ЕМА: Засега случаите на "Омикрон" са предимно леки

Силно мутиралият вариант предизвика глобална паника
9 дек 2021 20:40, Нели Христова
40
ЕМА: Засега случаите на "Омикрон" са предимно леки
Снимка: БГНЕС

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) заяви днес, че досегашните случаи на Омикрон изглеждат "предимно леки", но предупреди, че все още проучва дали вариантът може да причини тежко заболяване.

"Случаите изглежда са предимно леки, но трябва да съберем повече доказателства, за да определим дали спектърът на тежестта на заболяването, причинено от Омикрон, е различен от този на всички варианти, които са циркулирали досега", заяви Марко Кавалери, ръководител на отдела на ЕМА за биологични здравни заплахи и ваксинационна стратегия.

Силно мутиралият вариант предизвика глобална паника, когато се появи миналия месец, предизвиквайки опасения, че може да бъде по-заразен, да причини по-тежки заболявания или да избегне ваксините. Тази седмица Световната здравна организация заяви, че първите признаци сочат, че той наистина може да бъде по-заразен.

Но създателите на ваксината Pfizer/BioNTech заявиха, че третата доза от тяхната ваксина осигурява ефективна защита срещу варианта и че разработват специфична за Омикрон ваксина, която трябва да бъде готова до март 2022 г.

Кавалери заяви, че е твърде рано да се коментира колко добре действат ваксините срещу Омикрон.

"На този етап не разполагаме с достатъчно данни за въздействието на този вариант върху ефективността на одобрените ваксини, но непрекъснато сканираме хоризонта, за да съберем доказателства в това отношение", каза той.

Досега ЕМА е одобрила четири ваксини за Covid: Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson и AstraZeneca. Тя е дала зелена светлина и на хапчето срещу ковид на Merck, което е обявено за пробив в лечението, тъй като може да се приема у дом.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
6
 
! Отговори
Вируслав преди 2 години
Не само леки, но и безсимптомни. А това е лошо! Само бустера ще оправи грешката.
35
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво значи засега? Има ли вариант, който е лек, но по-късно се оказва тежък? Какви са тия пропагандни безсмислици. Много лек бил, щял да стане доминиращ и измести делта, затова ваксинирайте се с бустъри и купувайте още дози за да има с години за ваксинация. Като е лек няма нужда от ваксинация. Или очаквате да го ъпгрейднете на по-смъртоносен ли какво?
34
1
 
8
 
! Отговори
Hoho_Boho преди 2 години
Като са леки, ЗАЩО... "Силно мутиралият вариант предизвика глобална паника"
33
0
 
1
 
! Отговори
32 преди 2 години
За да го напиша това не е случайно не искам по подробно за сега.
32
0
 
4
 
! Отговори
До 32 преди 2 години
Може пък да те удари тухла по главата след 5 месеца и половина. Никой не може да знае кога и от какво ще умре. Наивник.
31
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се заблуждавайте мрането си върви..
30
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И най опасната ваксина е по безопасна от наше доктори в някои провинциални болници . Затова ще се ваксинирам след шест месеца . Казах.
29
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И 6ой те излъга, "че ще мине през всички и ще приключи." Ясно е , че ще преминава много пъти през всички . Нищо не е приключило, едва започва.
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У нас още го търсят омикрона. Изоставаме от развитите страни. Ще си караме на делтата. Кво като е демоде.
27
0
 
7
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
Аз не съм се Паникьосвал - Говорете за Себе си Офчъици, не ме Приравнявайте с вас!
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"разработват специфична за Омикрон ваксина, която трябва да бъде готова до март 2022 г."....Ваксина срещу саполи и лека кашлица???Мухахаха...
25
1
 
22
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Който хване омокрон, струва ми се ще е по добре ваксиниран и от тридозовите опитни мишлета. Айде да видим сега управляващите дали са умни. Ако отпаднат всички мерки, новият вирус минава създава имунитет масов и пандемията приключва. Сложните неща имат прости решения. Въпрос на логично мислене. И щом се кара леко няма да има странични ефекти като ваксини те.
24
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еееее, отидоха пътеките и бонусите. Язък.
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички биха били щастливи да е по-,лек или безобиден. Включително файзер.
22
2
 
24
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
И кво значи третата доза ще те пази да прекараш леко.. Ми че то и без нея протича леко. Тогава от какво точно пази???Ейй овъртяха се в лъжите, няма край!
21
2
 
2
 
! Отговори
До 15 преди 2 години
Всеки ПОУЧАВАЩ ОСТАНАЛИТЕ ПО- ДОЛНИ ОТ НЕГО - ВЕЧЕ Е В СМЪРТЕН ГРЯХ ПОРАДИ ГОРДОСТТА СИ И ВЪОБЩЕ НЕ МОЖЕ ДА ЖИВЕЕ В ЛЮБОВ. НЯМА КАК.
20
1
 
1
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
Ако живееш в реалността, наречена Любов - ще трябва и да си от безсмъртните!!! Да.
19
1
 
6
 
! Отговори
До 15 преди 2 години
Е как хем сме простосмъртни, хем няма смърт?!
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, така с предимно леки няма да стане плашенето! Хората как ще се навият да се бодат ако го карате така? Измислете нещо по-хард. Може например ония двамата ваксинирани, дето шуртяла кръв от тях и нищо не се писа по медиите, да ги изкарате с омикрон.
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид вирус пандемията Е ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО И СЪЗДАВАНЕ НА НОВ СВЕТОВЕН РЕД! МОЖЕ ЛИ ДА ЖИВЕЕШ В ЛЮБОВ И ДА СЕ БОЛЕН- ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ НЕ !!!!!!!!ЕДИНСТВЕНАТА РЕАЛНОСТ ЛЮБОВТА