Заради "Омикрон" Pfizer предупреждава: Нужна е четвърта доза

Най-важното в момента е да се осигурят трети дози за зимата
9 дек 2021 16:09, Нели Христова
247
Заради "Омикрон" Pfizer предупреждава: Нужна е четвърта доза
Снимка: БГНЕС

Четвърта доза от ваксината срещу ковид може да необходима по-рано от очакваното заради варианта Омикрон, заяви изпълнителният директор на „Pfizer” Албърт Бурла.

Пред американската телевизия CNBC той каза, че първоначално е очаквал четвърта доза 12 месеца след третата, но сега вече може да е нужно този срок да се намали.

Когато видим реалните данни, ще определим дали Омикрон е добре покрит от третата доза и за колко време, уточни Бурла и допълни: „Мисля, че ще ни трябва четвърта доза."

Изпълнителният директор на Pfizer каза, че хората може да се нуждаят от четвърта инжекция срещу Covid-19 по-рано от очакваното, след като предварителните изследвания показват, че новият вариант Омикрон може да подкопае защитните антитела, генерирани от ваксината, която компанията разработи заедно с BioNTech.

Pfizer и BioNTech публикуваха в сряда сутринта резултатите от първоначалното лабораторно проучване, което показа, че третата инжекция е ефективна в борбата с варианта Омикрон, докато първоначалната серия от ваксинации с две дози значително намалява способността за защита срещу новия щам. Въпреки това серията от две дози вероятно все още осигурява защита срещу тежко заболяване, причинено от Омикрон, твърдят компаниите.

Бурла отбеляза, че предварителното проучване на компанията се основава на синтетично, лабораторно създадено копие на варианта и са необходими повече данни от тестове с истинския вирус. Тези реални резултати ще бъдат по-точни и се очакват през следващите две седмици, каза главният изпълнителен директор на Pfizer.

"Когато видим данни от реалния свят, ще определим дали Омикрон се покрива добре от третата доза и за колко време. Освен това мисля, че ще ни е необходима четвърта доза", каза Бурла в предаването "Squawk Box" по CNBC.

Преди това Бурла прогнозираше, че четвъртата доза ще е необходима 12 месеца след третата. "При Омикрон трябва да изчакаме и да видим, защото разполагаме с много малко информация. Възможно е да се нуждаем от нея по-бързо", каза той.

Главният изпълнителен директор на Pfizer заяви, че най-важното в момента е да се осигурят трети дози за зимата. Служителите на общественото здравеопазване са обезпокоени от скок на инфекциите от ковид, тъй като хората се събират повече на закрито, за да избягат от студа.

"Третата доза, според мен, ще осигури много добра защита ", каза Бурла. Той заяви, че лечения като пероралното антивирусно хапче Paxlovid на Pfizer ще помогнат за предотвратяване на хоспитализациите и контрол над ковид през зимата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
37
 
! Отговори
Бате Сечко преди 2 години
А, усещат ли се повечето от вас, как ви го слагат четвъртит... и без вазелин!!! После и за петти път. Ще го усетите... без вазелин.... Страшно е!!!
77
1
 
23
 
! Отговори
Тъпчо преди 2 години
Това някаква грешка на преводача/списвача ли е, недоумявам..."първоначалната серия от ваксинации с две дози значително намалява способността за защита срещу новия щам"Не знам, ама това аз го чета като първоначалната серия да пречи на организма да се справи.
76
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само четвърта ли нека от Пфайзер пак да си помислят .
75
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 77 " ...няма надежда за нашият *** народ!"Ами разкарай се бе, родоотстъпническо нищожество! Присламчи се към някой по-подходящ за твар като теб народ! Да си се боцкате там хипохондриците по пет пъти годишно!
74
3
 
36
 
! Отговори
Янко Антивакс преди 2 години
За цялата тази ситуация са виновни ваксоидиотите, а не платените фарматролове, които отлично разбират какво се случва и работят само и единствено за пари. Ваксоидиотите от страх за животеца им, от мързел да мислят и разсъждават, от неудобство да не могат да ходят да бръмчат в мола, днес цялото общество стана заложник на тези чудовищни сатанински игри и пушечно месо в този жесток и нечовешки експеримент. Напомням че оберщурмбанфюрер Урсула е закупила вече 9 дози за всеки един гражданин на ЕС!
73
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отсега си казва очевадното. ЕС догодина планира да получи 3.6 милиарда ваксини. Населението на съюза е към 700 милиона. Това прави по 4 дози на човек. Защо да поръчват толкова, ако не планират бустери на по 3 месеца?
72
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започвам да се замислям трябваше ли да ме боцкат дори един път въобще!!!!????
71
1
 
49
 
! Отговори
обективен преди 2 години
Тия както са го подкарали ще изместят дилърите на дрога.
70
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чета и изводът се налага от самосебеси - няма надежда за нашият *** народ!
69
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините излезнаха ментета. До сега не бях чувал за ваксина с четири !!! дози...???
68
1
 
44
 
! Отговори
НОВ ВАКСИ РЕД преди 2 години
Както казах преди време (тука гледам доста хора предвиждаме какво ще се случи): Вина за 5-тата вълна ковид ще имат хората който нямат 4-та доза! Еееее пак трябва сертификат и локдаун... ко да праим ся...
67
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама очаквана ли е била четвъртата игла, след като сега възниквала необходимост от своевременното и набождане? Явно се действа по план!
66
2
 
26
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БОЦ НАШ, ТИ КОЙТО СИ НАЧЕЛО НА ОРГАЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНА ВАКСИНАЦИЯ! ДА СЕ СВЕТИ ИМЕТО ТИ, ДА ПРЕБЪДЕ ВАКСА ЦАРСТВОТО ТИ, ДА БЪДЕ ВОЛЯТА ТИ! НАСЪЩНАТА НИ ДОЗА ВАКСИНА ДАЙ НИ И ДНЕС И ИЗБАВИ НИ ОТ ЛУКАВИТЕ НЕВАКСИНИРАНИ ! ЗАЩОТО ТВОЯ Е НАСИЛСТВЕНАТА ВЛАСТ, СИЛА И СЛАВА :) В ИМЕТО НА БОЦ, ОТРОЧЕТО МУ КОВИД И СВЕТАТА ВАКСИНА! АМИН
65
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прощавайте, това на снимката дозите на човек за месец ли са или за ден?
64
2
 
43
 
! Отговори
Бааа сии майтапа преди 2 години
Как го измислиха това с многото дози? В началото казаха, че са го открили случайно. При тестовете мед сестрата била 1 инжекция с по-малко доза. Затова след седмица решили да бият на човека още 1 да допълнят дозата. И о чудо! Имунитета му бил по-силен! ЕВРИКА! По-добре 2 отколкото еднократно! Аз си мисля, че това с доза след доза е планирано по начало... ама е нещо ново за овцете... трябва да го промотираме някак.
63
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питам се, дали има политик, който да обмисля да откаже договор с производителите. Или поне да коригира количествата, в зависимост от интереса към препаратите.
62
2
 
45
 
! Отговори
Полк. Доц. Мангъров преди 2 години
Граждани, води се война! Война за вашите тела, за вашата душа и за вашите джобове! Нито крачка назад!
61
0
 
28
 
! Отговори
Ваксиниран с 3 игли преди 2 години
Разгеле!
60
1
 
33
 
! Отговори
Само да питам преди 2 години
За четвъртата доза ще носят ли вече отговорност производителите на безвредните и безопасните? Или пак не? А защо пак не? Докога няма да носят отговорност? За безвредните и безопасните? Само си питам.
59
1
 
38
 
! Отговори
Интересно... преди 2 години
Бау и другите прободени баламурки агитиращи в полза на експерименталните течности имат ли вече четвърта бустерна доза? Да не се окаже, че са някой антиваксъри с анулиран сертификат поради недостатъчно интензиивното бодене?