Поредната вълна от COVID пандемията бушува на Балканите

Отделните страни прилагат различни мерки за противодействие
3 дек 2021 19:30, Елка Василева
165
Поредната вълна от COVID пандемията бушува на Балканите
Снимка: архив, БГНЕС

Балканските държави, където поредната вълна от COVID пандемията все още бушува, ваксинационното покритие остава сравнително ниско, а заплахата от новия вариант Омикрон все повече приближава, прилагат различни мерки да противодействат на влошаването на епидемиологичната обстановка. Някои страни, сред които Гърция и Турция, въведоха ограничения, за да предотвратят разпространението на новия вариант, като забраниха или ограничиха полетите от южноафрикански държави. Какви са новостите през седмицата на Балканския полуостров, свързани с пандемията.

ГЪРЦИЯ обяви, че въвежда задължителна ваксинация срещу COVID-19 на хората над 60-годишна възраст и ще налага глоби в размер на 100 евро. Мярката ще се прилага ежемесечно, считано от 16 януари. Гръцкият парламент прие след дебати в сряда законодателната поправка, предвиждаща ваксинирането срещу COVID -19 да стане задължително за хората над 60 години, въпреки острите критики на опозицията. Премиерът посочи, че правителството е изчерпало всички възможности да убеди хората, преди да вземе решението. Мярката няма да важи за преболедували през последните шест месеца, както и за хора със сериозни здравословни проблеми. Парите от събираните глоби ще отиват в бюджета на националната система на здравеопазване.

Още по темата

Около 63 на сто от населението на страната от 11 милиона души е напълно ваксинирано, а през последните седмици се увеличи броят на хората, записали си час за поставяне на ваксина. Според скорошно проучване в страната на агенция Пулс голяма част от гражданите подкрепят въвеждането на задължителна ваксинация. 66 на сто от участвалите в анкетата се обявяват за въвеждане на задължителна ваксинация на определени професионални групи, а 50 на сто от анкетираните искат по-строги мерки за неваксинираните.

Гърция обмисля да въведе и задължителни предпазни маски за всички на открито, но за момента правителството продължава да твърди, че пред Атина не стои въпросът за налагане на пълен локдаун, писа гръцкият печат. Затягане на мерките се обмисля, но отново само за неваксинираните граждани, а не за цялото население.

Правителството готви дори законова промяна, предвиждаща до две години затвор за родители в Гърция, които отказват да пуснат децата си на училище заради несъгласие с наложените здравни протоколи, свързани с COVID -19, писа вестник "Етнос", позовавайки се на министъра на образованието Ники Керамеос.

Междувременно гръцката експертна комисия по въпросите на коронавируса прие на извънредно заседание много строг протокол за пристигащите пътници от страните в южната част на Африка, където е установен новият вариант - Република Южна Африка, Лесото, Ботсвана, Зимбабве, Намибия и Есватини. Пътниците от там ще могат да пътуват за Гърция само по сериозни причини и със специално разрешение. Те трябва да бъдат ваксинирани и да се подложат на три PCR теста, които да дадат отрицателен резултат - един преди пътуването, един при пристигане в Гърция и един по време на десетдневна карантина.

Въпреки въведените ограничения обаче страната вече се сблъска с първия случай на варианта Омикрон, който е бил установен на остров Крит.

РУМЪНИЯ получи през последната седмица първите неинвазивни тестове за COVID -19 за училищата в страната, където занятията бяха подновени на 8 ноември за около 70 процента от учениците в Румъния с физическо присъствие. Условие за връщането в училище обаче бе минимум 60 процента ваксиниран педагогически и непедагогически персонал в конкретното училище. За да увеличат безопасността и за да се върнат всички деца в училище, властите решиха да прилагат неинвазивни тестове със слюнка два пъти седмично. Според плановете тестовете ще се правят в първия и четвъртия ден от седмицата в класната стая от медицински служители или лица, определени от ръководството на училището.

Междувременно стана ясно, че в парламента се връща законопроектът за зелен сертификат на работното място, който бе отхвърлен от Сената, но предстои да бъде гласуван и в Камарата на депутатите, която има решаващия глас в случая. Премиерът Николае Чука заяви, че е разговарял с министъра на здравеопазването Александру Рафила в търсене на решения за нормативния акт за зелен сертификат на работното място. В момента, в който бъде одобрен от Камарата на депутатите, проектът ще отиде за обнародване и може да бъде приложен, заяви Николае Чука, но не уточни кога може да стане това. Румънският премиер допълни, че от зеления сертификат може да се възползват и хората, които са прекарали болестта.

АЛБАНИЯ засега изостава с ваксинацията срещу COVID -19 - едва 33 процента от населението е напълно ваксинирано, което е сред най-ниските равнища за Европа. 37 на сто от албанците са получили една доза ваксина, сочат данни на сайта "Нашият свят в данни" (Our World in Data).

Колебанията към ваксинацията в Албания, както и в много други страни на Балканите и в Източна Европа, са подхранвани от дезинформация, фалшиви новини и недоверие към държавата, отбелязва информационният портал Екзит. Към всичко това се прибавя липсата на координирана кампания, която да вдъхне доверие в процеса, посочва още порталът.

ХЪРВАТИЯ също наложи ограничения за влизането на пътници от южноафрикански държави. Хърватският екип за управление на кризата с КОВИД-19 реши да наложи 14-дневна карантина и задължително тестване за хърватите, които се завръщат от Република Южна Африка, Ботсвана, Лесото, Намибия, Зимбабве и Конго, както и да забрани влизането на чужденци от тези страни, съобщи вътрешният министър Давор Божинович.

Забраната и ограниченията са в съответствие с препоръките на Европейската комисия към всички страни-членки на ЕС във връзка с появата на нов вариант на коронавируса в Южна Африка.

Хърватското правителство обмисля налагането на тежки глоби за ръководители на обществени институции и общини, които са се провалили в прилагането на изискването за наличие на дигитален здравен сертификат за техни служители или посетители. От момента на въвеждането на сертификатите в Хърватия на 15 ноември, ръководителите на някои общини отказаха да ги прилагат, твърдейки че не искат да създават разделение между гражданите.

Между 50 и 55 на сто от хърватските граждани са напълно ваксинирани, което е под средното за Европейския съюз.

ТУРЦИЯ също наложи забрана за пътувания заради новия вариант на пет страни от Южна Африка - Ботсвана, Република Южна Африка, Мозамбик, Намибия и Зимбабве. Турските власти обявиха, че затварят всичките си сухопътни, въздушни, морски и железопътни гранични пунктове за пътници от тези страни.

Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа посочи, че новият вариант на коронавируса /Омикрон/ не е регистриран досега в Турция и че най-разпространеният в момента вариант на коронавируса на турска територия е вариантът Делта.

По думите на Коджа Турция отблизо следи развитията след появата на Омикрон, но сегашната ситуация не предполага никакви допълнителни мерки в борбата с разпространението на COVID -19 в Турция.

Министърът оцени също, че смесената употреба на ваксини, каквато се прилага в Турция, предоставя по-добра защита.

РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ прие решение за еднократна финансова награда от 30 денара /0,5 евро/ за пациент за личните лекари, ако постигнат и надвишат обхват от 70 процента ваксинирани от общия брой пациенти, записани при тях. Мярката бе обявена от здравния министър Венко Филипче преди няколко дни и е в насока стимулиране на интереса към ваксинация и предотвратяване на разпространяването на пандемията.

Четиридесет и седем процента от пълнолетното население на Република Северна Македония е напълно ваксинирано срещу COVID -19.

Властите в СЪРБИЯ предприеха засилени мерки на летището в Белград за предотвратяване на разпространението на варианта Омикрон. Министърът на здравеопазването на Сърбия Златибор Лончар каза, че на летището има специална процедура за хора, които идват от страни, в които този вариант е разпространен. Той уточни обаче, че Сърбия не връща никого, а поставя пътниците под контрол.

Спрямо пътниците от Южна Африка и Малави, Ботсвана, Намибия и Зимбабве ще бъдат прилагани допълнителни мерки. ПСР тест ще бъде извършван на летището. Ако е негативен, те ще бъдат поставени под карантина за 14 дни със задължението да направят нов PCR тест на седмия ден, съобщи министърът на труда, заетостта и социалната политика Дария Кисич-Тепавчевич. Онези, които дадат положителен тест при пристигане, ще бъдат транспортирани с линейки до COVID болници.

Кисич-Тепавчевич, която е епидемиолог, призова отново всички да се ваксинират, като изтъкна, че ваксинацията е единственият начин за излизане от здравната криза. По думите й също така COVID сертификатите са показали, че имат много съществен ефект, когато става въпрос за насърчаване на младите хора да се имунизират.

От началото на пандемията в Сърбия са потвърдени близо 1,26 милиона случая на коронавирусна инфекция, а 11 744 са починали.

Правителството в КОСОВО прие нови мерки срещу пандемията от COVID -19. От 3 януари в Косово ще може да се влиза само със сертификат за пълна ваксинация, съгласно мерките, които бяха приети от правителството в Прищина във вторник.

Според Косово онлайн влизане в Косово ще бъде позволено и на хора с поставена една доза ваксина против коронавирус, но те трябва да имат и ПСР тест, направен максимум 48 часа по-рано. Новите мерки предвиждат също всички хора, които ползват обществен транспорт в Косово, да притежават сертификат за пълна ваксинация против коронавирус.

РЕПУБЛИКА КИПЪР въвежда задължителни ПСР тестове за всички пътници, пристигащи в страната съобразно решение, прието на заседание на Министерския съвет. Всички пътници над 12-годишна възраст, пристигащи на острова със самолет или кораб и независимо от коя държава идват, ще бъдат подлагани на тест. Мярката се въвежда в опит да се възпрепятства влизането на новата мутация на COVID -19, който вече се регистрира в Африка и някои страни от Европа.

Тестове ще бъдат правени и независимо дали пътникът има сертификат за ваксинация или преболедуване.

Пътниците, които влизат на територията на републиката от пристанищата, ще трябва да представят удостоверение за отрицателен ПСР тест с валидност 72 часа. Въпреки това на тях ще им бъде правен и бърз антигенен тест, който ще е безплатен. На летищата в Ларнака и Пафос ще се прави задължителен ПСР тест.

Мярката влиза в сила на 6 декември и ще е валидна до януари 2022 г.
/БТА/
 


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
1
 
2
 
! Отговори
Мъко,мъко преди 1 месец
От ваксините лесно ще хванете С.П.И.Н.Затова говориха и английските учени и затова разследват Болсонаро-защото каза го в прав текст.Бързо сте забравили целта на избраните-да намалее населението на Земята...Доброволно.Или с принуда,заблуда.Пазете се.
136
1
 
0
 
! Отговори
Маските или ОСТАВКА1 преди 1 месец
Маските НЕ спират РАЗПРОСТРАНЯВАНЕТО на вируси.. Вчера един познат отишъл в МОЛ, където искат едновременно и сертификати и носене на Маски... И започнал да се разболява..До вчера обикалял БЕЗ маски навсякъде и НИЩО му нямаше... Обаче от влизането в МОЛ, се разболял. Хем носел маска.. Със сигурност, някакви китайци, японци са РАЗПРОСТРАНИЛИ вируса.. И с тия МАСКИ, дори НЕ можеш да ги познаеш ,за да ги ИЗГОНИШ от Магазина си, за да НЕ те заразяват..
135
0
 
1
 
! Отговори
Маските или ОСТАВКА3 преди 1 месец
Затова и за партиите- мошеници с МАСКИ гласуваха само ПОЛОВИНАТА от тия на предишните избори..Чакаме да МАХНАТ- Маските и Сертификатите за Българи.. А чужденците- араби, китайци и н.е.г.ри да се гърчат в МИША дупка.Министрите са сложени за да ни ПАЗЯТ от ВИРУСИ и чужденци- Нашественици.. Щом има Епидемия от Китайски ВИРУС, министрите трябва да ИЗГОНЯТ всякакви китайци от България и да ЗАТВОРЯТ китайските ресторанти и китайските магазини...
134
0
 
0
 
! Отговори
Маските или ОСТАВКА4 преди 1 месец
След като ги ИЗГОНИМ, Стоките на китайците може да останат за нас, българите.Ако има епидемия от Африканска Чума, трябва да ИЗГОНЯТ от България и да застр.елват още на турската граница - всякакви н.е.г.ри м.а.й.муни...ЧУжденците, пренасящи ВИРУСИ да се гърчат в МИША дупка, за да живеем добре ние българите !!Всякакви футболисти- чужденци нека да ходят с торба на главата и найлонови ръкавици, за да НЕ ни ЗАРАЗЯВАТ.
133
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ваххх Палците ,палците дръж наведен ,зайко !
132
0
 
4
 
! Отговори
ваксина преди 1 месец
Не знам кво слагат в тая ваксина, но е факт, че мои приятели се... бъгнаха, тотално се промениха и не - не е от животът, не е от други фактори. Просто са супер различни като поведение и мислене. Факт е. Не съм антиваксър, напротив, знам, че ваксините спасяват.
131
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един и същи автор на всяка статия за Балканите и винаги една и съща глупост, Република Кипър (ОСТРОВ) се причислява към Балканския полуостров. Ужас.
130
9
 
0
 
! Отговори
ваххх преди 1 месец
С нетърпение чакам задължителната ваксинация. Сегашното положение е срамота за България.
129
5
 
0
 
! Отговори
до гост преди 1 месец
Точно благодарение на такива плоски разсъждения сме на първо място в Европа по смъртност от ковид и на 2ро...в света. Има и по-бедни държави от България, и такова с по-лоша здравна система, така че номерът "здравеопазването е виновно" не минава. Фактите са си факти - и те се виждат в смътността от другите държави. Междудругото, днес излезе новината, че омикрон поразява и неваксинирани, и преболедували, а само 2% ваксинирани засега са хоспитализирани. От ясно по-ясно.
128
0
 
9
 
! Отговори
БРЦК преди 1 месец
До 140 не е важно какво пише в интернета. Важно е какво чувства сърцето и виждат очите ми. Важно е това което става на улицата. А тава действие е смърт убийства изнудване репресии рекет от Държавата -убиец. Тотално оскотяване на хората углопяване на ента степен загуба на доверие отричане на БОГА сами се отричаме от душите си от принадлежността към Майката Зямя
127
2
 
16
 
! Отговори
БРЦК преди 1 месец
Освен влошаване на физическото състояние ваксите унищожават и психиката на човека. Факта си е факт. Който иска да отрича но времето и смъртта са без компромиси
126
1
 
17
 
! Отговори
гост преди 1 месец
До Анонимен 125 Така е , баламите се ваксинират и пропагандират за още по-големи балами за ваксинации . Принципа на злобата и зависта - Щом аз изгорях нека и другите да изгорят. Не искам в тази категория да поставя хората ваксинирани принудително за да защитят препитанието си. Природата си знае работата и рано или късно всеки ще го преболедува но дотогава пропагандата ще продължи с пълна сила защото става дума за много много пари .
125
5
 
2
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 месец
До Анонимен 138 Да те питам Земята плоска ли е ?
124
4
 
5
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 месец
До ТОВА СЕ КРИЕ!!! 134 И как разбра че млади хора не могат да създадат поколение ?Пандемията е от около 2 години. Отчита се ръст на новородените бебета.
123
1
 
2
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 месец
До Анонимен 126 И да ти кажат какво има във ваксините, нищо няма да разбереш. Така че боц и не питай.
122
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименЩО ИЗБЯГА БЕ БЪЛГАРИНО НЕ СИ ЛИ ОБИЧАШ СТРАНАТА А.. АМА ДУШАТА ТИ Я Е ИЗРАЛА ПРЕДИ ДА СЕ ПРЕРОДИ - НЕВЕЖО СЪЗДАНИЕ! мислиш си че си избягал човек не може да избяга от кармата си а до още няколко години ще бягаш към България ако знаеш какво очаква света. Всички които ламтят за повече ще бягат към България. ИДВА НОВОТО ВРЕМЕ
121
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
УБИЙЦИ! КОВИД Е ПЛАН ЗА НАМАЛЕНИЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО И НОВ СВЕТОВЕН РЕД С ВСЯКА ВАКСИНА ЩЕ ВИ НАПРАВЯТ БИОРОБОТИ!
120
9
 
5
 
! Отговори
Пишете глупости преди 1 месец
До Ветеринарят от ПфайзС жена ми сме лекари и сме ваксинирани от Април. Очакваме дете. през Февруари. Лъжите ви са кухи!
119
7
 
12
 
! Отговори
Ветеринарят от Пфайз преди 1 месец
Ваксините са химическа кастрация! Правим го върху животни, защо да не го правим на хора... оп, чакайте - вие вече не сте хора!
118
7
 
15
 
! Отговори
ТОВА СЕ КРИЕ!!! преди 1 месец
Това не е ваксина.Има МНОГО СМЪРТНИ СЛУЧАИ НА НАБОЦКАНИ МЛАДИ ХОРА.СЛЕД ВАКСИНАЦИЯ!!!МЛАДИ МЪЖЕ НЕ МОГАТ ДА СЪЗДАДАТ ПОКОЛЕНИЕ.ВСЕКИ ИМА ПРАВО ДА С ВАКСИНИРА НА СВОЙ СОБСТВЕН РИСК И ДА НЯМА ДЕЦА.