин, обяд и вечер
82
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
доц Глоб иска да каже,че боледувалите пак ще се заразят защото вирусът е нов.Всичко почва от начало с нови ваксини и на ново ще се ваксинират всички.
81
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хееехехехе, хаааахахаха, хоооохохохо...
80
1
 
23
 
! Отговори
ee преди 2 години
Може ли госпожата да обясни и защо един вирус мутира, но обяснено на базата на науката и книгите изписани по темата. И ако твърди че трябва да су ваксинираме по време на пандемие и че вирус мутира на база неваксинираните хора - моль да си скъса ритуално дипломата и да става кранистка например.
79
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде, вместо ъпдейт на имунната система, натискате рестарт и правим ъпгрейд с нова ваксина и ако може и танц в обръч, завъртане с подскок за да покажете че наистина сте вярващи!
78
1
 
23
 
! Отговори
мислете преди 2 години
Тези от ЮАР обясняваха точно обратното. Кой ви пише репликите ? Не сте го видели, не сте го изследвали. За каква наука може да се говори тук ? Това е цирк.
77
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера разбраха за тази версия и днес вече знаят, че презаразява... Е, кога успя толкова бързо да стане ясно това?
76
1
 
20
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Ковид е братчед на настинката и ако се държи като нея, то ще заразява всеки път, щом мутира. Добрата новина е, че с всяка следваща мутация става по-безопасен и накрая даже няма да го забелязваме. Стига плашили хората! Ненаядохте се!
75
0
 
17
 
! Отговори
Чудя се... преди 2 години
Нарочно ли всички ковид евангелисти ги подбират визически противни? Че брътвежите им са несвързани е друга тема...