В най-щастливата нация в света студентите са най-нещастни, а COVID-19 изостри проблема

Един на всеки трима финландски студенти страда от депресия
Обновена: 16 дек 2021 19:22 | 16 дек 2021 19:22, Нели Христова
55
В най-щастливата нация в света студентите са най-нещастни, а COVID-19 изостри проблема
Снимка: БГНЕС

Един на всеки трима финландски студенти съобщава, че страда от симптоми на тревожност и депресия, като процентът е по-висок сред момичетата. Но това не пречи на скандинавската страна да оглави класацията на най-щастливите страни в света за четвърта поредна година.

Финландско проучване на здравето и психичното благополучие на студентите от висшите учебни заведения установи тревожен процент на симптоми на тревожност и депресия. От над 6000 студенти, анкетирани в рамките на финландското Проучване за здравето и благосъстоянието на студентите (KOTT), провеждано от Службата за обществено здраве THL и Института за социално осигуряване Kela на всеки четири години, всеки трети има психични проблеми, като делът на момичетата достига 40%, съобщава вестник "Hufvudstadsbladet".

Проучването установява още, че вероятността студентките да развият хранително разстройство е три пъти по-голяма, отколкото при техните колеги момчета.

Ръководителят на отдела за развитие на THL Суви Парика обяснява това с повишеното учебно натоварване в ерата на коронавируса, но все пак подчертава, че психическото натоварване и симптомите на тревожност и депресия са се увеличили още преди пандемията. Според нея последиците от пандемията от COVID-19 може само да са изострили тези проблеми.

Повишеното натоварване може да се дължи на предизвикателствата, произтичащи от дистанционното обучение, което води също до изолация и самота.

Проучването е проведено по време на третата вълна на пандемията от коронвирус, през пролетта на 2021 г., когато много ученици и студенти до голяма степен са били затворени в домовете си. Това означава, че голяма част от ученето се е извършвало самостоятелно и възможностите за поддържане на социални мрежи са били значително ограничени, а социалните дейности, които обикновено се разглеждат като част от студентския живот, са били или забранени, или ограничени.

Освен това според Парика е малко вероятно ситуацията да се промени драматично в скоро време. Въпреки факта, че през есенния семестър студентите поне отчасти са се върнали в кампусите, през ноември финландската Служба за студентско здраве съобщи, че търсенето на услуги за психично здраве тази есен е надхвърлило общите годишни нива в миналото.

Според Парика е ясно, че само студентското здравеопазване и услугите за психично здраве няма да решат проблемите на младите хора. Затова ситуацията трябва да се решава чрез междусекторно сътрудничество, а висшите учебни заведения трябва активно да търсят студенти с проблеми в рамките на училищната мрежа за сигурност.

Има обаче и обнадеждаващи моменти. Например проучването установява, че тревожността и депресията са по-рядко срещани сред студентите, които редовно тренират.

"Добрият сън и здравословното хранене помагат на студентите да се чувстват добре и да се възстановяват, в допълнение към поддържането на социални кръгове", заключава Парика.

По данни на Европейския съвет, около 1/4 от финландците страдат от психологически симптоми с неблагоприятни последици в определен момент от живота си. Смята се, че 7% от всички възрастни финландци страдат от депресивни, тревожни и свързани с алкохола разстройства.

Но все пак това не пречи на скандинавската страна, известна със суровите си студове и дългите тъмни зими, да оглави класацията на най-щастливите страни в света четири поредни години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
до 30 преди 2 години
Изборът с каква да живееш е голям.Половината свят са жени.Има всякакви.
39
0
 
5
 
! Отговори
До 38 преди 2 години
Когато в северното кълбо (България Швеция финландия) е зима, в южното е лято - ЮАР, Австралия , и пр. Ти до кой клас си учил? Изобщо учил ри си
38
3
 
5
 
! Отговори
Маските или ОСТАВКА1 преди 2 години
Чакаме да МАХНАТ маските и Сертификати за българи като влезеш в МАГАЗИН.Махнахме *** Борисов.. И тия от "" Продължаваме Промяната"" ще ги МАХНЕМ, ако НЕ искат да махнат арабските МАСКИ, бурки, фереджета..Всякакви педдерази, педдеруги, психопати да се МАХАТ от Парламента и Министерски СЪвет !! Заради маските ПОСКЪПВА всичко и българите НЯМАТ пари.. Вместо да си купим ХРАНА и Дрехи, педдеразите на Б.Борисов и Сужебните Мошеници искаха да купуваме китайско- турски МАСКИ, тестове и ВАКСИНИ.
37
5
 
1
 
! Отговори
Маските или ОСТАВКА2 преди 2 години
Тия мошеници пускаха китайци и н.е.г.ри- м.а.й.муни да се разхождат навсякъде- по СТАДИОНИ, дискотеки и ресторанти, БЕЗ маски, а искаха българите да НОСЯТ маска като влязат в МАГАЗИН. Хората ГЛАСУВАХА да МАХНАТ маските и Сертификатите за Българи..А чужденците и изглеждащи като чужденци- араби, н.е.г.ри и китайци нека се ГЪЪРЧАТ в МИША дупка с ДВЕ маски, и ТОРБА на главата.
36
4
 
2
 
! Отговори
Маските или ОСТАВКА3 преди 2 години
Да ЗАТВОРЯТ всякакви китайски Ресторанти и Китайски МАГАЗИНИ, за да НЕ ни ЗАРАЗЯВАТ... Щом нямат по ДВЕ маски, на устата и НОСА, направо да ги ГЛОБЯВАТ с 10 хиляди лева и да им ЗАТВАРЯТ, закриват китайските магазини и ресторанти...Всякакви чужденци- м.а.й.муняци- Сисиньо, Роберта, Али СОу , Дийс Бост да ходат с ДВЕ маски и торба на главата НАВСЯКЪДЕ по СТАДИОНИТЕ и по улиците..
35
5
 
4
 
! Отговори
до 33 от славянин преди 2 години
Нормално е за инфантилни големи деца като теб да търсят жена на която да и пука за тях, че и да се грижи - ди им готви, да ги пере, да ги изслушва с ''разбиране'' и прочее нужди на големите деца! Е, аз нямам нужда от тези неща! Когато плащам на жена не и плащам да и пука за мен, нито да ме изслушва, нито да мe разбира и останалите детски нужди на големите деца! Женен съм за свободата и нямам никакво намерение да се развеждам с нея!
34
9
 
2
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
До Анонимен 36- Шведе, отиват да почиват в южното полукълбо щото там е по-топло от северното, нали? А как си с полукълбата в мозъка? С бустерче си явно, а?
33
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз живея в Швеция. Имат много висок стандарт и ходят през тъмната зима на почивка в Тайланд, канарските острови, екзотични дестинации в южното полукълбо, където е лято. Не са хич за оплакване!
32
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е тъжно, че се налага да си плащаш за да те изгърпи някоя жена за няколко часа. А още по-тъжното е, че не осъзнаваш какво губиш.
31
3
 
2
 
! Отговори
Кал4о преди 2 години
Живял съм в Швеция. Скандинавия е изключително уредена във всеки социален аспект. Климатът ги смачква емоционално . Доволни са от живота си , но да ги водят най-щастливите е много нелепо.
30
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха-ха славянино, има ли жена, на която да й пука за теб и твоите "умозаключения"? Май не. Поръчвай по телефона компания и си плащай, за да те слушат. Хубава вечер!
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха ха ха ...ядоса се
28
7
 
6
 
! Отговори
до 33 от славянин преди 2 години
Не, скъпа, просто не позволявам на такива ''нежни божества'' като теб да живеят на гърба ми и да се опитват да ме въртят на пръста си! Типичната женска манипулативна логика е всеки който не позволява това да бъде обявен или за ''импотентентен'' или за ''обратен'', ама при мен вашите женски шмекерии не минават!
27
8
 
9
 
! Отговори
до 29 от славянин преди 2 години
И при нас мъжете е така - за какво ни е да съжителстваме с някое ''нежно божество'', което да ни трови живота, да ни точи портфейла и да ни ограничава свободата!? Срещу определена сума без проблем можеш да си осигуриш едно такова ''божество'' за една нощ съвсем необвързващо!
26
5
 
4
 
! Отговори
до 30 от славянин преди 2 години
''Умна и образована'' небалканска ''богиньо'' по атлантическите земи май много повече от нас, балканците, живеят сами!? Знам, че истината за вашата ''превъзходност'' и ''божественост'' боли, но аз каква вина имам за това!?
25
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Славянино, живей си сам и бъди щастлив и най-вече остави жените на мира. Балканските ти бълвочи са смешни и жалки. И грозничките и хубавиците ще се справят без теб.
24
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И за какво ми е мъж край мен? За какво? Мога да си подсигуря всичко сама без някой неудачник да мърмори, да се изтяга на дивана, да хърка, да цапа и т. н. Мога да си организирам пътувания, развлечения Мантрата, че щели сме да останем сами е от миналия век. Има пътувания може да се общува по различни начини. И детето си гледам успешно и най-вече спокойно.
23
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Студеното и мрачно време влияе негативно на психиката. Взимайте Витамин D3 и включвайте лампите.
22
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Самоубиват се от много щастие горките.Щастието понякога е много скучно нещо,а скуката те унищожава.
21
5
 
8
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Както казва един мой приятел за жените: ''жената върти, усуква, върти, усуква, и никога не ти казва директно какво иска''! А човек,, който никога не ти казва директно какво иска е СТРАХЛИВ човек, смелият казва това което иска и мисли директно, без въртене и сучене!