COVID-19 се маскира като други вирусни заболявания през зимата

Най-честите прояви са треска, кашлица, респираторни нарушения
10 дек 2021 09:23, Анисия Иванова
95
COVID-19 се маскира като други вирусни заболявания през зимата
Снимка: БГНЕС

COVID-19 активно се "маскира" като други вирусни заболявания през студения сезон. Главният лекар на веригата клиники „К+31” Борис Чурадзе, доктор по медицина, разказа в интервю за радио Sputnik как да го разпознаем навреме.

"COVID-19 може да се маскира като остра респираторна инфекция, може да прилича на грип, а понякога дори като проява на друга вирусна инфекция като ентеровирус и ротавирус. Причината за това е, че няма 100% специфични за коронавируса симптоми. Най-честите прояви на COVID-19 са треска, кашлица и респираторни нарушения. За съжаление, всички симптоми не са 100% специфични", казва Чурадзе.

"Само навременното търсене на медицинска помощ при първите симптоми на заболяване може да помогне навреме да се постави правилната диагноза и да се започне правилното лечение. Ако дадено лице има симптоми на остра респираторна инфекция, трябва незабавно да определите дали то има или няма COVID-19. Съществуват два метода за диагностициране: PCR диагностика и бърз тест за коронавирус. Трябва да прилагаме тези методи, ако има съмнение за коронавирусна инфекция", подчерта Чурадзе, цитиран от БГНЕС.

Намаляването на вероятността от заразяване с коронавирусната инфекция и избягването на тежки последици за здравето, ако човек се зарази с COVID-19, може да стане чрез ваксинация, напомни лекарят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още по темата: вирусикоронавирусCOVID-19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А като Дядо Коледа може ли да се маскира? Иидиотасссс
70
1
 
1
 
! Отговори
Batman преди 2 години
Колко хора сега съжаляват че се ваксинираха,Защо? Защото сега дойде нашия нов боксьор ОМИКРОНЧО... и казаха въпреки сте се излага ли с три дози пак ще имате ограничения и тестове задължителни.. сега чакаме да ни приготвят за новия безстрашния ОМИКРОН трябва дани боцкат с нещо по така че да можем и с него дасе справим поне до следващия ни опонент които сигурно ще излезе след ОМИКРОН поне 5 месеца... наи много.. и вероятно ще се казва бизон брат на омикрон...
69
0
 
0
 
! Отговори
Хитър Петър преди 2 години
https://m.facebook/story.php?story_fbid=6607121332663613&id=100000974352713
68
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
маскира се като кумчо вълчо
67
0
 
5
 
! Отговори
Маскираният преди 2 години
певец
66
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аха....Сигурен бях....А лятото се беше маскирал като всички летни вируси с повръщане и знаете....Абе хитрец е този вирус! Що не вземете богаташчета побъркани да излетите в Космоса, без връщане и ковид ще изчезне на Земята!!! Не мога да повярвам, че живея в толкова шантав свят, една част от населението на Земята умира от глад, а други се чудят какви диети да спазват....Е затова Природата ни започва, да се знае, че колкото и милиарди да притежават няколко извратеняка, не са по-силни.....
65
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хамелеончо
64
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във филма Матрицата, агент Смит можеше да влиза във всяко тяло по всяко време. Този сценарий е отражение на истинския свят. Например, ако разговаряте с ваксър, всичко е наред, докато в един момент не споменете "ваксините срещу ковид не работят". Сега гледайте какво се случва. Агент Смит заема мястото на човека с когото разговаряте и ви атакува, защото всяка истина застрашава Матрицата. Съзнанието на ваксъра е програмирано от рождението да защитава ваксината. Той е роб, който само се подчинява.
63
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера се видях с един колега, който изкара ковида преди около месец доста тежко. Коментарът му беше, че са му сложили явно изветряла ваксина. Т.е. ваксината не му помогна особено. Изкара го като повечето неваксинирани. Болниците са пълни с ваксинирани по целия свят. Просто крият от вас този факт. Управляващите изобщо не знаят какво става и какво да правят. Просто правят нещо, колкото да има.
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахаха той ковида като контрольорите на градски транспорт дето пак си крият документите и уж проверяват, ама дали не ти крадат пари от дебитната карта хич не е ясно.
61
0
 
8
 
! Отговори
До Маскирал се ? преди 2 години
Севде, не прилича ли на шефа ти?
60
1
 
10
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Колко удобно..... Ах,че фарма комунисти.
59
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що не пуснете отгоре един банер да се върти непрекъснато "ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ НЕЗАБАВНО!!!"
58
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има и друг начин да не допуснеш да се разболееш от Ковид. Просто навреме да се самоубиеш. Предлагам всички политици и голямата част от лекарите, продали се на Фарма мафията да се предпазят незабавно.
57
6
 
6
 
! Отговори
Маскирал се ? преди 2 години
Да. В момента прилича на Румен Радев
56
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм чувал, че и като хемороиди може да се маскира коварният коронавирус. Дали е вярно?Как мислите?
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
mega ta po
54
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната глупост, само и само да ни стресират тия клоуни смотани.
53
1
 
24
 
! Отговори
НЕДОКАЗАНО ТВЪРДЕНИЕ преди 2 години
"Намаляването на вероятността от заразяване с коронавирусната инфекция и избягването на тежки последици за здравето, ако човек се зарази с COVID-19, може да стане чрез ваксинация, напомни лекарят." ТОВА Е НЕДОКАЗАНО ТВЪРДЕНИЕ. ЗА ВЕРОЯТНОСТТА ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ НЕ КОНТИРАМ, ИМА ФАКТИ - ИСПАНИЯ ВЛИЗА В ШЕСТА ВЪЛНА И НОВИ ОГРАНИЧЕНИЯ ПРИ ОИЧТИ 90% ВАКСИНАЦИОННО ПОКРИТИЕ НА ЦЯЛОТО НАСЕЛЕНИЕ (ВКЛ. И ДЕЦАТА).
52
1
 
28
 
! Отговори
. преди 2 години
Може ли в подобни статии да цитирате и точните научни данни, които доказват категорично, че ваксинирането намалява вероятността от заразяване и избягва тежки последствия за здравето. И ако може източниците да са меродавни и доказани. А не доктор Джон Смит от клиника Дрън-дрън в n-ския район на n-ската държава "казал".