Доц. Гломб: Вариантът Омикрон заразява повторно

В пъти по-заразен е от Делта варианта, обясни вирусологът от НЦЗПБ
29 ное 2021 12:50, Ния Христова
221
Световната здравна организация (СЗО) свика спешна среща във връзка с новия COVID вариант Омикрон, който бе регистриран  в Южна Африка. 
 
"Трябва да се притесняваме, но в рамките на нормалното. Притеснението в повече също снижава съпротивителните сили и аз призовавам към съхранение на здравия разум. Който не се е ваксинирал – моментът е много належащ, който не си е направил третата бустерна доза – е добре да го направи. Да продължим със спазването на мерките, дистанцията и дезинфекцията", заяви вирусологът от Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева-Гломб в ефира на Bulgaria ON AIR
 
По думите й Омикрон е в пъти по-заразен от Делта варианта. 
 
"За момента няма данни вариантът да заобикаля ваксиналния имунитет. Нужно е време обаче да получим всички факти. Вариантът е в графа "будещ безпокойство", защото поради изключителната му заразност може да се предположи, че ще се превърне във водещ", посочи доц. Николаева-Гломб.
 
"Имаше варианти – Мю, Ламбда, които не просъществуваха дълго. Естественият подбор ги маргинализира. Не знаем какво ще стане, това е вариант, който ние познаваме от няколко дни", добави тя.
 
"Натрупал е повече от 50 мутации в целия си геном и немалък брой от тях са разположени именно в шипчестия (spike) протеин, в рецептор-свързващата му част, в част, която се разпознава от антителата и в част, която спомага за по-бързото му разпространение", изброи доц. Николаева-Гломб и увери, че мутациите все пак са очаквани.
 
"Те настъпват, защото вирусът е принуден да живее в различни условия на околната среда. От един гостоприемник до друг – това са различни вселени за вируса и той посреща тези предизвикателства, създавайки мутации", поясни вирусологът.
 
"Но Южна Африка е млада държава, средната възраст е по-ниска от нашата и не могат да се дадат статистически значими данни за това какво се случва с възрастното население", изтъкна тя.
 
"Омикрон има мутация, която стандартните PCR тестове успяват да засекат. При един тест се гонят три линии и ако са налични, може да се каже, че пациент е със SARS-CoV-2. При Омикрон една от линиите отпада", посочи вирусологът.
 
Доц. Николаева-Гломб обясни и каква е разликата между вариант и щам.
 
"Омикрон все още се нарича вариант и се надявам това да остане така, защото ако отиде до щам – това означава, че се връщаме в изходно ниво. Щам е, когато имунната ни защита не може да го разпознае и трябва да се бори наново", отбеляза тя.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
9
 
! Отговори
Фъкт преди 2 години
Сертификатите също се провалиха. Освен да тероризират населението политиците не направиха нищо за ефективната защита и резултатите не закъсняха.
53
1
 
12
 
! Отговори
УрсуЗа Фон дер ГовNе преди 2 години
До 57893 "По заразен....но в пъти по-лек!?!?!"===Шшшт, тихо.Не разпространявай такава информация,ч е ще те окошарят за това, че нанасяш ущърб на държавните интереси и на европейските интереси- зер ваксините са купени и хората трябва да бъдат надуп(ч)ени. А ако не се страхуват, че ще умрат как ще ги накараме да се дуп(ч)ат.
52
0
 
10
 
! Отговори
fact преди 2 години
До Българинкофти, ше ме пишат убит при оказване съпротива на вакцинацията.може и от оксиморон21
51
0
 
23
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Е, как още не знаете дали заобикаля ваксините , а приканвате хората да се дупчат ударно !? На нормалните хора е ясно , че ще започне всичко от начало с нова ваксина , първа доза , първа игла и от първото Gоведо !!!
50
0
 
15
 
! Отговори
дилърката Урсула преди 2 години
Дилърката Урсула ще направи добри сделки за нови ваксини.
49
0
 
20
 
! Отговори
Ваксините са провал преди 2 години
Така наречените "ваксини" се оказаха провал. Най-инжектираните страни - с най-много заразени и смъртни случаи. Пълен провал. Сега изкараха този омиркон да замажат положениет, видите ли, нов щам, за това не работят ваксините. Ама те не работят повече от година!
48
0
 
17
 
! Отговори
Макретинг 21, 22 преди 2 години
Не може да не е щам. Я проверете пак. Омикрон-21 това е къде къде по марково име от Ковид-19. Ваксините щ се разграбват като топал хляп.
47
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички са впрегнати д нес да ни плашат с омникров! Даже не са успели да се стиковат какво точно да лъжат. Един казва, че бил 3 пъти по-заразен, друг, че е5 пъти по-заразен. Един вчера каза, че били по-леки симптомите, днес други говорят.. Смятайте какво лъгане пада, при положение, че никой от тях не е изследвал това уж нов вирус, даже и в световен мащаб не знам някой да е успял да го изследва. Но важното е да се плаши, да се затварят пак граници, хора , бизнеси и да ни предлагат пак ваксини
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И все пак, защо Омрикон, а не Епсилон? Що не карат подред? Така догодина лятото ще прецапат цялата гръцка азбука. Или от Епсилон до Омрикон, създадените щамчета не вършат работа, не ги засичат тестовете, няма работа за разни математици, доценти-философи ... "Вирусът отговарял на предизвикателствата .. с нов щам", моля ви се.
45
11
 
3
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Кирил, печи правителството Кирил, печи правителството да имаме скоро правителство да ваксинира 100% от населението, да се включи полиция и армия антиваксърите да се ваксинират принудително, за да се спасим от Омикрон който иска да ни покоси и да на Коледа да се разхождаме със щастливи лица в мола, защото антиваксърите искат дани откраднат коледното щастие!
44
0
 
11
 
! Отговори
Всички преди 2 години
Слуги на демоните ги изкараха да зомбират още населението !
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С хапчето на мерк заразените с вируса на имунната недостатъчност могат да живеят нормално защото намалява вирустният тповар с над 90% но това не позначава че не може да ти лепне спин.
42
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само тая не разбра ,че заразените от самолета са били ваксинирани. Значи микрончето заобикаля ваксината.
41
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най вероятно една от страните с най голям процент ваксинирани затова затвориха от вчера своите граници"защото нямат данни вариантът да заобикаля ваксиналният имунитет"Тая да си взема данните и да си ги завира там където слънце не я огрява!
40
8
 
1
 
! Отговори
Чочев преди 2 години
Ако съм стар и хронично болен, ще очаквам държавата да ме защити, защото става дума за живота ми, а не за правото на оръфляцuте да се лигavят по чалготеките.
39
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредното ново пла-ши-ло .За това ли плащат пари да плашите по цял ден хората с цел да си бият отровните ваксини.Продажници.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професор вучков беше голям актьор.
37
1
 
13
 
! Отговори
Клон-изатор преди 2 години
"Кунчев къде е. Или още му настройват гласа през високоговорителя."===Е чакайте малко де, не мога толкова бързо да направя що годе свестен клонинг. Нали поне от далеч и при лошо осветление трябва да мяза на оригинала..
36
0
 
39
 
! Отговори
Bond преди 2 години
"Вариантът Омикрон заразява повторно" ... Два пъти изчетох материала и никъде не се цитира такова нещо, освен в заглавието, което явно си е измислица на мисирката, пуснала статията.
35
1
 
25
 
! Отговори
Няма страшно преди 2 години
До дни на пазара ще бъде пусната нова ваксина специално за такива като тази дофтурка които всяват страх сред населението.Ваксината е на фирма Винкел, бие се еднократно в главата и пази ама от абсолютно всички щамове, варианти, вариантчета и подварианти. Безотказна е.