Проф. Найденски: Омикрон ще циркулира по света през следващите 6 месеца

На прага сме на влизането на грипната епидемия, обясни професорът от БАН
16 дек 2021 16:05, Ния Христова
44
 
Световната здравна организация излезе със становище, че ваксинацията не може да спре разпространението на Омикрон. 
 
"Цялата медицинска общност е разтревожена, защото имаме нов вариант с множество мутации. Въпрос на време е новият вариант да навлезе в нашата страна. Разпространяването на Омикрон е доста по-бързо в сравнение с Делта варианта - от 3 до 5 пъти", заяви проф. Христо Найденски от Департамента по инфекциозна микробиология към БАН пред Bulgaria ON AIR.
Още по темата
"Освен антителата, като линия на защита на организма, имаме Т-клетъчен имунен отговор и имунна памет на клетките. Поддържа се имунен статус на невъзприемчивост спрямо дадена инфекция. Това обяснява защо имунизираните хора преболедуват по-леко. Т-клетъчният имунитет може да бъде изследван - не е вечен, но е доста продължителен", обясни проф. Найденски.
 
Вариантът Омикрон ще циркулира в близките 6 месеца в световен мащаб и фирмите ще трябва да актуализират ваксините си, смята проф. Найденски.
 
"В рамките на нашия департамент започва нов проект. Подобно на няколко екипа в света, ще използваме изкуствени вирусни частици, които притежават цялата структура на вируса, но без информационна РНК и без да имат възможност да се размножават. Ще изучим патогенезата на тази инфекция и по какъв начин се генерират антителата, както и до каква степен може да се заобиколят. Дали може да бъдат използвани в търсене на нови лекарствени средства", съобщи професорът от БАН.
 
Проф. Найденски посочи, че грипната инфекция също намира ниша на разпространение. 
 
"На прага сме на влизането на грипната епидемия, късно е за поставяне на противогрипна ваксина", изтъкна проф. Найденов.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
27
 
! Отговори
График! преди 2 години
Те са на график, нищо не разбирате! Понеделник сряда и петък е делта варианта, вторник и четвъртък е омикрон. Уикендите се редуват, че иначе се сърдят...
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-малко 4 бустера и сте спасени. И от миокардит също. Серификата е екстра. Промоция с ламинат
7
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още един професор почна да циркулира.
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам, това сериозно ли го вярват хората??? В предишните вълни имах познати, заболели от Ковид! Вече не съм чула никой да боледува...
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А след 6 месеца какво? Ще изчезне безследно от само себе си? Нов щам на вирус не прави предишния щам несъществуващ ама ей на пак някой седи да раздава акъл. Делтата сега ще изчезне ли като дойде Омикрон или няма? Да знам, че аз инвестирах в БигФарма и да знам да следя ли новините колко ще *** от Омикрон, че да знам да продавам ли или да купувам още.
4
0
 
17
 
! Отговори
Тарас преди 2 години
Хайде най-накрая да се направи оня списък на оторизираните доктори, които ще имат право единствени да говорят за Ковида и да се знае. Одеве някакъв макарон от някаква лаборатория в Берн, па онзи Кунчев, па онази Христова... Айде ред, че ми писна само глупости да чета.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През колко дни ще циркулира поредната версия на ваксата?
2
0
 
15
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Проф. Найден"ски". Ясно. Отивам да счупя няколко пейки в парка.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дооообре, до лятото