Все по-често ваксиниране: Две дози вече не са достатъчни

Експерти настояват за по-кратък срок между втора и трета доза
13 дек 2021 08:10, Петя Славова
284
Все по-често ваксиниране: Две дози вече не са достатъчни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Омикрон може скоро да стане доминиращият вариант на коронавируса. Затова според експерти четвъртата доза изглежда неизбежна. Те препоръчват и по-кратки интервали между ваксинациите, предава "Дойче Веле".

Бустерните ваксини в Германия се ползват с все по-голям интерес, като същевременно се вижда, че третата имунизация надали ще бъде последната. "Смятаме, че през лятото или най-късно през есента ще се наложи и четвърта имунизация", казва председателят на Германския съюз на домашните лекари Улрих Вайгелт.

Той се надява, че тогава четвъртата имунизация срещу коронавируса ще е обвързана с имунизацията срещу грип, "за да се превърне защитата от коронавируса в рутина". Това би било наложително и заради новия вариант Омикрон, който вероятно е много по-заразен от доминиращата в момента мутация Делта.

Още по темата

Две дози вече не са достатъчни

От BioNTech/Pfizer предвиждат до март - при условие че получат съответното разрешение - да пуснат препарат, модифициран срещу Омикрон. Те изтъкват, че и сега прилаганите ваксини защитават от тежко протичане на заболяването - но с допълнението, че от гледна точка на Омикрон две дози вече не представляват пълноценна имунизация.

Експертите предупреждават, че Омикрон може да се разпространи много бързо. "Предполагаме, че в началото на следващата година тази мутация бавно ще се превърне в доминираща", казва председателят на Германското обединение на интензивните и спешни медици Гернот Маркс.

Експерти настояват за по-кратък интервал между втора и трета доза

В същия контекст специалисти като инфекциониста Бернд Залцбергер призовават за съкращаване на интервала между втората и третата ваксина. Постоянната имунизационна комисия в Германия към момента препоръчва интервалът да е шест месеца, но в някои федерални провинции това време може и да се съкрати.

По-ранното поставяне на бустерна ваксина би могло да повлияе както на разпространението на Делта, така и на Омикрон - "както показват наблюденията от Израел", посочва Залцбергер. Здравният експерт на Зелените Янош Дамен говори за "предвидлива пандемична политика". "Няма да усетим последствията от Омикрон още утре, но от днес трябва да се въоръжим срещу тях", казва той пред "Райнише Пост".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
50
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Хаха !Непрестанно ли трябва да се инжектираме!?Третата инжекция не действала за това трябвало и четвърта..после четвъртата ще е малко и ще трябва пета!Хаха!Абонамент!Чудно ми е защо народа е толкова *** народ и се оставя да се гаврят с него?Цял живот поддръжка с 7мжекции!Абе що ли не сиевете маата!
12
3
 
65
 
! Отговори
Майстора преди 2 години
Ако бях склонен да направя компромис за хора с една-две "дози", като излъгали се от настойчивите реклами и липсата на информация, сега просто не съм способен да приема човек с трета, че скоро и с четвърта "доза" за човек с нормална интелигентност. Това вече не е просто наивност и доверчивост, а непоносима и опасна за себе си и за околните ГЛУПОСТ. Не бих могъл да общувам с такъв човек.
11
2
 
41
 
! Отговори
Погребален агент преди 2 години
Много дози, много нещо. Мислих си в какво да инвестирам наскоро, май ще се ориентирам към погребалния бизнес у нас, и в чужбина. Очакват се силни години напред.
10
2
 
44
 
! Отговори
Мисирка от НОВА преди 2 години
Ама разбира се,че не са!Всяка седмица по две
9
3
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обичам да си пия кафето с пропаганда.
8
3
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЕО-то на файзър каза, че ще трябва 4-та доза заради омикрон. В кой свят е нормално за 12 месеца 4 дози?
7
1
 
39
 
! Отговори
Stoyanov преди 2 години
Ама разбира се!
6
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво ни интересува нас нормалните грипчето Коко 19 и псевдоваксините?
5
4
 
61
 
! Отговори
Жаден за ваксина преди 2 години
Направете ги тия ваксини да стават за пиене.Сутрин на гладно по една дозичка и готово.Много по-лесно е.
4
2
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е колко по-често да е ваксинирането веднаж седмично върши ли работа?
3
5
 
66
 
! Отговори
кокорчо преди 2 години
Четвърта...пета така до 8ма. После набодените ще са с толква сринат имунитет, че до 2025та ще видим страничните проявления на тези 8 набождания с неизвестен препарат
2
3
 
86
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледайте си вече работата. Среден пръст за вас, отровители! Чак на абокатен абонамент - просто няма да ви се получи! То бива веднъж годишно, и то при желание, но другото си го наврете отзад!
1
3
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така както е тръгнало всеки ден по 1 ваксина.