Защо бустерните дози предпазват повече от първите две дози на ваксината?

Учените работят по препарат, който задейства Т-клетките
15 дек 2021 22:00, Нели Христова
268
Защо бустерните дози предпазват повече от първите две дози на ваксината?
Снимка: БГНЕС

Това, което сме научили досега за COVID-19, е, че е движеща се цел. През есента въвеждането на бустерни дози за по-възрастните групи беше спорно. Сега те са най-големият фокус. Но защо бустерните дози помагат толкова значително в сравнение с първите две и дали в бъдеще ще имаме нужда от все по-честа имунизация?

Дори преди Омикрон беше ясно, че ще са необходими бустери, за да се поддържат нивата на защита срещу инфекция, въпреки че защитата срещу тежки заболявания изглежда се поддържа добре.

Ваксините карат тялото да произвежда неутрализиращи антитела, които прихващат Covid, преди вирусът да зарази клетките ни, но циркулиращите антитела могат да намалеят с времето. Данните от Израел, една от първите страни, които ваксинираха голяма част от населението си, показват спад в защитата срещу инфекция само след три месеца. То разкри, че хората са около 15 пъти по-склонни да бъдат заразени шест месеца след втората доза, в сравнение с няколко седмици след нея.

Дори повечето хора да останат защитени срещу сериозно заболяване, този отслабващ имунитет представлява значителен проблем за общественото здраве, когато част от възрастните хора все още са неваксинирани или имат имунни състояния, които ги правят уязвими.

"Омикрон" направи нуждата от бустери по-спешна. Мутациите във вируса означават, че неговият шипов протеин сега изглежда доста различен от този на оригиналния щам, появил се в Ухан, за който са предназначени всички настоящи ваксини. Това от своя страна означава, че антителата от предишна инфекция и ваксинация ще бъдат по-малко ефективни при прихващането на "Омикрон". Тъй като те се придържат към вируса по-малко енергично, се изисква по-голямо количество антитела, за да се компенсира по-малкото им съответствие.

Проучванията показват, че бустерната доза повишава нивата на антителата значително над нивото, наблюдавано след две дози, което кара някои учени да се надяват, че отслабването на имунитета ще настъпи по-бавно след трета доза, въпреки че не е минало достатъчно време, за да се определи дали това е така.

Ранните проучвания също показват, че качеството на антителата е по-високо след бустер. Имунната система продължава да прецизира точно кои антитела се избират и амплифицират въз основа на последващи срещи с вируса или ваксината и проучванията показват, че има по-широк, по-мощен имунен отговор след трета доза.

Има и причина за известен оптимизъм, че ваксините могат да издържат по-добре срещу тежки заболявания, отколкото срещу инфекции. Имунната система има втора линия на защита в Т клетките, които атакуват вече заразени клетки. Те са склонни да се задържат по-дълго и разпознават части от вируса, които са по-силно запазени, което означава, че е по-малко вероятно мутациите на "Омикрон" да ги избегнат. Така че, ако антителата не са достатъчно добри, за да предотвратят инфекцията, Т-клетките могат да нахлуят, за да поставят болестта под контрол, преди тя да инфектира човешкият организъм сериозно.

Лабораторните данни изглеждат обнадеждаващи, но резултатите от реалния свят се следят отблизо в Южна Африка, Обединеното кралство и другаде, за да се отговори на този въпрос, който остава една от най-големите несигурности относно това как ще се развие тази вълна.

Засега производителите на ваксини работят върху варианти, които могат да бъдат готови за внедряване още през март, но коригирането на настоящите ваксини ще остави същите уязвимости, ако след "Омикрон" се появи нов вариант.

Учените се надяват, че следващото поколение ваксини не само ще бъде подходящо за циркулиращи щамове, но ще осигури много по-широка имунна защита, така че да са ефективни срещу мутации. Една от възможностите е ваксина, специално проектирана да задейства Т-клетъчен отговор към вирусната репликационна машина, за разлика от шиповия протеин, който учените предполагат, че може да доведе до имунитет, който продължава години, а не месеци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
22
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Колегата се набоде вече втори път.След пърото боцкане му беше много зле,и си взе 2 дни болнични,при втората ваксина си взе три дни,утре ще е на работа.Дали ще има бустерна доза не знам,сам да си решава,както и всички мераклии.
35
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се направи църква и да се приема както светото причастие по вакасинациони празници
34
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не ни стига вируса, ами сега и ваксини на 3 месеца...
33
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще изчакам осемнайстата доза. До тогава ще са я издокарали вече ваксината, ще са махнали повечето вредни ефекти и ще държи поне пет години. Хахаха.
32
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 35 - Всички в Европа си сложихаа същите ваксини. Как така не се разболягха всички, а само един и сочиш това, за причина?
31
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха ха ха, предпазвали.....
30
2
 
20
 
! Отговори
Stoyanov преди 2 години
Ама айде моля ви се, стига с тия реклами!! Няма кой да ви вярва.
29
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото Биг Фарма трябва да папат.
28
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еволюция на бустерите. Никога няма да има трета доза. Само две са достатъчни, имунитета е до живот ->9месеца ->6месеца -> 3 месеца ->?
27
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 19 На комплексар, дето се прави на получаващ 2000, какво да му обясняваш, че ковид ваксините ги гласят за по 4 дози на година? Великобритания за догодина е подписала договор за 116 милиона дози на 67 милиона население, т.е. 2 за годината на човек. Фабриките в Европа планират 3.6 милиарда дози за 2022- по 5 на човек на континента. *** с 2001лв толкова мислиш. Мини 20000+ и ще си говорим като равни.
26
1
 
37
 
! Отговори
Somebody преди 2 години
Правилният въпрос е: ако омикрон протича леко и няма смъртни случаи, кое налага да се води ваксинална война с него...
25
1
 
27
 
! Отговори
Ко преди 2 години
В Белгия ще вземат решение, че бустер се слага след 4ти месец от втората доза на Пфаайзер и Модерна, а на Янсен след втори. Така на всеки 4 месеца по една доза. В годината по 3 дози. Яко пара ще изкарат фармацевтите.
24
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-добрата ваксина винаги е тази която не си бил още.
23
1
 
32
 
! Отговори
Пъдар преди 2 години
Сложете си по една бустерна доза в мозъка, белким се пробудите. Бе-е-е, бе-е-е, яла, яла....
22
19
 
3
 
! Отговори
до 30 преди 2 години
СРЗ у нас е 2000лв. Реално много повече заради заплатите в плик. СРЗ взима средняк- шофьор, бачкатор и каквото си харесаш. Затова се казва и средна. А това, че се бият до живот никой никъде не го е казал. Няма смисъл да говорим повече.
21
2
 
8
 
! Отговори
финикиец преди 2 години
На бедняк с 2000лв. заплата...бъра бъра бъра няма какво ...бъра бъра . Той всичко знае..бъра бъра. Ама е пропуснал бъра бъра бъра имунизационния календар, бърабърабъра ваксини ..бъра бъра с по 3... бъра бъра... и с по 4......и ето как форумният дипломант пак се включи да подгрява вялата дискусия по втръснала на всички тема
20
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради проблемите със сърцето, които са му се проявили преди месец и половина по време на мач, Серджио Агуеро(33) от Барселона се пенсионира и напуска футбола. Още 5 бустера ще си бие сигурно от радост как ваксината го е спасила от мъката да търчи по стадионите.
19
19
 
3
 
! Отговори
до 25 преди 2 години
Обясни, драги ми смехурко, защо някои ваксини се слагат в 3 дози. Много моля. И то от задължителните. Пропуснал си май да прочетеш учебниците.
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "Внукът на математик Витанов...." - тоя няма как да има внук, за да има трябва некоя фустa да му при стане 😂
17
7
 
3
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Да, защо? Да се допитаме до професорите от форумите на днеса :)