В Австрия няма да ваксинират само бременни и по медицински причини

Глобата за неваксинирани се предвижда да е до 3600 евро
116
В Австрия няма да ваксинират само бременни и по медицински причини
Снимка: БГНЕС

Задължени да се ваксинират в Австрия ще бъдат всички хора над 14 години с адресна регистрация в страната, които по статистически данни са 7,7 милиона души. Изключение ще правят бременните и хората, които не могат да се ваксинират по медицински причини.

На пресконференция днес австрийският здравен министър Волфганг Мюкщайн и министърката по конституционните въпроси Каролине Ендщадлер представиха законопроекта за задължителна ваксинация срещу коронавируса, който ще влезе в сила от февруари 2022 г.

За освобождаване от задължителната ваксинация е необходим документ, издаден от лекар, като оторизирани за това са общопрактикуващите лекари, интернистите, психиатрите, гинеколозите, педиатрите и лекарите по кожно-венерически болести. Мюкщайн подчерта, че изричната препоръка е бременните да се ваксинират. За онези от тях, които издадат фалшив документ, се предвижда административно наказание с глоба до 3600 евро.

На три месеца се въвеждат крайни срокове на задължителната имунизация, в които ще се прави проверка дали лицата, подлежащи на имунизация, вече са го направили или са представители медицински документи, които ги освобождават от това. Проверката се прави в централния имунизационен регистър, първата определена дата е 15 март.

Който не е вписан в регистъра, ще бъде санкциониран по административния законов ред. Предвижда се глоба до 3600 евро, която ще се определя в зависимост от доходите. Алтернативно е възможно да се водят съкратени съдебни процедури, при които глобата е до 600 евро.

Неваксинираните ще бъдат призовавани на всяко тримесечие или да се ваксинират, или да представят медицинска причина, по която да бъдат освободени. Ако това не стане, на всяко тримесечие ще бъдат глобявани. Предполага се, съобщават медии, че законът ще загуби валидност в края на януари 2024 г. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
48
 
! Отговори
Изпитана мъдрост преди 2 години
Дорде е мъничка змията, дайде да се съберем. С крака да и строшим главата, свободни да се назовем.
10
42
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май не четите статията! На бременните се препоръчва да се ваксинират, но няма да бъдат глобявани. Всъщност навсякъде бременните се ваксинират, но след 3 ия месец. Не ме има данни за някакви проблеми, но за всеки случай.
9
2
 
43
 
! Отговори
Интересно преди 2 години
Законопроектът ще влезе в сила през февруари 2022 и законът ще загуби валидност в края на януари 2024. Мисирките врачки ли са или вече има директива кога един законопроект става закон и кога престава да бъде такъв?
8
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Хайде, хайде--- Като нищо тихомълком ще го приемат по празниците докатоси ядат вурстчетата.
7
5
 
25
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 2 години
четете. става дума за законопроект. няма шанс за закон.
6
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демокрация! Какво беше това? Добре дошъл онтово на фашизма!
5
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха, що бе? Нали ваксините са супер безопасни? Ако е така защо не ваксинирате и бременните? Май ги е страх и не са сигурни съвсем дали са безопасни, а?
4
2
 
41
 
! Отговори
Е как пък решихте преди 2 години
че законопроектът ще влезе в сила от февруари, след като не е приет още? Или и той е задължителен, въпреки че е все още проект?
3
3
 
56
 
! Отговори
Hoho_Boho преди 2 години
Експериментът продължава. Дано да не стане страшно... Ние, българите ще го проследим като наблюдатели...
2
3
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още не ми го побира главата как позволяваш доброволно на някой да си играе с живота ти.
1
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
УЖАС